FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 19. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predstavnici Uprave i sindikata Brodosplita sastali su se danas u Ministarstvu gospodarstva kako bi pokušali pronaći rješenje za problem otpremnina za radnike splitskog škvera koji će u sklopu restrukturiranja otići iz brodogradilišta. Prije početka sastanka, predsjednik Uprave Brodosplita Darko Pappo izjavio je novinarima da novi vlasnik brodogradilišta, samoborski DIV koji je u vlasništvu Tomislava Debeljaka, nudi radnicima nešto veće otpremnine nego što je to propisano postojećim Kolektivnim ugovorom, ali nije rekao koliki je to iznos. Ministarstvo gospodarstva javilo se kao posrednik u sporu između poslodavca i sindikata, u kojem sindikati traže otpremnine od 6.400 kuna po godini staža, koliko su dobili radnici Brodogradilišta Kraljevica u stečaju. Po kupoprodajnom ugovoru, novi vlasnik je obvezan zadržati najmanje 2.000 od sadašnjih 3.300 radnika te za otpremnine izdvojiti 115 milijuna kuna. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević rekao je novinarima da je prijedlog Tomislava Debeljaka o načinu izračuna otpremnina pravičniji nego što je to predviđeno Kolektivnim ugovorom te izrazio nadu da će se postići dogovor na korist Brodosplita.

ZAGREB - Predstavnici radnika Diokija na današnjem su sastanku u Ministarstvu financija zatražili da se pronađe mogućnost isplate barem jedne plaće za radnike te posrnule tvrtke, rekao je za Hinu predstavnik radnika u Nadzornom odboru Diokija Zdravko Rumenović. Radnički predstavnici predložili su da se novac za plaće pokuša osigurati avansom poslovne banke, ili iz prodaje neopterećene imovine tvrtke, koja ne ulazi u predstečajnu nagodbu. Od povjerenika predstečajne nagodbe zatraženo je i da istraži je li pravno moguće radnička potraživanja u predstečajnoj nagodbi rasporediti na sadašnje i bivše, a ne samo na sadašnje radnike Dioki Grupe. Prema Rumenovićevim riječima, radnici koji su s 1. siječnja otišli na burzu rada zapravo su sada u boljoj poziciji od onih koji su ostali, jer potonji nisu dobili ništa, a prvi barem dobivaju naknadu za nezaposlene. Onima koji su otišli tvrtka duguje sedam, a koji su ostali devet plaća. Rumenović dodaje da su radnici Dioki Grupe, u kojoj je i Dina Petrokemija, u iščekivanju početka postupka predstečajne nagodbe, tijekom kojeg će vjerovnici odlučivati i o prijedlogu Crodux plina za preuzimanje Diokija. Do tada mogući su prosvjedi poput onoga održanog prošli tjedan, rekao je.

ZAGREB - Za predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) na današnjoj je izbornoj Skupštini ponovno izabran Boris Žgomba, kojem novi četverogodišnji mandat započinje početkom travnja. Boris Žgomba, inače predsjednik Uprave turističke agencije Uniline, izabran je većinom glasova članova. U prvom je mandatu na čelu UHPA-e Žgomba bio od travnja 2009. godine, prije čega je bio član Upravnog odbora te udruge. Žgomba je trenutno i predsjednik Europskog udruženja turoperatora i organizatora putovanja (ECTAA). UHPA je nacionalna strukovna udruga hrvatskih putničkih agencija, registrirana ujedno i kao udruga poslodavaca. Kako sami navode, članovi UHPA-e, zajedno s pridruženim članicama, hotelskim poduzećima, nacionalnom zrakoplovnom tvrtkom, rent-a-car tvrtkama, izdavačima bankovnih i kreditnih kartica, turističkim zajednicama i drugima, realiziraju oko 80 posto organiziranog turističkog prometa u Hrvatskoj. Udruga trenutno ima 248 redovnih članova, turističkih agencija s 498 poslovnice i više od dvije tisuće zaposlenika u turizmu, te 154 pridružena člana.

BUDIMPEŠTA/ZAGREB - Mlinsko pekarska industrija Mlinar otvorila je danas u centru Budimpešte svoju prvu prodavaonicu u Mađarskoj, izvijestili su iz Mlinara. Prodavaonica se nalazi u ulici Šandora Petefija u uskom središtu Budimpešte. Mlinar je time pored Hrvatske i Slovenije svojim maloprodajnim lancem pekarnica ušao i na treće tržište, ističu iz tvrtke. Prodajni tim trenutačno broji osam pradavačica/prodavača koji su prijašnjih nekoliko mjeseci prolazili stručne edukacije i radno usavršavanje u prodavaonicama u Osijeku i Zagrebu. Do sada je u Mlinarovoj mađarskoj diviziji, tvrtki "Mlinar H Kft", zaposleno 35 prodavača, skladištara te distribucijskog i administrativnog osoblja. Mlinar ove godine u sklopu proširenja svoje maloprodajne mreže u Budimpešti planira otvaranje ukupno 20 dućana, a već u travnju bit će otvorene još dvije prodavaonice i prvi mađarski Mlinar caffe, također u središtu grada.

ZAGREB - Ugovori s osam prijevoznika koji redovito obavljaju javni cestovni prijevoz na otocima u završnoj su pripremi te će do kraja ožujka biti spremni za zaključivanje s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, doznaje se iz tog ministarstva. Riječ je o otocima Cres, Lošinj, Krk, Rab, Pag, Brač, Korčula, Ugljan, Pašman, Dugi otok, Iž, Šolta, Vis, Hvar, Lastovo, Mljet i Šipan te poluotoku Pelješcu. Zakonom o otocima uz ostalo je definirano pravo na besplatan prijevoz u javnom otočnom cestovnom prijevozu određenim kategorijama putnika, a posebnim je pravilnikom definirano da se s prijevoznicima koji obavljaju usluge javnog otočnog cestovnog prijevoza zaključuju ugovori o ostvarivanju prava na naknadu dijela neostvarenih prihoda za obavljanje besplatnog prijevoza za određene kategorije putnika - učenici, studenti, umirovljenici i osobe starije od 65 godina, koji imaju prebivalište na otoku. Za provođenje te mjere na otocima u državnom je proračunu za ovu godinu osigurano 25,2 milijuna kuna, pri čemu iz resornog ministarstva napominju da će se i ove godine mjera nastaviti provoditi u skladu s raspoloživim sredstvima.

ZAGREB - Zaklada Marijan Hanžeković objavila je natječaj za dodjelu godišnje nagrade prof. dr. Marijan Hanžeković za 2013. godinu, na koji se prijavljuju znanstveni i stručni radovi s područja ekonomike javnog sektora, a rok za predaju radova je 1. lipnja ove godine. Nagrada prof. dr. Marijan Hanžeković se dodjeljuje u dvije kategorije - jedna redovna nagrada, koja se sastoji od diplome, medalje i iznosa od 50.000 kuna bruto, te jedna studentska nagrada, koja se sastoji od diplome i iznosa od 15.000 kuna bruto. Na natječaj se mogu prijaviti znanstveni i stručni radovi s područja ekonomike javnog sektora, a prihvaćaju se i primijenjeni i teoretski istraživački radovi usmjereni na širi skup ekonomskih tema, kao što su ekonomski rast i razvoj, uloga institucija, tranzicija prema tržišnom gospodarstvu i europske integracije. O rezultatima natječaja Zaklada će izvijestiti najkasnije do 30. rujna, dok će nagrade biti dodijeljene krajem ove godine.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su zabilježili pad vrijednosti, Crobex za 0,53 posto, na 1.984,61 bod, a Crobex10 za 0,63 posto, na 1.104,93 boda. Redovni promet Burze danas je iznosio svega 8,5 milijuna kuna, od čega je više od četvrtine, odnosno 2,3 milijuna kuna, ostvareno trgovanjem dionicama HT-a. Njihova je cijena pritom ostala nepromijenjena i iznosi 217,38 kuna. Promet od 981,6 tisuća kuna imala je dionica Diokija, čija je cijena povećana za 0,66 posto, na 19,97 kuna. Slijede dvije dionice s po pola milijuna kuna prometa - dionica Valamar Adria Holdinga, koja je danas pojeftinila za 0,66 posto, na 147,70 kuna, te dionica Maistre, koja je poskupjela za 0,11 posto, na 89,10 kuna. Porast cijene, od 0,96 posto, na 1.531,63 kune, ostvarila je dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 427,6 tisuća kuna. Promet viši od 300 tisuća kuna imale su dionice Adris grupe (povlaštena) i Petrokemije. Cijena Adrisove dionice pala je za 0,34 posto, na 291 kunu, a dionice Petrokemije smanjena je za 1,29 posto, na 230 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙