FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 11. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Krajem veljače u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 375.400 nezaposlenih, što je za 0,9 posto ili 3.397 osoba više nego u siječnju, a za 9,5 posto ili 32.449 osoba više nego u veljači prošle godine, objavio je danas HZZ. Ukupno je tijekom veljače iz evidencije nezaposlenih izašlo 21.449 osoba, što je 26,2 posto više nego u veljači lani. Od toga je zaposleno 13.100 osoba, i to 10.977 osoba na temelju zasnivanja radnog odnosa, a 2.123 osobe na temelju drugih poslovnih aktivnosti (zapošljavanje prema posebnim propisima, registriranje trgovačkog društva, obrta, ugovor o djelu itd.). Istodobno je 8.349 osoba izašlo iz evidencije zbog ostalih razloga. Najviše osoba zaposlilo se u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane te građevinarstvu. Tijekom veljače u HZZ je novoprijavljeno ukupno 24.846 osoba (2,9 posto manje nego u veljači prošle godine), od čega je 14.049 osoba došlo izravno iz radnoga odnosa, 125 osoba iz drugih poslovnih aktivnosti, 1.138 osoba iz redovitog školovanja te 9.534 osobe iz neaktivnosti. U usporedbi s istim mjesecom lani, evidentirana je nezaposlenost povećana u svim županijama, a najviše u Zagrebačkoj (za 18,3 posto), Istarskoj (za 16,7 posto), Gradu Zagrebu (za 13,5 posto), Koprivničko-križevačkoj (za 12,9 posto) i Požeško-slavonskoj županiji (za 12,3 posto).

ZAGREB - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG Invest) u prva dva mjeseca ove godine odobrila je 102 jamstva, što je potaknulo 363 milijuna kuna investicija, a ukoliko se nastavi takav trend u ovoj bi se godini moglo potaknuti dvije milijarde kuna investicija u malom i srednjem poduzetništvu. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u HAMAG Investu, na kojoj je predstavljen i novi jamstveni program "Investicijom do uspjeha" kao i izmjene postojećih jamstvenih programa. U prva dva mjeseca je zaprimljeno 136 zahtijeva za jamstvom, što je porast od 444 posto u odnosu na proteklu godinu, a odobrena su 102 jamstva, što je rast od 264 posto. Novi jamstveni program "Investicijom do uspjeha" krenuo je prije dva tjedna, uvodi jamstva veća nego do sada, odnosno, najveći iznos jamstva povećan je s 10 milijuna kuna na 18 milijuna kuna. Program je namijenjen ulaganjima u turizam i prerađivačku industriju do 50 posto glavnice kredita, a potencijalna vrijednost investicijskih projekata je od 36 do 180 milijuna kuna. Odnos obrtnih sredstava i investicije u kreditu je 70 naprama 30 posto. U jamstvenom programu "Inovacije" jamstvo je povećano s 50 na 70 posto glavnice kredita, olakšano je financiranje IT i inovativnih rješenja.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je danas kako je i njemu i ministru financija Slavku Liniću najbitnije da se donese najkvalitetniji mogući zakon o PDV-u te kako obrtnici neće biti u lošijoj poziciji nego sada, odnosno neće biti u situaciji da moraju plaćati PDV po izdanom računu. Upitan za komentar njegova neslaganja s ministrom financija Slavkom Linićem oko novog prijedloga zakona o PDV-u, Maras je na konferenciji za novinare u HAMAG Investu kazao kako je i njemu i Liniću najbitnije da se donese kvalitetan zakon o PDV-u i tako će i biti. Istaknuo je kako obrtnici neće biti u lošijoj poziciji nego sada (kada se PDV obračunava po naplaćenim računima), odnosno neće biti u situaciji da moraju plaćati PDV po izdanom računu. Objasnio je kako će rješenje prvo iskomunicirati na Vladi, a tek onda ga prezentirati javnosti. U ovom trenutku je bitno da obrtnici znaju da neće imati lošiju poziciju nego što su imali do sada, kazao je.

ZAGREB - Privatni turistički sektor i vodeće strukovne turističke udruge ne misle da će se ostavka ministra turizma Veljka Ostojića bitnije odraziti na rezultate ove turističke godine, ali smatraju da bi se to moglo negativno odraziti na sektor ako se ne nastavi javno-privatna suradnja te brojni važni započeti projekti. U takvim se reakcijama na ostavku ministra slažu predsjednici udruga poslodavaca u hotelijerstvu UPUHH, obiteljskih i malih hotela OMH, kamping udruženja KUH i putničkih agencija UHPA koji redom ističu i da je Ostojić iznimno stručna osoba te je bio kvalitetan ministar s kojim su odlično surađivali. Predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar važnim ističe što je u nešto malo više od godine dana mandata povukao nekoliko konkretnih poteza koji će bitno utjecati na rast i razvoj turizma u budućim godinama. Nada se da će se u sličnom smjeru nastaviti i s novim ministrom, tim više što hrvatskom turizmu još uvijek nedostaju investicije i još nije dovoljno konkurentan. I on se kao i predsjednik OMH-a Šime Klarić nada da novom ministru neće trebati puno vremena da se uhoda. Za predsjednika UHPA-e Borisa Žgombu ostavka ministra na pragu sezone i uz brojne nedovršene projekte nije dobra okolnost za hrvatski turizam jer bi to moglo utjecati na dinamiku provedbe te realizaciju projekata.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) predložila je danas Vladi da omogući primjenu sustava bonova za topli obrok tako što će osloboditi od poreza iznos koji poslodavci potroše za tople obroke svojih radnika, i to u visini prosječne tržišne cijene objeda i bezalkoholnog napitka uz objed. Slabljenje kupovne moći u Hrvatskoj rezultira sve nekvalitetnijom prehranom radnika, a budući da je od njih teško očekivati da za "gablece i marende" izdvajaju više novaca, država bi trebala preuzeti inicijativu u skrbi za zdravlje radništva, upozorava HUS u priopćenju. Porezno rasterećenje potaknulo bi poslodavce da osiguraju svojim radnicima određeni iznos povrh plaće namijenjen za dnevni obrok. Takav sustav djeluje u većem broju zemalja EU-a već nekoliko desetljeća, a podržava ga i Europska komisija, ističe HUS. Sustav bonova jamči da će oni doista služiti za prehranu radnika, te da iznos neće biti utrošen u druge svrhe. Taj sustav također osigurava porezne prihode kroz povećanje zaposlenosti kod poduzetnika koji se u njega uključe, a porezi koji se time prikupljaju uključuju sve poreze i doprinose koji se plaćaju u radnom odnosu.

ZAGREB - Vipnet je preuzeo satelitsku televiziju Digi TV, a tim preuzimanjem Vipnetove televizijske usluge dostupne su na teritoriju cijele zemlje, objavljeno je danas iz Vipneta iz kojeg navode i da je visina te transakcije na zahtjev prodavatelja označena kao poslovna tajna. Ugovor kojim Vipnet stječe 100 posto vlasništva u tvrtki Digi satelitska televizija d.o.o. potpisali su Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta, Bernd Schmutterer, član Uprave Vipneta za financije te Marcel Popa, generalni direktor Digi Sat d.o.o. i ovlašteni predstavnik RCS & RDS. Dosadašnji vlasnik hrvatskog Digi TV-a bila je rumunjska grupacija RCS & RDS koja posluje u šest zemalja jugoistočne Europe. Digi TV jedan je od prvih pružatelja usluga digitalne televizije na hrvatskom tržištu, koji je s radom počeo u studenom 2006. godine te pruža isključivo uslugu satelitske televizije korištenjem tehnologije Direct to Home (DTH). Digi TV ima 36 zaposlenih, a ukupni prihodi su u 2012. godini iznosili 14,7 milijuna kuna.

ZAGREB - Zagrebačko građevinsko poduzeće Tehnika je kao glavni izvođač sklopilo ugovor s tvrtkom Eurodom d.o.o. o izvođenju radova na gradnji Poslovno-kulturnog centra Eurodom u Osijeku, a vrijednost ugovorenih radova je 147,4 milijuna kuna s PDV-om, izvijestila je Tehnika putem Zagrebačke burze. Početak izvođenja radova je odmah nakon uvođenja u posao, a završetak 15. kolovoza ove godine, osim za panoramska dizala za koja je rok za dovršenje 25. listopada ove godine. Ugovoreno je izvođenje građevinsko-obrtničkih i instalaterskih radova i to kompletno izvođenje fasade kulturnog centra te građevinsko-obrtnički radovi u garažno-tehničkom prostoru, trgovačkom centru i tornju.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u veljači su u odnosu na siječanj porasle za 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču 2012. godine, više za 2,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Isključe li se cijene energije proizvođačke cijene u veljači su u usporedbi sa siječnjem porasle za 0,2 posto, a u usporedbi s veljačom prošle godine povećane su za 0,8 posto. U usporedbi s prošlogodišnjom veljačom, u drugom ovogodišnjem mjesecu proizvođačke cijene energije porasle su za 5,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,7 posto, dok su pale cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,6 posto, kapitalnih proizvoda 1,2 posto i intermedijarnih proizvoda 0,2 posto.

ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su na kraju siječnja u odnosu na stanje s kraja prošlogodišnjeg prosinca bile manje za 1,6 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kraj siječnja 2012. godine, smanjene za 4,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2012. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju bile su manje za 20,6 posto, a u prerađivačkoj industriji za 3,5 posto. Među 23 djelatnosti u sklopu prerađivačke industrije u njih 15 u siječnju je zabilježeno smanjenje, a u osam povećanje zaliha. Pritom gotovo sve djelatnosti koje imaju značajniji udio u prerađivačkoj industriji na međugodišnjoj razini, prema siječnju 2012., bilježe smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze ni danas nemaju snage za rast, jer na inozemnim burzama prevladava crvenilo, tako da se Crobex nakon tri dana ponovno spustio ispod psihološki važne granice od 2.000 bodova. Oko 12,00 sati Crobex je bio na gubitku 0,63 posto, na 1.991 bodu, a Crobex10 0,95 posto, na 1.109 bodova. Redovni promet dionicama bio je 6,3 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego u petak u to doba. Znatniji plus bilježi dionica Diokija u očekivanju da vlasnik Croduxa Ivan Čermak, kako je najavio, podastre plan restrukturiranja te grupe. Dionica Diokija poskupjela je 13,13 posto, na 14,65 kuna, uz promet od blizu 400.000 kuna. U većem fokusu investitora je i dionica Tehnike. Uz promet od 255.000 kuna, cijena joj je skočila 7,56 posto, na 838,89 kuna. Najlikvidnija je pak do podneva bila dionica HT-a, s gotovo dva milijuna kuna prometa. Cijena joj stagnira na 216 kuna. Milijunski promet ostvaren je i dionicom Leda, pri čemu joj je cijena porasla 2,37 posto, na 8.700 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnicu od petka ojačala prema euru za 0,02 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,586028 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubila danas i britanska funta, za 0,12 posto, na 8,686623 kune po srednjem tečaju. Istodobno je švicarski franak ojačao 0,01 posto, na 6,138556 kuna po srednjem tečaju, a vrijednost američkog dolara porasla je za 0,90 posto te srednji tečaj dolara iznosi 5,835855 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙