FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat "Preporod": razočarani smo dosadašnjim mandatom vlasti

OSIJEK, 22. ožujka 2013.(Hina) - Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu "Preporod" Željko Stipić izjavio je danas u Osijeku kako su članovi sindikata razočarani dosadašnjim mandatom vlasti zbog svojega materijalnog položaja i vladinih odluka kojima im se uskraćuju prava iz kolektivnog ugovora te zbog "omalovažavajućih izjava" premijera Zorana Milanovića i ministra Željka Jovanovića.

Na konferenciji za novinare Stipić je rekao kako su, unatoč obećanju o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama iz 'Plana 21', jedini zaposlenici u državnim i javnim službama kojima su dosad smanjene plaće bili učitelji i nastavnici, i to u srpnju prošle godine.

Podsjetio je kako je ovih dana vlada donijela uredbu o povećanju koeficijanata učiteljima, ali su, kako drži, "više uzeli, nego što su sada vratili" jer činjenice govore da će plaće biti povećane, ali će i dalje biti manje u odnosu prema srpnju prošle godine.

Posljedica toga je rekord jer, po najnovijim podatcima Državnog zavoda za statistiku, osnovno školstvo, s prosječnom plaćom od 4897 kuna, zaostaje 590 kuna za prosječnom plaćom u državi, koja je 5487 kuna.

"To nikada nije bilo tako, i to u djelatnosti gdje više od 80 posto zaposlenih ima visoku i višu stručnu spremu", upozorio je Stipić. Dodao je kako su je prosječna plaća u srednjem školstvu 263 kune manja od prosječne plaće u državi, što je, kako tvrdi, također rekordan podatak.

Podsjetio je kako je vlada je Zakonom o uskrati materijalnih prava poništila odredbe dvaju valjanih kolektivnih ugovora u osnovnim i srednjim školama, ali od neisplate božićnica mnogo je veća šteta jer sindikati više nisu sigurni ima li smisla s ovom vladom pregovarati ako nakon svih pregovora silom bude oduzimala prava radnicima.

Iako je ministar Jovanović izjavio da će dati ostavku ako se učiteljima budu smanjivale plaće, vidimo da je i dalje na toj dužnosti. Premijer Milanović obećao je da će učitelji i nastavnici biti prvi kojima će se povećati plaće, a u siječnju su znatno povećane plaće, ali u zdravstvu, što su obojica prešutjela, rekao je Stipić.

Ocijenio kako se stvara duboko nepovjerenje između djelatnika osnovnoga i srednjeg školstva i vlasti te kako se ne bi iznenadio ako spremnost na sudjelovanje u budućim akcijama bude povezana i s izjavama Milanovića i Jovanovića.

Na pitanje novinara o kojim je akcijama riječ, Stipić je odgovorio kako se, osim velikog prosvjeda svih sindikalnih središnjica 1. svibnja, planira i prosvjed zbog smanjivanja plaća u državnim i javnim službama prije 1. svibnja, a neke se aktivnosti planiraju i za kraj nastavne godine. O pojedinostima nije želio govoriti jer sindikalno čelništvo najprije želi provjeriti spremnost članstva i sindikalnih povjerenika na sudjelovanje u akcijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙