FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan dodatnim proračunom od 142 mlrd dolara potiče posustalo gospodarstvo

TOKIO, 26. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Japanski parlament u utorak je usvojio dodatni proračun od 142 milijarde dolara, koji bi trebao odigrati ključnu ulogu u nastojanjima novog premijera Shinza Abea da suzbije višegodišnju deflaciju.

Riječ je o paketu mjera teškom 13.100 milijardi jena koji je dio sveobuhvatnijeg paketa poticaja najavljenog u siječnju. Cilj mu je oživjeti treće po veličini svjetsko gospodarstvo.

Nova sredstva bit će usmjerena različitim mjerama poticaja za gospodarstvo, uključujući povećanje zapošljavanja, modernizaciju zastarjele japanske infrastrukture, te obnovu područja pogođenih potresom i tsunamijem u 2011.

Među ostalim mjerama potrošnje u planu je i pokrivanje manjka u financiranju državnog mirovinskog sustava.

Ukupna vrijednost navedenog paketa mogla bi doseći 20.000 milijardi jena ako se u njega uračunaju izdvajanja lokalnih vlasti i privatnog sektora.

Japansko gospodarstvo u razdoblju od rujna do prosinca smanjeno je treće tromjesečje zaredom, zaglavivši u recesiji najvećim dijelom zbog slabe inozemne potražnje za japanskim robama i uslugama. To je ojačalo bojazni u vezi sposobnosti gospodarstva da učvrsti oporavak.

Novi premijer obećao je da će suzbiti višegodišnji trend pada cijena koji pritišće potražnju i investicije kompanija u toj zemlji, a to planira postići većom potrošnjom i agresivnijim popuštanjem monetarne politike.

Već je pojačao pritisak na japansku središnju banku (BOJ) da poduzme takve mjere pa je u fokusu i izbor novog guvernera BOJ-a koji bi mogao biti imenovan već ovoga tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙