FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski dužnosnici očekuju ustupke Kosova

BEOGRAD, 18. ožujka 2013. (Hina) - Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić istaknuo je u ponedjeljak da normalizacija odnosa s Kosovom Srbiji8 nije cilj zbog datuma početka pregovora s Europskom unijom, već zato što je to problem Srbije, a njegov zamjenik Alekksandar Vučić ocijenio je da se nakon ustupaka koje su činile vlasti u Beogradu očekuje i ustupci kosovskih vlasti.

Dačić i Vučić su imali odvojene susrete s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom u Beogradu.

Dačić je nakon razgovora su Feueleom rekao da će Srbija nastaviti eurointegracijski proces u kojem očekuje napredak u dijalogu s Kosovom kako bi istodobno otvorila sebi put za dobivanje datuma za početak pregovora sa EU o članstvu.

"Pokušavamo doći do održivog rješenja za srpsku zajednicu na Kosovu. Vidjet ćemo hoćemo li dobiti pozitivan odgovor s druge strane, što nam je cilj, ne zbog dobivanja datuma, već zbog iznalaska održivog rkešenja", rekao je Dačić.

Podsjećajući na europski kalendar do početka lipnja, po kojem u travnju slijedi izvješće Europske komisije o napretku Srbije, a potom i ocjene šefice diplomacije EU Catherine Ashton, pod čijim se pokroviteljtsvom vodi dijalog Beograda i Prištine, Dačić je ocjenio kako su pred Srbijom "tjedni u kojima će se donositi krupne i velike političke odluke".

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić istaknuo je u razgovoru s Fueleom da Srbija očekuju ustupke od Kosova, priopćila je u Beogradu.

"Srbija je postigla napredak na europskom putu, učinili smo mnoge ustupke, ali Srbija očekuje da ustupke učini i Priština", rekao je Vučić.

Ranije u ponedjeljak Fuele je nakon sastnka sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem ocijenio da će datuma o početku pregovora Srbije sa EU u lipnju ovisiti o vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa s Kosovom i ispunjavanju reformi koje od Beograda učekuje EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙