FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čišćenje Jaruna od invazivnih vrsta

ZAGREB, 23. ožujka 2013. (Hina) - U povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka, danas su stručnjaci Državnog zavoda za zaštitu prirode u suradnji s ronilačkim klubom MAR-SUB čistili zagrebačko jezero Jarun, posebice od invazivnih vrsta, a akciju je došao podržati i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

"Problem stranih invazivnih vrsta postao je jedan od glavnih prijetnji u globalnom očuvanju bioraznolikosti. Šteta koju one uzrokuju u zemljama Europske unije procijenjena je na više od 10 milijardi eura godišnje. Upravo zato je kontrola invazivnih vrsta i smanjivanje njihovog utjecaja velik izazov zaštite prirode", istaknuo je ministar Zmajlović.

Tome se posvetila pažnja i u novom Zakonu o zaštiti prirode, koji je upravo prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru. Naime, novim su se zakonom puno detaljnije razradile odredbe o stranim invazivnim vrstama, rekao je Zmajlović.

Osim uzgoja i uvođenja u prirodu reguliran je i uvoz ovakvih vrsta te njihovo stavljanje na tržište, što je jako važno zbog kontrole puteve kojima one na koncu i dolaze u prirodu, dodao je.

Novim zakonom definirat će se i popis stranih vrsta - one koje se ne smiju uvoziti jer je dokazano da su invazivne te one koje se mogu uvoziti bez ograničenja. To će, rekao je Zmajlović, uvelike olakšati procedure i građanima i trgovcima ali i stručnjacima, ali i osigurati potpune informacije o samim invazivnim vrstama.

Obilježavanju Svjetskog dana voda kako bi očistili obalu i Jarunsko jezero od krutog otpada te uredili okoliš obrezivanjem drveća priključili su se i zaposlenici Zagrebačke pivovare s ronilačkim klubovima iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙