FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 22. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Agencija Standard & Poor's snizila je rejting Cipra za jednu razinu, na 'CCC', navodeći kao razlog "akutne probleme" u ciparskom bankovnom sektoru. Ciparski je rejting snižen u četvrtak sa 'CCC+' na 'CCC', uz negativnu prognozu. Nikozija pokušava u kratkom roku, do ponedjeljka, formulirati plan rješenja krize, prihvatljiv za Europsku uniju. Dogovor je moguć, ističu u agenciji, dodajući ipak da će "s obzirom na sve snažnije pritiske na ekonomsku i financijsku stabilnost uvjeti svakog plana vjerojatno biti nepopularni i da će ih biti teško provesti u djelo u kontekstu snažnog, dugotrajnog pada gospodarskih aktivnosti i privremeno zatvorenih banaka".

NIKOZIJA - Cipar vodi "teške pregovore" s međunarodnim vjerovnicima kako bi izbjegao stečaj, rekao je glasnogovornik vlade Hristos Stilianides. "Idućih sati morat ćemo donijeti važne odluke", rekao je Stilianides, čitajući kratku izjavu za novinare, dok zemlja vodi utrku s vremenom ne bi li "planom B" izbjegla stečaj. Cipru treba ukupno 17,5 milijarda eura, što odgovara njegovu BDP-u. "Predsjednik Republike i vlada vode teške pregovore s 'trojkom' (EU, MMF, ECB) kako bi pronašli rješenja koja bi spasila bankovni sektor i gospodarstvo općenito i povratile mir zemlji", rekao je. Ciparski parlament odgodio je za petak poslijepodne izvanrednu sjednicu na kojoj bi trebao razmotriti niz prijedloga za prikupljanje nekoliko milijardi eura.

BERLIN - Poslovno povjerenje u Njemačkoj u ožujku je nakon četiri mjeseca jačanja ponovno splasnulo, pokazalo je izvješće njemačkog instituta Ifo. Njegov indeks poslovne klime, koji se temelji na rezultatima ankete provedene među oko 7.000 poslovnih čelnika, u ožujku je smanjen na 106,7 bodova, sa 107,4 boda u veljači. "Njemačko gospodarstvo i dalje je na putu oporavka u otežanim uvjetima za poslovanje zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji", stoji u priopćenju uglednog njemačkog instituta za ekonomska istraživanja. Optimizam čelnika kompanija poljuljala je financijska kriza na Cipru koja je ponovno potpirila strahove da bi nepopustljiva dužnička kriza u eurozoni mogla zakočiti najveće europsko gospodarstvo.

BLED - Guverner slovenske središnje banke Marko Kranjec posve je siguran da se u Sloveniji neće ponoviti slučaj Cipra koji pokušava postići dogovor o pomoći s međunarodnim zajmodavcima kako bi otklonio bankrot. Banke u Sloveniji imaju približno sedam milijardi eura loših zajmova, što je otprilike 20 posto slovenskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Taj podatak potpiruje spekulacije da će Slovenija možda biti primorana slijediti primjer drugih ranjivih članica eurozone i zatražiti međunarodnu pomoć. Guverner Kranjec danas je potvrdno odgovorio na pitanje može li Slovenija izbjeći situaciju u kojoj će biti primorana tražiti pomoć. "Aktiva ciparskog bankovnog sektora osam je puta veća od ciparskog BDP-a i to pokazuje da se tako ozbiljna situacija ne može dogoditi u Sloveniji", dodao je. Ukupna aktiva slovenskih banaka odgovara 135 posto slovenskog BDP-a.

WASHINGTON - Američki regulatori odobrili su dogovoreno spajanje mobilnog operatera T-Mobile USA s manjom telekomunikacijskom tvrtkom MetroPCS, objavile su dvije kompanije. Sporazum još moraju odobriti dioničari MetroPCS-a, čije je glasovanje zakazano za 12. travnja. Neimenovani fond menadžer s gotovo 10 posto udjela u MetroPCS-u najavio je da će glasati protiv spajanja. T-Mobile, pod kontrolom njemačkog diva Deutsche Telekoma, objavio je da je ovog tjedna plan spajanja odobrio američki Odbor za inozemna ulaganja, koji ocjenjuje sigurnosne aspekte najavljenih akvizicija. "Time su ishođene sve regulatorne dozvole koje su stranke zatražile prije zaključenja predloženog spajanja. Još ga moraju odobriti dioničari MetroPCS-a", navodi se u priopćenju dvije kompanije. Deutsche Telekom držat će 74 posto udjela u novoj tvrtki.

LONDON - Britanski energetski div BP priopćio je da će dioničarima vratiti do osam milijardi dolara kroz otkup dionica, dan nakon što je završio prodaju udjela u zajedničkom ulaganju u Rusiji. "BP je danas objavio da namjerava otkupiti dionice u sklopu programa ukupne vrijednosti do osam milijardi dolara", navodi se u priopćenju. "Današnja odluka o otkupu dionica nadovezuje se na jučerašnji završetak prodaje ruskom Rosneftu BP-ova 50-postotnog udjela u zajedničkoj kompaniji TNK-BP". "Očekuje se da će se tim programom dioničarima BP-a vratiti iznos jednak vrijednosti početnog ulaganja kompanije u TNK-BP".

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima iznad razine od 107 dolara za barel, pritisnute zabrinutošću zbog izostalog dogovora o rješenju ciparske financijske krize. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 107,44 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 19 centi višoj cijeni, od 92,64 dolara. Na kraju tjedna cijene nafte su na londonskom tržištu pritisnule procjene o snažnijem rastu proizvodnje no što se donedavno očekivalo. "Povećana opskrba sa Sjevernog mora, obnova izvoza iz južnog Sudana i povlačenje financijskih ulagača" razlozi su kojima Carsten Fritsch iz Commerzbanka pripisuje današnju stagnaciju cijena nafte. Veći je uteg za prognoze o potražnji slabljenje optimizma u vezi s gospodarskim oporavkom u eurozoni. Tako je indeks poslovne klime u Njemačkoj koji izrađuje institut Ifo oslabio u ožujku, nakon četveromjesečnog rasta.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske ulagače udobrovoljio je Sporazum Grčke i Cipra o otkupu grčkih podružnica ciparskih banaka, što je dokinulo neizvjesnost u pogledu njihove sudbine. Londonski FTSE porastao je 0,23 posto na 6.402 boda a na približno istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, dosegnuvši 3.784 boda. Najskromniji rast, za 0,04 posto, zabilježio je frankfurtski DAX, koji je iznosio 7.936 boda. Ciparsko-grčki dogovor o otkupu grčkih podružnica posrnulih ciparskih banaka zaštitit će grčke banke od utjecaja krize na Cipru i smanjiti napuhani ciparski bankovni sektor. Većina investitora drži da će dogovor o pomoći na kraju biti postignut i da će pad cijena dionica u ožujku i travnju biti privremen. Kratkoročno ipak nisu spremni izložiti se dodatnom riziku povećanjem dioničkih portfelja. Među sektorima-dobitnicima izdvajao se onaj proizvođača automobila i automobilske opreme a najveći je pojedinačni dobitnik bio BP, nakon objave otkupa dionica.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale zbog ciparske financijske krize i produbljivanja recesije u eurozoni. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu više od dva posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu oslabile između 0,1 i 0,8 posto. U Australiji su cijene dionica blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,4 posto. U cijelom ovom tjednu taj bi indeks mogao izgubiti 1,3 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale jer su ulagače obeshrabrili ciparski financijski problemi i loši makroekonomski podaci iz eurozone. Dow Jones oslabio je 90 bodova, ili 0,62 posto, na 14.421 bod, dok je S&P 500 pao 0,83 posto, na 1.545 bodova, a Nasdaq indeks 0,97 posto, na 3.222 boda. Zbog slabosti globalne potražnje, jučer su pale cijene sirovina, pa su najveće gubitnice bile dionice u rudarskom sektoru. Među najvećim gubitnicama bila je i dionica Oraclea, s padom cijene za gotovo 10 posto, nakon što je taj softverski div izvijestio o slabijim nego što se očekivalo poslovnim prihodima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙