FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol "Žene u politici"

DUBROVNIK, 4. ožujka 2013. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana žena 8.ožujka, Dubrovačko-neretvanska županija danas je na Sveučilištu u Dubrovniku organizirala okrugli stol o ženama u politici.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković tom je prilikom rekla kako je odnos muškaraca i žena u regionalnoj samoupravi zadovoljavajući te da Dubrovačko-neretvanska županija ima 50 posto pročelnica, no, dodala je, zabrinjava to što u gradovima i općinama uopće nema gradonačelnica i načelnica, a općinske su vijećnice prava rijetkost.

Potpredsjednica HDZ-a i Zajednice žena Europske pučke stranke Dubravka Šuica istaknula je da je u ovom sazivu Europskog parlamenta zastupljenost žena 35 posto, a u Vijeću Europe nijedna od 47 zemalja članica ne može slati izaslanstva na međunarodne skupove ako u njima nema barem 30 posto žena.

Također je rekla da će političke stranke od 2015. ako na izbornim listama i u tijelima vlasti ne budu imale 40 posto žena biti novčano kažnjavane.

Zamjenica dubrovačkoga gradonačelnika i saborska zastupnica SDP-a Tatjana Šimac-Bonačić ocijenila je kako u Hrvatskome saboru ima mnogo prostora za žene koje mogu sudjelovati u donošenju zakona kroz odbore, zatim putem amandmana, tematskih sjednica i sl.

Pozitivnim je ocijenila to što vlada u svojem sastavu ima četiri žene te je dodala kako je zabrinjavajuće to što od 13 izbornih lista čak na šest nema žena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙