FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Župani kod predsjednika Josipovića jedinstveni protiv centralizacije

ZAGREB, 25. ožujka 2013. (Hina) - Hrvatska zajednica županija izvjestila je da je danas na njihov zahtjev održan sastanak s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem na kojem su župani bili jedinstveni protiv centralizacije ističući da "Vlada zakonske regulative provodi u tajnosti i bez konzultacija sa županima" koje, kako navode, premijer Zoran Milanović nije primio više od godinu dana.

"Na sastanku s Predsjednikom, čelnici županija iznijeli su probleme s kojima se u radu svakodnevno susreću, naglašavajući kako se odgovornosti državnih tijela često međusobno preklapaju, dok je većina raspoloživih sredstava za provođenje javnih funkcija i financiranja razvoja još uvijek u rukama središnje države. Zato je Hrvatska zajednica županija još u siječnju 2012. godine zatražila sastanak župana s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, no na brojne zahtjeve iz Vlade nikada nisu dobili odgovor", stoji u priopćenju u kojem Hrvatska zajednica županija podsjeća da gotovo već deset godina središnju vlast upozorava na neodrživost sadašnjeg načina financiranja županija kao područnih samoupravnih jedinica.

Struktura prihoda i rashoda gradova i županija, kao i pokazatelji fiskalne snage općina, ne omogućuju povećanje stupnja odgovornosti za pružanje javnih usluga svojim stanovnicima, napominju.

"Županijama je posebno teško prihvatiti sadašnja rješenja o poreznim propisima. Porez na dohodak, najizdašniji izvor prihoda, ne djeluje kao fini mehanizam poticanja poduzetničke djelatnosti, već je usmjeren prvenstveno na prikupljanje sredstava na središnjoj državnoj razini s centraliziranom raspodjelom na državu, područne i lokalne samoupravne jedinice. Kako je hrvatski sustav područne i lokalne samouprave u financijskoj, upravnoj i političkoj krizi, koja se različito vidi i ocjenjuje, te stoga proces reformi treba nastaviti, a ne ga ostaviti za neka buduća 'bolja' vremena", istaknuo je Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Vukovarsko-srijemske županije.

Župani također smatraju da lokalna, a osobito područna samouprava, treba istodobno biti zamjena za djelovanje središnje državne vlasti i protuteža središnjoj državnoj vlasti te žele da se omogući približavanje građana procesu odlučivanja i njihova veća participacija, kao i bolja identifikacija problema, bolje zadovoljenje potreba te preuzimanje odgovornosti građana u upravljanju javnim poslovima, što sve treba dovesti do smanjenja koncentracije političke moći u središnjoj državnoj vlasti, stoji u priopćenju Hrvatske zajednice županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙