FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić smatra da je u pregovorima s Kosovom postignut napredak

BEOGRAD, 21. veljače 2013. (Hina) - Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić ocijenio je da, unatoč tome što tijekom petog kruga dijaloga Srbije i Kosova nije postignut dogovor o institucijama na sjeveru Kosova, postoji stanoviti napredak i da je srpska strana predočila prijedlog o zajednici srpskih općina.

Dačić je, u povodu dvodnevnih razgovora s predsjednikom srbijanske vlade Hashimom Thacijem u Bruxellesu pod pokroviteljstvom Europske unije, istaknuo kako su bila "pretjerana očekivanja međunarodne zajednice" da će tijekom toga kruga pregovora biti postignut značajniji iskorak u dijalogu.

"Kada bi se problem srpsko-albanskih odnosa mogao rješiti za dva dana, netko bi to sigurno učinio prije mene", dodao je.

Kao razlog zbog kojeg su razgovori u petom krugu trajali dva, a ne kao ranije jedan dan, Dačić je istaknuo važnost tema, ali i namjeru da napredak u dijalogu bude zabilježen u izvješću što ga priprema Europska komisija, a očekuje se 16. travnja.

"Mi nećemo dopustiti nikakvo demontiranje institucija (na sjeveru Kosova), dok se ne dogovorimo koje su to nove institucije što će ih zamjeniti", naglasio je Dačić u izjavi srbijanskim medijima.

Kad je riječ o približavanju Srbije Europskoj uniji Dačić je, kako izvješćuje Radio-televizija Srbije, istaknuo da "nema novih uvjeta za dobivanje datuma za početak pregovora s EU".

"Međutim, veliko je pitanje što ćemo sa starim uvjetima, jer i ti stari uvjeti nisu laki, odnosno veoma su teški", naglasio je, ustvrdivši kako "treba imati mnogo političke hrabrosti, smjelosti i mudrosti i doći do rješenja, a da ne narušite državni i nacionalni interes".

Srbijanski mediji, pak, navode Thacijevu izjavu da dogovor "o pitanju paralelnih struktura na sjeveru Kosova" nije postignut, te da su "svi svjesni" kako ih treba rasformirati što je brže moguće.

"Sigurnosne će strukture biti rasformirane, a pronaći će se druge mogućnosti u pogledu sustava obrazovanja, zdravstva, civilnih službenika, bilo da se prilagode ili transformiraju", citiraju srbijanski mediji Thacijev komentar petog kruga razgovora sa Dačićem i zadatke koji obje strane očekuju u idućem krugu, najavljenom za 4. svibnja, također u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙