FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 25. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Ministarstvo poljoprivrede djelomično će obeštetiti proizvođače kojima mliječna industrija nije otkupila mlijeko, a iz robnih rezervi će dobiti zdrav kukuruz u zamjenu za zaraženu hranu, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izlažući akcijski plan po kojemu će se za to izdvojiti oko pet milijuna kuna. Mlijeko koje, zbog pozitivnog uzorka nije otkupljeno, odvozit će se u tri bioenergetska postrojenja u Slavoniji. "Nema bacanja mlijeka nego će se s farmi koje imaju pozitivne uzorke mlijeko odvesti i neškodljivo uništiti u bioenergetskim postrojenjima", kazao je ministar Jakovina na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu. Mlijeko će se preuzimati od utorka, rekao je i dodao da su pronađene povećane količine mikotoksina u uzorcima mlijeka na 400 farmi u istočnom dijelu zemlje na kojima se dnevno proizvodi oko 70 tisuća litara mlijeka. "Osim što će za to mlijeko poljoprivredni proizvođači biti dijelom obeštećeni, sustavno ćemo im pomoći da što prije na svojim farmama počnu proizvoditi zdravstveno ispravno i kvalitetno mlijeko, kao inače. Pritom tražimo njihovo razumijevanje i kooperativnost", naveo je ministar. Pojasnio je da će se za farme gdje su uzorci mlijeka pozitivni osigurati ispravna stočna hrana, ili pomoću mikofiksatora ili će se kompletno zamijeniti.

SARAJEVO/ZAGREB

Hrvatski alpinist koji je smrtno stradao u lavini na planini Kamešnici na granici između hrvatske i Bosne i Hercegovine je 52-godišnji Edvard Retelj, potvrdilo je Ministarstvo sigurnosti BiH. Potvrdu identiteta poginulog alpinista dao je član Gorske službe spašavanja BiH Zdenko Marić koji je sudjelovao u potrazi za nastaradlim. Kako se navodi, Edvard Retelj bio je iskusan planinar koji je sudjelovao u brojnim akcijama spašavanja u okviru Gorske službe spašavanja Hrvatske. Pretragom i sondiranjem izuzetno teškog i nepristupačnog terena ranije su pronađena trojica planinara Dalibor Filipović, Domagoj Laušić i Toni Đogaš. Potraga za planinarima iz Hrvatske koje je jučer zatrpala lavina obavljena je koordiniranom akcijom Operativno-komunikacijskog središta BiH 112 i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske. U potrazi je sudjelovao 130 spasilaca iz BiH i Hrvatske. Hrvatska gorska služba spašavanja je objavila da je tijelo njihovog poginulog kolege Edvarda Retelja pronađeno u podnožju 75-metarske litice preko koje je prošla lavina, na nadmorskoj visini od oko 1100 metara. Markirao ga je potražni pas HGSS-a Aki, a ubrzo potom spašavatelji su ispod snijega pronašli i tijelo. Lavina je počela na samom grebenu Kamešnice i spustila se u dužinu od jednog kilometra i širini od oko 150 metara.

VARAŽDIN

Ladislav Ilčić, predsjednik stranke HRAST-hrvatski rast i predsjednik udruge Grozd, kandidat je te stranke za varaždinskog gradonačelnika. "Stranka Hrast osvojila je oko 30 tisuća glasova na posljednjim parlamentarnim izborima, te mojih 16 posto osvojenih glasova na izvanrednim izborima za varaždinskog gradonačelnika 2010. dobar su temelj za moju ponovnu kandidaturu", istaknuo je sinoć u Varaždinu na skupu stranke kandidat za prvog čovjeka Varaždina Ladislav Ilčić te dodao da je jedan od razloga za kandidaturu i taj što aktualna vlast u Varaždinu nije ponudila ništa novo u odnosu na bivšu vlast, koja je zbog niza optužbi i afera morala ranije odstupiti. Za razliku od prošlih izvanrednih izbora u Varaždinu, kada je Ilčić nastupio kao nezavisan kandidat, ovoga puta izlazi kao dio nove političke opcije, stranke Hrast. "Uvidjeli smo da se kroz stranku može postići bolji i ozbiljniji rezultat", rekao je Ilčić te istaknuo da bitnu razliku u njihovom radu čine novi i sposobni ljudi koji nemaju moralnih utega. Na izbore za varaždinsko Gradsko vijeće Hrast izlazi samostalno uz mogućnost postizborne koalicije. Ladislav Ilčić poznat je široj varaždinskoj javnosti nakon što se 2010., uz Gorana Habuša, Miljenka Ernoića i Zlatka Horvat, kandidirao za varaždinskog gradonačelnika na izvanrednim izborima te osvojio 16 posto kao nezavisan kandidat. Kao predsjednik udruge Grozd Ilčić je u posljednjih nekoliko mjeseci imao niz istupa u javnosti kritizirajući četvrti modul zdravstvenog odgoja.

ZAGREB - Sindikat strojovođa Hrvatske (SSH) priopćio je jučer kako je zbog "katastrofalno organiziranog rada u HŽ Infrastrukturi d.o.o." u noći sa subote na nedjelju došlo do kolapsa prometa i raspada sustava jer nitko od nadležnih, po treći put ove zime, nije pokrenuo nikakvo čišćenje pruge. "U trenutcima dok pada snijeg nitko od nadležnih u HŽ Infrastrukturi nije, po treći put ove zime, pokrenuo nikakvo čišćenje pruge zbog čega je došlo do iskakanja jedne lokomotive iz tračnica, lomova plugova na dva motorna vlaka, stajanja putničkog vlaka na pruzi u trajanju od 15 sati s ljudima u vlaku, povratka brzog vlaka u Rijeku zbog neočišćene pruge itd.", ističe u priopćenju predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan. Smatra tragičnim da je "prvi vlak s putnicima zapeo u snijegu iza ponoći ispred kolodvora Moravice, a da do jutra nitko u sustavu od preko 6.500 radnika nije pokrenuo adekvatno čišćenje pruge". "Smiješno zvuče opravdanja o 'gotovo elementarnoj nepogodi' kada se zna da je cesta kroz Gorski kotar osposobljena toliko da autobusi mogu prometovati, a da pruga nije bar malo prohodna da bi se vlak mogao probiti", navode iz sindikata. Sindikat smatra kako "odgovornost za ovaj kolaps snosi čak peteročlana Uprava HŽ Infrastrukture".

ZAGREB

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je otvoren sinoć u zagrebačkom Cineplexxu, u svom devetom izdanju donosi pregled recentne dokumentarne produkcije, od filmova koji u Zagreb dolaze nakon nagrada na Sundanceu, Berlinu, Hot Docsu i Amsterdamu do manje razvikanih, ali vrijednih naslova. Festival je otvorila premijera hrvatskog dokumentarca "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića koji kroz priču o ljubavnom posredniku iz Imotskog koji pomaže mladoj Bugarki s djetetom da pronađe muža u Hrvatskoj otkriva pravu prirodu konzervativnih hrvatskih muškaraca. Film, koji je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski opisao kao djelo koje najbolje pokazuje sadašnjost i budućnost hrvatskog dokumentarnog filma, proizašao je iz 'pitching' programa ZagrebDoxa, a prepoznat je i sufinanciran u nizu europskih zemalja. Redatelj je rekao kako je film nastajao u protekle tri godine, pune "neizvjesnosti, teškog rada i odricanja", tijekom kojih su se mnogima od onih koji su radili na filmu u potpunosti promijenili životi. U raznim programima ZagrebDoxa prikazat će se oko 180 filmova, od čega se njih četrdesetak natječe u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. Filmovi službenog programa u proteklih su godinu dana ukupno dobili više od 180 nagrada.

ZAGREB

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su sinoć u 21 sat i 49 minuta slabi potres s epicentrom u podmorju šest kilometara jugozapadno ispred Dubrovnika, priopćila je Seizmološka služba RH. Magnituda potresa iznosila je 2,5 Richtera i intenziteta u epicentralnom području III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergova (MCS) ljestvice. Potres se osjetio u Dubrovniku i okolici. Materijalne štete nije bilo, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙