FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kandidat japanske vlade za guvernersku dužnost najavio rat deflaciji

TOKIO, 4. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Kandidat japanske vlade za guvernera središnje banke (BOJ) obećao je u ponedjeljak da će učiniti "sve što je moguće" kako bi suzbio dugododišnju deflaciju koja nagriza gospodarski rast, kritiziravši prethodnu bančinu upravu da nije dovoljno učinila kako bi riješila taj problem.

Očekuje se da će parlament u narednim tjednima imenovati Haruhikoa Kurodu za japanskog guvernera. U međuvremenu je Kuroda najavio ostavku na mjesto predsjednika Azijske razvojne banke (ADB).

Taj 68-godišnjak već dugo kritizira japansku središnju banku da ne čini dovoljno kako bi poduprla treće po veličini svjetsko gospodarstvo. Stoga će njegovo imenovanje vjerojatno dovesti do novog ciklusa pojačane potrošnje i agresivnog popuštanja monetarne politike.

"Želim jasno poručiti da ćemo učiniti sve što je moguće kako bismo suzbili deflaciju", rekao je Kuroda pred parlamentarnim odborom, dodavši da njegovi planovi uključuju pokretanje "drastičnog monetarnog popuštanja".

Japan trpi deflaciju još od 1990. To šteti gospodarstvu jer pad cijena navodi potrošače da odgađaju kupovinu u nadi da će kasnije platiti još manje, a smanjuje i korporativnu dobit, navodeći tvrtke da režu radna mjesta i odlažu kapitalna ulaganja koja generiraju rast.

Kuroda je također izrazio zadovoljstvo novom ciljanom razinom inflacije koju smatra eksplicitnijom smjernicom od tek načelnog poticanja rasta cijena.

"Budem li imenovan guvernerom, mislim da će postizanje ciljane inflacije u najkraćem mogućem roku biti moja najvažnija dužnost", kazao je Kuroda.

Također je dodao da je bančin program kupovine imovine vrijedan 101.000 milijardi jena (1,08 milijardi dolara) nije dovoljan. "Vrijednost i vrsta imovine obuhvaćena aktualnim programom kupnje nisu dovoljni", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙