FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 22. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija predviđa i za 2013. pad BDP-a, drugu godinu za redom u eurozoni, a u zemljama koje su najteže pogođene krizom očekuje se daljnji porast nezaposlenosti. Eurozona će i ove godine biti u recesiji, s padom BDP-a od 0,3 posto, a na razini cijele Unije BDP bi trebao ostvariti vrlo mali rast od 0,1 posto, ekonomske su prognoze Europske komisije. Prošle je godine pad BDP-a u eurozoni iznosio 0,6 posto. Prosječna stopa nezaposlenosti u eurozoni također je visoka i ove bi godine trebala dosegnuti 12,2 posto s prošlogodišnjih 11,4 posto. Irska je jedina od zemalja koje su u programu međunarodne financijske pomoći uspjela ostvariti rast. Prošle godine njezino je gospodarstvo raslo 0,7 posto, a za ovu se godinu očekuje rast od 1,1 posto. Komisija za Austriju predviđa ove godine rast od 0,7 posto, a u Sloveniji pad od 2 posto. Ekonomske prognoze, između ostaloga, služe Europskoj komisiji kao podloga za odluke o pokretanju postupka zbog pretjeranog proračunskog deficita. U okviru toga postupka Komisija pregovara s pojedinim članicama i utvrđuje do kada moraju svesti svoj proračunski manjak unutar dopuštenih 3 posto BDP-a Od izbijanja krize u EU je dogovoreno niz mjera za jačanje proračunske discipline i sada Komisija ima instrumente za kažnjavanje onih zemalja koje ne surađuju. Trenutačno je postupak zbog prekomjernog deficita pokrenut protiv 20 od 27 zemalja članica.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice ojačale su u petak, predvođene rudarskim dionicama, temeljem očekivanja da će zabrinutost za ishod talijanskih izbora biti kratkog vijeka, što je potpirilo sklonost ulagača rizičnoj imovini a potporu je pružila i osjetno bolja poslovna klima u Njemačkoj. Londonski FTSE porastao je 0,83 posto na 6.343 boda, frankfurtski DAX za 1,13 posto na 7.669 bodova, a najveći je dobitnik bio pariški CAC, koji je dobio na vrijednosti 1,68 posto i iznosio je 3.685 bodova. Većina ulagača očekuje da će u Italiji koalicija lijevog centra na čelu s Pierom Luigi Bersanijem, koju podržava i premijer u ostavci Mario Monti, pobijediti na izborima u Italiji i nastaviti s reformama radi rješavanja talijanskih ekonomskih problema. Talijanski indeks FTSE MIB oporavio se od jučerašnjeg gubitka i porastao za 1,4 posto. Svi glavni sektori bili su u pozitivnom teritoriju, a isticao se rudarski sektor, koji je u prosjeku ojačao 1,7 posto. Tržišta su poduprli i podaci objavljeni u petak koji su pokazali poboljšanje njemačke poslovne klime.

LONDON - Euro se u petak spustio na najnižu razinu u šest tjedana prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima u opreznoj trgovini nakon novih nepovoljnih vijesti iz gospodarstva eurozone i pred talijanske izbore. Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio na 1,3157 dolara, što je njegova najniža razina od 10. siječnja. Potom se stabilizirao na 1,3170 dolara, što znači da je na gubitku 0,1 posto u odnosu na zatvaranje prethodnog dana. Jedinstvena europska valuta blago je pak ojačala prema jenu, za oko 0,1 posto, dosegnuvši 122,93 jena. Dolar je prema jenu bio na dobitku 0,17 posto i njime se trgovalo po 93,24 jena. Nove pritiske euru je pružio najnoviji podatak iz Europske središnje banke koji je neugodno iznenadio tržišta jer je pokazao da su banke eurozone otplatile krizne zajmove u vrijednosti 61,1 milijardu eura, što je upola manje nego što se očekivalo. Od važnih vijesti iz eurozone izdvajaju se i najnovije gospodarske prognoze Europske komisije prema kojima eurozonu ove godine ponovno očekuje pad aktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙