FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol "Sustav upravljanja ambalažnim otpadom"

ZAGREB, 26. ožujka 2013. (Hina) - Okrugli stol "Sustav upravljanja ambalažnim otpadom" održan je danas u sklopu javne rasprave o novim zakonima koji će regulirati zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom.

Pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i održivi razvoj Mario Obrdalj rekao je da su zaštita okoliša i gospodarenje otpadom uvijek "vruća tema", a posebice sada kada je u tijeku javna rasprava i predizborna aktivnost stranaka. Najavio je i nove pravilnike koji reguliraju problematiku ambalažnog otpada, a njihov smisao je jednostavnije gospodarenje otpadom, pri čemu je istaknuo da su naši zakoni i pravilnici o upravljanju otpadom u skladu s uredbama Europske komisije. Također je istaknuo da je Hrvatska "još 2010. ispunila direktivu od 55 posto ambalažnog otpada" koji se reciklira. "U međuvremenu i direktive su se promijenile tako da će novi pravilnik biti usklađen s novim direktivama", rekao je i dodao da će on pojeftiniti sadašnji sustav upravljanja otpadom i racionalizirati ga.

Savjetnik vlada jugoistočne Europe za okoliš Radovan Tavzes rekao je da će nove uredbe Europske komisije istaknuti odgovornost za odlaganje amablažnog otpada te proizvođača. U vezi s upravljanjem otpadom, ta odgovornost bit će i "za zbrinjavanje i plaćanje zbrinjavanja takvog otpada". Europska komisija do 2020. godine namjerava uspostaviti takav sustav podijeljene odgovornosti koji bi rasteretio komunalne službe, a odgovornost za odlaganje takvog otpada djelomično bi se prenijela na proizvođače, istaknuo je.

Skup je nastavljen stručnim raspravama o odlaganju ambalažnog otpada u sklopu javne rasprave o novom zakonu o zaštiti okoliša i drugim temama vezanim uz to područje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙