FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grubješić:Beograd želi dogovor s Prištinom, a ne da samo ispunjava uvjete

BEOGRAD, 20. ožujka 2013. (Hina) - Potpredsjednica srbijanske vlade za europske integracije Suzana Grubješić izjavila je u srijedu, u povodu današnjeg nastavaka dijaloga Prištine i Beograda u Bruxellesu, kako zadatak srbijanske strane nije samo da ispunjava nečije uvjete, već da s kosovskim vlastima postigne dogovor te je sugerirala međunarodnoj zajednici da dodatno potakne Prištinu na kompromis.

Grubješić je u programu Radiotelevizije Srbije (RTS), komentirajući stajalište izaslanstva njemačkog Bundestaga tijekom jučerašnjeg posjeta Srbiji o tome da se Beograd i Priština moraju pravno, pismeno ili pred kamerama obvezati na normalizaciju odnosa prije nego Srbija otpočne pregovore s Europskom unijom (EU), istaknula da je to "tehničko pitanje", a da bit dijaloga treba biti postizanje dogovora.

"Jest važno izaslanstvo Bundestaga i Njemačke, Njemačka je najutjecajnija zemlja u EU, ali nije naš posao samo da ispunjavamo nečije uvjete i zahtjeve, a da bježimo od biti, a to je postizanje dogovora. Bitan je dogovor, ako do njega dođe, sve drugo što je oko dogovora se mnogo lakše provodi", ocijenila je Grubješić za RTS, ustvrdivši kako kosovska strana nije spremna za kompromis.

"Srbija je učinila dosta toga, pa čak i ono što se činilo nezamislivim, a to je da vodi politički dijalog na najvišoj državnoj razini, dok druga strana čvrsto brani svoje pozicije. Realnost je drugačija i ukoliko se želi dogovor, mora popustiti i druga strana", istaknula je potpredsjednica srbijanske vlade za eurointegracije za RTS.

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Tahci danas će u Bruxellesu nastaviti razgovore o formiranju i nadležnostima zajednice srpskih općina na Kosovu - temi koja je usporila i, po mnogim ocjenama, ugrozila dijalog Beograda i Prištine.

Iako je ranije više puta istaknuto da je ovaj krug prijeloman za ishod dijaloga zbog roka u kojem Europska komisija u travnju treba sačiniti izvješće o napretku u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, diplomatski izvori u Bruxellesu ne isključuju mogućnost da idućih tjedana bude novih krugova pregovora.

"Ako u srijedu ne dođe do dogovora, još ima vremena za nastavak dijaloga"’, javila je iz Bruxellesa agencija Tanjug pozivajući se na neimenovanog dužnosnika Europske komisije.

U Beogradu se u srijedu s velikom pozornošću očekuje nastavak dijaloga s Prištinom, a sedmi susret dvojice premijera ocjenjuje se kao presudan, s obzirom da do 16. travnja Europska komisija treba sačiniti izvješće o napretku Srbije od kojeg Beogradu ovisi hoće li dobiti datum za početka pregovora o pristupanju EU, a Prištini može li doći do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i viznoj liberalizaciji.

U prošlom krugu razgovora, vođenih pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, ostao je neriješen problem formiranja i nadležnosti zajednice srpskih općina na Kosovu, za koje Beograd traži izvršne ovlasti, a Priština odlučno odbija inzistirajući da će općine funkcionirati u kosovskom ustavno-zakonskom sustavu.

Srbijanski mediji, poglavito elektronički, podsjećaju da su između dva kruga razgovora intenzivirani kontakti državnog vrha s Bruxellesom, ukazujući na optimizam šefa države Tomislava Nikolića da je sporazum moguć i skeptične komentare premijera i pregovarača Dačića da pregovori mogu i propasti ako Priština ne omekša svoja stajališta u pogledu izvršnih ovlasti koje Beograd traži za zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova. Ipak, jedna od dominatnih ocjena u medijskim komentarima i izvješćima ukazuje na jedinstveno stajalište državnog vrha da Srbija više neće popuštati, što je i ranije više puta ponovljeno pa je čak i eksplicitno naglašeno da uzmicanja neće biti i po cijenu da Beograd u lipnju ne dobije datum za početak pristupnih pregovora s EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙