FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 12. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

SOFIJA - Hrvatski i bugarski premijer Zoran Milanović i Bojko Borisov ocijenili su u utorak u Sofiji da su Hrvatska i Bugarska "obranili" svoje interese u nedavno usvojenom višegodišnjem financijskom okviru EU-a, jer su dobili više novca u proračunu Unije od 2014. do 2020. nego što je bilo planirano. Hrvatska je umjereno zadovoljna rezultatom pregovora i višegodišnjim financijskim okvirom, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare Milanović koji boravi u jednodnevnom radnom posjetu Bugarskoj. Borisov je ocijenio da je Sofija više novaca dobila stoga što poštuje financijsku disciplinu i maastrichtske kriterije, ima najniži vanjskih dug u Europi, nizak proračunski deficit i smanjila je kamate po kreditima. Dodao je kako su osnovni projekti Bugarske vezani uz prometne smjerove smjerove važne i za druge europske države, jer će kroz Bugarsku Azija biti spojena s drugim balkanskim zemljama. Milanović je istaknuo kako je na razini EU-a potrebno zagovarati fiskalnu odgovornost pa i strogoću u trošenju novca, ali se istovremeno zalagati za očuvanje kohezijske politike koja je u interesu i siromašnijih i bogatijih, starih članica Unije. Dvojica premijera zaključila su kako između Hrvatske i Bugarske nema problema i otvorenih pitanja koja bi spriječavala jačanje suradnje u turizmu i investicijama.

VARŠAVA - Poljska će od 2014. uložiti 1,1 milijardu eura u mrežu plinovoda koji će povezati terminal u Swinojscieu sa susjednom Češkom, Slovačkom i Ukrajinom, izvijestio je u utorak poljski državni plinski monopolist Gaz-System. U pet godina želimo izgraditi 940 km plinovoda za transport plina iz Swinojsciea do granice sa Češkom, Slovačkom i Ukrajinom, rekla je glasnogovornica Gaz-Systema Malgorzata Polkowska.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi kretali su se neujednačeno u utorak jer su ulagači u potrazi za jasnijim smjernicama fokusirali na poslovna izvješća kompanija poput britanske banke Barclays i tmurno stanje u automobilskom sektoru i s njim povezanim poduzećima. Londonski FTSE porastao je 0,3 posto na 6.296 bodova, a pariški CAC za 0,38 posto na 3.664 boda. Frankfurtski DAX bio je u blagom minusu, kliznuvši 0,1 posto, na 7.627 bodova. Ulagači su se u potrazi za jasnijim smjernicama fokusirali na poslovna izvješća kompanija. Tako je britanska banka Barclays dobila na vrijednosti 4,8 posto nakon što je najavila ukidanje najmanje 3.700 radnih mjesta, izvjestivši ujedno o neto gubitku u 2012. Razočarala su poduzeća povezana s automobilskim sektorom, pa je cijena dionice Michelina kliznula 3,3 posto jer poslovni rezultati tog francuskog proizvođača guma nisu ispunili očekivanja. Njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp oslabio je 0,9 posto nakon što je objavio da su mu dobit snažno srezali pad cijena čelika i slaba tržišta automobila. Stratezi ipak ističu da aktualan pad cijena dionica više liči na pauzu nego na početak ozbiljne korekcije, istaknuvši da su dionice još uvijek atraktivne za ulaganja.

LONDON - Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru i jenu nakon što su iz G7 zajedničkim priopćenjem ponovili svoje stajalište da se valutni tečajevi trebaju utvrđivati na tržištima. Euro je ojačao 0,2 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3432 dolara. Ojačao je i oko 0,3 posto prema jenu, na 126,80 jena, približivši se najvišoj razini u posljednje tri godine, od 127,71 jena, na koju se popeo 6. veljače. Dolar je prema jenu oslabio 0,12 posto, na 94,19 jena. Jen se pak našao pod pritiscima prodaje nakon priopćenja G7 koji su tržišta protumačila kao prihvaćanje daljnjeg slabljenja japanske valute. Euro je danas poskočio i prema švicarskom franku, nakratko se popevši na 1,2356 franaka, nakon što je guverner Švicarske narodne banke Thomas Jordan kazao da ustraju na utvrđenom minimalnom tečaju od 1,2 franka za euro i da očekuje daljnje slabljenje franka prema euru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙