FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene koncesije za zbrinjavanje varaždinskog otpada

VARAŽDIN, 21. ožujka 2013. (Hina) - Varaždinski gradski vijećnici na današnjoj su sjednici donijeli odluke o dodijeli koncesija za zbrinjavanje 95 tisuća tona varaždinskog baliranog otpada i za zbrinjavanje novonastalog otpada.

Koncesiju za zbrinjavanje baliranog otpada dobila je Zajednica ponuditelja, zagrebačka tvrtka CE-ZA-R, komunalna tvrtka Komunalac Davor i EKO-FLOR Posao je vrijedan 95 milijuna kuna, a obvezali su se da će 95 tisuća tona baliranog otpada zbrinuti u roku 120 dana.

Koncesiju na pet godina za zbrinjavanje novonastalog otpada dobila je varaždinska tvrtka Univerzal. Tonu otpada zbrinjavat će po cijeni od 649,98 kuna.

Odluku o koncesijama gradski vijećnici su donijeli na temelju preporuke stručnog povjerenstva koje je odbacilo ostalih pet ponuda.

Odbačena je zajednička ponuda Gradnje Sibinj i Ilidža company iz Šamca, zatim ponuda slovačke tvrtke Skladky a Otpady te zajednička ponuda austrijskog EVN-a i varaždinskog Univerzala, zbog nepotpune dokumentacije. Ponude dva preostala ponuditelja, T7 Vis-a i zajednička ponuda slovenske tvrtke Gorenje surovina i njemačkog EON-a, odbijene su jer nisu dokazale pravnu, poslovnu, financijsku, tehničku i stručnu sposobnost.

Nezavisni gradski vijećnik Robert Podolnjak bezuspješno je tražio skidanje točke o dodjeli koncesije s dnevnog reda zbog informacija da će ponuditelj Gorenje surovina i EON uložiti žalbu na odluku.

Slovensko-njemački ponuditelj obavijestio me o namjeri da će uložiti žalbu jer je njihova ponuda bezrazložno odbijena budući da su priložili potvrdu o solidarnoj odgovornosti. Također, o tome će obavijestiti sva nadležana tijela u Europskoj uniji, rekao je Podolnjak te izrazio bojazan da bi moglo doći do međunarodnog skandala.

Unatoč njegovu apelu većina vijećnika potvrdila je prijedlog povjerenstva te je koncesiju dodijelila zajednici ponuditelja, tvrtci CE-ZA-R, komunalnom poduzeću Komunalac Davor i EKO-FLOR PLUS.

Inače, tvrtka T7 Vis već ima sklopljen ugovor s gradom Varaždinom o interventnom zbrinjavanju baliranog otpada, no aktualna gradska vlast pokrenula je postupak proglašenja ništetnosti tog ugovora, budući da su uvjerenja da je nepovoljan.

Taj i još neki ugovori, sklopljeni između grada Varaždina i tvrtke T7 Vis, u vrijeme kada je gradonačelnik bio Ivan Čehok, predmet su skorog sudskog procesa budući da je prije nekoliko mjeseci potvrđeno podizanje optužnice u tim slučajevima.

Tvrtka Univerzal koja je dobila koncesiju za zbrinjavanje novonastalog otpada već je prije nekoliko mjeseci dobila koncesiju, međutim odluku je u veljači poništila Državna komisija za kontrolu javne nabave, uvažavajući žalbu drugog ponuditelja, tvrtke T7 Vis. Odluka je poništena jer Univerzal nije dokazao tehničku i stručnu sposobnost te nije dostavio valjanu potvrdu o nekažnjavanju. Nakon što su ponuditelji dopunili svoju dokumentaciju, stručno povjerenstvo ponovno je predložilo, a Gradsko vijeće prihvatilo, ponudu tvrtke Univerzal.

Vijećnici su i kao jedan od razloga da se Univerzalu ne dodjeli koncesija naveli činjenicu da je općina Davor raskinula ugovor s Univerzalom o odvozu otpada u tu općinu. Gradonačelnik Goran Habuš potvrdio je tu činjenicu, ali i dodao da Univerzal ima ugovore s drugim deponijama u Hrvatskoj tako da odvoz varaždinskog otpada neće doći u pitanje. Za odluku o dodjeli koncesije Univerzalu glasali su vijećnici vladajuće koalicije HNS-SDP-HSU dok su protiv te odluke bili vijećnici HDZ-a, HSLS-a i nezavisni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙