FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 4. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić ispričala se danas hrvatskim građanima zato što je ta stranka kasnila s predajom godišnjeg financijskog izvješća poručivši kako je ono kasnilo zbog bolesti djelatnice koja je na njemu radila te da im nije bila namjera ni na koji način pokazivati bahatost i nepoštivanje zakona. "Žena je prošli tjedan završila na operaciji srca i vratila se prekasno da bi na vrijeme završila izvještaj, a mi smo mogli birati da li da pošaljemo nepotpuno izvješće ili da dva dana zakasnimo. Evo, dva dana smo zakasnili i nismo ništa skrivali", izjavila je Opačić novinarima. Podsjetila je kako je SDP svih dosadašnjih godina imao pozitivno mišljenje Državne revizije. "To znači da su naše financije bile uvijek uredne i nismo ništa skrivali pa tako ni danas", rekla je. Na primjedbu novinara da Državni ured za reviziju opovrgava da ih je SDP izvijestio o kašnjenju izvješća, Opačić je uzvratila kako može jedino reći da je zbog medijskog pritiska bilo "nekih nespretnosti i šlampavosti i da neke informacije nisu bile točne". Na pitanje je li Državni ured za reviziju unaprijed obaviješten o kašnjenju ili ne, Opačić je rekla kako je, prema njezinom saznanju, "obaviještena Fina i to je jedina obavijest koja je išla".

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je danas kako po Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ne proizlazi ovlast DIP-a da saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav podnese prijedlog za donošenje odluke o obustavi na tri mjeseca isplate proračunskih sredstava strankama koje kasne s financijskim izvješćem, već je to u nadležnosti Državnog ureda za reviziju. Glasnogovornica Državnog ureda za reviziju Biserka Čoh Mikulec rekla je Hini da Državni ured za reviziju utvrđuje tko je od obveznika u zakonskom roku podnio godišnji financijski izvještaj a tko nije te o tome obavještava saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav i DORH, kao i predstavnička tijela lokalnih jedinica, koja dalje donose odluke sukladno zakonu. Napomenula je kako je danas još rano reći tko sve nije u roku obavio svoju zakonsku obvezu, jer je zakonski rok istekao u petak, 1. ožujka, a neki su možda podatke poslali poštom. DIP je utvrdio da je Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) godišnji financijski izvještaj za 2012. objavila 3. ožujka 2013. na svojoj web-stranici www.sdp.hr ., DIP ističe kako je o utvrđenom prekoračenju roka sukladno Zakonu obavijestio Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH). Kazna za stranke se kreće od 50.000 do 500.000 kuna.

ZAGREB - Ne bih volio da generali presuđuju o političkim opcijama, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko osvrćući se na kritike umirovljenih generala udruženih u Hrvatski generalski zbor na račun aktualne vlasti. "U demokratskom društvu i zemlji svatko ima pravo na svoje viđenje, svoju kritiku i s tog aspekta nema nikakvih problema. Problem nastaje kada se javlja udruga generala, u toj situaciji konotacija je sasvim druga. Ne bih volio da generali presuđuju o političkim opcijama", rekao je Leko u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga". Na tvrdnje generala kako se imaju pravo očitovati o svim pitanjima u Hrvatskoj jer su je branili, odgovorio je kako u obrani države vrijede pravila koja se odnose na ratno stanje i vojsku, a da u demokraciji i demokratskim zemljama vrijede druga pravila. "Prema tome, svaka kritika je legitimna i demokratska, ali procjenjivanje tko je u pravu sa stajališta generalske udruge ili zbora zvuči loše, nedemokratski", kazao je Leko. Razloge SDP-ovog dvodnevnog kašnjenja s objavom izvješća o utrošku proračunskog novca Leko vidi u srčanim tegobama stranačke kolegice odgovorne za SDP-ovo računovodstvo, zbog kojih je završila na operaciji i ugrađeni su joj stentovi, sve to točno u vrijeme kada je bila zadužena objaviti izvješće. "Ne vidim tu nikakvu lošu nakanu ni aljavkost, nego vidim prst sudbine, dakle bolest kao razlog za to", kazao je Leko.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas da bi bilo bolje da umirovljeni generali koji se žele baviti politikom to čine kroz stranke jer ulazak organizacije kakva je Hrvatski generalski zbor u pitanja dnevne politike donosi neugodne asocijacije na militarizaciju politike. "Organizacije poput Hrvatskog generalskog zbora imaju u demokratskim zemljama kao glavnu zadaću očuvanje vojnih tradicija i podupiranje obrambenog sustava. Kao organizacija civilnog društva, načelno nepolitička, Hrvatski generalski zbor sam bira područje svojih aktivnosti. Ali, ulazak u pitanja dnevne politike nosi dvije opasnosti", rekao je predsjednik Republike danas u Uredu predsjednika RH na upit novinara u vezi s kritikama umirovljenih generala udruženih u Hrvatski generalski zbor na račun aktualne vlasti. "Prva (opasnost) je ona po samu organizaciju. Kao i ostali dio društva i generali politički različito razmišljaju i različitih su stranačkih opredjeljenja. Ulazak njihove organizacije u pitanja dnevne politike dovest će do njenog osipanja i zapuštanja glavne zadaće radi koje su se osnovali. S druge strane, politička aktivnost udruge koja, iako civilna, ima vojne konotacije, donosi neugodne asocijacije na militarizaciju politike, što zasigurno nije dobro. Bilo bi bolje da se svatko od umirovljenih generala koji se želi baviti politikom, to čini kroz neku iz mnoštva hrvatskih stranaka", rekao je predsjednik.

VINKOVCI - Predsjednik Izvršnog odbora Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boro Rkman, gostujući u večerašnjoj emisji satelitskog programa Radiotelevizije Srbije "Srbija na vezi", izjavio je kako očekuje da dvojezične ploče na državnim i drugim ustanovama u Gradu Vukovaru budu postavljene do svibanjskih lokalnih izbora. "Znamo da su dvojezične table u pripremi. Očekujem da će na državne i druge institucije biti postavljene do lokalnih izbora u svibnju, a one kojima će se označavati ulice te ulazi i izlazi iz Grada Vukovara do ljeta, a možda i ne prije jeseni", procijenio je Rkman. Komentirajući prosvjedne akcije Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Rkman je rekao kako u svakoj demokratskoj državi, zakoni koje je država donijela ta ista država i poštuje, i u SDSS-u to očekuju i od Republike Hrvatske.

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović najavio je danas da će za otprilike mjesec dana početi povlačenje hrvatskih snaga s Golanske visoravni koji su u misiji UN-a u Siriji. Na svečanom ispraćaju 21. hrvatskog kontingenta u mirovnu operaciju ISAF-a u Afganistanu ministar Kotromanović rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje o povlačenju snaga iz Sirije kako "ovaj tjedan naša ekipa, u kojoj su i dva generala, ide na teren u Siriju kako bi se vidjelo na koji način izvući ljude i sredstva". "Oni će nam dati informaciju koji bi to bio datum, a do tada ne znamo. U svakom slučaju, informirali smo i UN i Austriju kao partnera i oni su nas razumjeli", rekao je i dodao da se razmišljalo o smanjenju našeg kontingenta u Siriji jer ondje "ne vidimo neku vojnu, političku ili ekonomsku opravdanost".

ZAGREB -U NATO-ovu mirovnu misiju ISAF-a u Afganistanu svečano je danas u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a na Plesu ispraćen 21. hrvatski kontingent od 190 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u čijem je sastavu i 23 pripadnika Oružanih snaga Crne Gore. Hrvatski kontingent na šestomjesečnu misiju ispratili su savjetnik predsjednika Republike za vojna pitanja Zlatko Gareljić, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić te ministrica obrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić, načelnik Glavnog stožera Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić. Ministrica obrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić rekla je vojnicima koji idu u misiju da je ovaj put promijenjena priprema za odlazak u misiju i da je partner u toj misiji Hrvatska. Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović poručio je da Hrvatska daje snažnu potporu Crnoj Gori na njezinu putu prema punopravnom članstvu u NATO-savezu i Europskoj uniji, dodajući kako je današnji ispraćaj kruna zajedničke suradnje.

ZAGREB - Naftne kompanije od ponoći će, u skladu s najvišim cijenama naftnih derivata koja je danas objavilo Ministarstvo gospodarstva, sniziti cijene derivate, pri čemu će benzini pojeftiniti za jednu lipu, a dizelska goriva od sedam do 15 lipa, a u tim će se okvirima, kako se neslužbeno doznaje, kretati i Inina pojeftinjenja. Prema neslužbenim informacijama, od sutra, 5. ožujka, Inin eurosuper 95 pojeftinit će za jednu lipu, pa će se eurosuper BS 95 prodavati po 10,78 kuna (dosad 10,79 kuna), a eurosuper BS 95 class po 10,82 kune (dosad 10,83 kune). Nova cijena eurosupera BS 98+ class je 11,17 kuna (dosad 11,18 kuna). Eurodizel BS će pojeftiniti za sedam lipa i koštati 9,89 kuna (dosad 9,96 kuna), a eurodizel BS class za šest lipa i stajat će 9,93 kune (dosad 9,99 kuna). Cijena loživog ulja s oznakom euro past će za 15 lipa, s dosadašnjih 7,19 kuna na 7,04 kune. Cijena Inina eurodizela BS plavog past će za sedam lipa, na 6,66 kuna (s dosadašnjih 6,73 kune), dok je nova cijena plavog dizela 6,28 kuna, što je 14 lipa manje od dosadašnjih 6,42 kune.

ZAGREB - Aktivisti Fecebook grupe "Ustanimo na noge i zaustavimo trovanje pasa!" danas su na središnjem zagrebačkom trgu građanima dijelili letke i skupljali potpise na peticiju kojom zahtijevaju od nadležnih da odgovorne za bacanje otrova po Zagrebu otkriju, procesuiraju i kazne. Peticijom, koju je pokrenulo Društvo za zaštitu životinja Kanellos, zahtjeva se da nadležna tijela u Zagrebu i u Hrvatskoj otkriju, procesuiraju i kazne odgovorne za postavljanje otrova u Zagrebu tijekom veljače, čime je, ističu, izazvana smrt većeg broja pasa te namjerno ugroženo zdravlje i život ljudi i životinja na području grada. Traže i da se u Hrvatskoj zabrani slobodna i nekontrolirana prodaja otrova i drugih tvari opasnih za ljude i životinje. Najavili su i podnošenje kaznenih prijava protiv za sada nepoznatog počinitelja zbog onečišćenja okoliša, ubijanja ili mučenja životinja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i dr.

RIJEKA - Primorsko-goranska županija i lokalna samouprava zadržat će dijalizu u Delnicama te dežurstva u pedijatrijskoj i stomatološkoj ambulanti te ambulanti opće medicine u Cambierijevoj ulici u Rijeci jer su te usluge opravdane, rekao je danas na konferenciji za novinare obnašatelj dužnosti župana Vidoje Vujić. Izvijestio da traju pregovori za dijalizu, nakon čega će biti raspisan javni natječaj i potpisan ugovor s novim davateljem usluga. Govoreći o raskidanju ugovora HZZO-a s njemačkom tvrtkom Freseniusom, koja je donedavno obavljala usluge dijalize u Delnicama, Vujić je istaknuo kako se ne slažu s načinom na koji komuniciraju ljudi iz te privatne tvrtke. Kako je rekao, "reket i ucjene prema javnoj i državnoj upravi ne mogu proći" jer je "ova država već previše opljačkana, novca nema i svi se moraju prilagoditi".

DUBROVNIK - U povodu Međunarodnog dana žena 8.ožujka, Dubrovačko-neretvanska županija danas je na Sveučilištu u Dubrovniku organizirala okrugli stol o ženama u politici. Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković tom je prilikom rekla kako je odnos muškaraca i žena u regionalnoj samoupravi zadovoljavajući te da Dubrovačko-neretvanska županija ima 50 posto pročelnica, no, dodala je, zabrinjava to što u gradovima i općinama uopće nema gradonačelnica i načelnica, a općinske su vijećnice prava rijetkost. Potpredsjednica HDZ-a i Zajednice žena Europske pučke stranke Dubravka Šuica istaknula je da je u ovom sazivu Europskog parlamenta zastupljenost žena 35 posto, a u Vijeću Europe nijedna od 47 zemalja članica ne može slati izaslanstva na međunarodne skupove ako u njima nema barem 30 posto žena. Također je rekla da će političke stranke od 2015. ako na izbornim listama i u tijelima vlasti ne budu imale 40 posto žena biti novčano kažnjavane.

VARAŽDIN - Nizozemska veleposlanica Stella Ronner-Grubačić, predstavnici Varaždina s gradonačelnikom Goranom Habušem na čelu te predstavnici varaždinske komunalne tvrtke Varkoma održali su danas u Varaždinu radni sastanak o mogućoj suradnji u pročišćavanju otpadnih voda. Kako je istaknuo gradonačelnik Goran Habuš, današnji sastanak nastavak je sastanka održanog u studenome prošle godine, kad je veleposlanica Ronner-Grubačić ponudila suradnju na tom području zbog iskustva i napredne tehnologije nizozemskih tvrtaka.

ZAGREB - Hrvatska odvjetnička komora (HOK) povukla je s Ustavnog suda prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, po kojem se fiskalne blagajne od 1. travnja primjenjuju i na odvjetnike, doznaje se od predsjednika HOK-a Roberta Travaša. Objasnio je kako je u razgovoru s ministarstvima pravosuđa i financija načelno dogovoreno da se kod obavljanja poreznog nadzora poštuju Zakon o odvjetništvu, odnosno odvjetnička tajna i odvjetnička tarifa. "Bitno je da su pravosuđe i financije uvažili specifičnosti odvjetničke službe", izjavio je Travaš za Hinu.

SPLIT - Mrtav muškarac pronađen je danas u moru nedaleko od Komiže, doznaje se danas u splitskoj policiji. Policija je dojavu o mrtvom muškarcu u moru samo desetak nautičkih milja od Komiže dobila u 12,15 sati, nakon čega je organizirano vađenje. Truplo je u raspadajućem stanju, a nakon vađenja prevezeno je na Odjel patologije, gdje će se obdukcijom utvrditi uzrok smrti.

VARAŽDIN - Županijski sud u Varaždinu potvrdio je presude Općinskog suda optuženim ginekolozima u slučaju "Ordinacija". Time su postale pravomoćne zatvorske presude za trojicu varažinskih ginekologa Davora Faru, Oskara Kirchbauma i Zorana Pitnera, te uvjetne kazne za Aleksandra Jukića, Pavu Perkovića, Nevena Hečimovića, Cvjetka Čandrlića i Ladislavu Veseli. Presude Općinskoga suda u velikoj je mjeri potvrdio Županijski sud, rekao je za Hinu glasnogovornik Općinskoga suda Denis Krnjak, dodajući kako su one u nekim slučajevima ublažene jer je u međuvremenu stupio na snagu novi kazneni zakon. Najveću zatvorsku kaznu dobio je Davor Fara, koji će zbog zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službenih isprava te protupravnog prekida trudnoće u zatvoru provesti dvije godine uz novčanu kaznu od 35 tisuća kuna. Njemu je u odnosu prema prvostupanjskoj presudi kazna povećana za tri mjeseca. Oskar Kirchbaum osuđen je za zloporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službenih isprava na 14 mjeseci zatvora, što je četiri mjeseca manje u odnosu prema presudi Općinskoga suda. Kirchbaum je osuđen i na novčanu kaznu od gotovo 20 tisuća kuna.

MAKARSKA - Na Makarskom primorju buknulo je pet požara, većim dijelom zbog neopreznog spaljivanja korova pri čišćenju maslinika. Četiri požara su bila manja i brzom akcijom vatrogasaca stavljena su pod nadzor gasitelja, a zatim i potpuno ugašena, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika iz Splitsko-dalmatinske županije Dražena Glavine. Dosad je izgorjelo više od šest hektara borove šuma i niskog raslinja, rekao je Glavina i dodao kako je u većem dijelu, osim prema Biokovu, spriječeno širenje vatre.

SPLIT - Ribarica „Marinero“ na kojoj je u viškom akvatoriju jutros oko 9 sati izbio požar u strojarnici, oko 14,20 sati potonula je 8 nautičkih milja jugozapadno od otočića Svetac kod Visa, a sva četiri člana posade su spašena, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Posada se spasila prekrcavši se na pomoćni gumeni čamac, i nitko nije ozlijeđen. Brodolomce je preuzeo ribarski brod „Sveti Nikola“ koji je ondje plovio, a potom su policijskim plovilom „Sveti Jure“ prevezeni do Komiže. Prema dosadašnjim informacijama vatra je iz nepoznatih razloga buknula u strojarnici 25-metarske ribarice, a posada je napustila brod nakon bezuspješnog gašenja požara koji je ubrzo zahvatio trup i nadgrađe.

RIJEKA - Ugovor o organizaciji dodjele diskografske nagrade Porin 2013. potpisali su danas gradovi Rijeka i Opatiji kao domaćini te Institut hrvatske glazbe. Jubilarni 20. Porin održat će se 11. svibnja u sportskoj dvorani Zamet u Rijeci, a središnjoj će manifestaciji dva dana prije toga u Opatiji prethoditi dodjela nagrada za ozbiljnu glazbu, Porin Classic. Predsjednik Instituta hrvatske glazbe Goran Končar naveo je da je prošlogodišnji Porin, kojem su također bili domaćini Rijeka i Opatija, po općem mišljenju glazbenika, bio najbolji dosad te je zbog toga organizacija ponovno dodijeljena tim gradovima.

ZAGREB - Povijesni roman Daše Drndić "Sonnenschein", u engleskom prijevodu objavljen pod naslovom "Trieste", nominiran je za nagradu britanskog lista The Independenta koja se svake godine dodjeljuje za najbolju beletrističku knjigu piscima koji ne pišu engleskim jezikom. Roman Daše Drndić, u prijevodu Ellen Elias Bursać, ušao je u širi izbor s još petnaest naslova, nominiranih za nagradu od 10 tisuća funti. Među nominiranima je niz poznatih imena, poput sirijskog pisca Khaleda Khalife, turskog Orhana Pamuka, te mađarskog Laszla Krasznahorkaia, scenarista filmova Bele Tarra. Uži izbor od šest naslova bit će objavljen 11. travnja, a konačni pobjednik u svibnju na svečanoj ceremoniji na Kraljevskom institutu britanskih arhitekata u Londonu. Novčanu nagradu od 10 tisuća funti dijele autor i prevoditelj dobitnog romana.

SPLIT - Treći Split Pride održat će se 8. lipnja 2013., a ove godine prvi će ga put u suradnji s udrugama "Kontra" i "Iskorak" organizirati i novoosnovana splitska LGBT grupa "Rišpet", priopćili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare. Objašnjeno je da će povorka krenuti s Đardina, proći Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom ulicom i Rivom do njezina središnjeg dijela ispred konzulata Velike Britanije, gdje će se održati dvosatni program. "Rišpet" je buduća udruga koja je predala zahtjev za registraciju Uredu državne uprave u Splitu, a postat će prva organizacija koja se bavi primarno zaštitom prava LGBT osoba u Splitu, rečeno je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙