FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan planira ponovno povisiti prognozu za gospodarstvo - mediji

TOKIO, 19. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Japanska vlada vjerojatno će tokom mjeseca povisiti prognozu za gospodarstvo, drugi mjesec zaredom, zahvaljujući poboljšanju osobne i korporativne potrošnje, izvijestio je u utorak utjecajni japanski list.

Oporavak počiva na slabijem jenu i višim cijenama dionica, djelomice potaknutima očekivanjima agresivne fiskalne i monetarne politike premijera Shinza Abea, piše Yomiuri.

Prošlog mjeseca Japan je povisio prognozu za gospodarstvu prvi put u osam mjeseci, rekavši da su se pojavili znakovi oporavka u nekim područjima.

Vladin je ured u utorak izvijestio da je vodeći pokazatelj japanskog gospodarstva u prosincu zabilježio značajan porast, na 93,4 boda, s naniže revidirana 92 boda u studenom. Najnoviji podatak je u skladu s preliminarnim procjenama.

Pritom se indeks koji mjeri trenutnu situaciju u gospodarstvu popeo se u prosincu na 92,6 bodova, s 90,2 boda u prethodnom mjesecu, dok je onaj koji mjeri minule gospodarske aktivnosti zabilježio osjetno blaži rast, s 86,4 na 87 bodova.

U međuvremenu je japanska vlada za tjedan dana odgodila imenovanje guvernera središnje banke, potaknuvši priče o neslaganju između premijera i ministra financija oko toga tko bi trebao voditi središnju banku zaduženu za poduzimanje odvažnih mjera za rasplamsavanje gospodarskih aktivnosti.

Premijer Shinzo Abe traži od novog guvernera koji bi trebao biti imenovan do kraja ožujka agresivne mjere, što je potaknulo spekulacije da će favorizirati kandidata spremnog na radikalne mjere kako bi se suzbila dugogodišnja deflacija.

Ministar financija Taro Aso i ostali iz Abeove vladajuće stranke traže umjerenijeg kandidata, doznaje se iz izvora bliskih procesu odabira. Neki vladini dužnosnici strahuju guverner spreman na radikale mjere mogao uznemiriti financijska tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙