FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Signalizirana daljnja potpora središnjih banaka gospodarstvu podigla europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 28. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Ulagače na europskim tržištima dionica ohrabrili su u četvrtak najnoviji signali središnjih banaka o nastavljenoj potpori gospodarstvu, koji su potisnuli u drugi plan postizbornu blokadu u Italiji.

Londonski FTSE porastao je 0,3 posto na 6.344 boda, frankfurtski DAX za 0,57 posto na 7.719 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,22 posto i iznosio 3.699 bodova.

Europska tržišta dionica oslabila su početkom tjedna nakon što je neriješeni ishod talijanskih parlamentarnih izbora ponovo potpirio strah da Italija neće moći provesti reforme i time poduprijeti gospodarstvo pogođeno dužničkom krizom eurozone.

Te su bojazni nadjačala nova obećanja Europske središnje banke (ECB) i američkog Feda da će nastaviti s mjerama povećanja likvidnosti na tržištima.

Michael Hartnett, glavni investicijski strateg u banci Bank of America Merrill Lynch, smatra je nastavljena potpora svjetskih središnjih banaka važnija za tržišta od političke neizvjesnosti, poput one u Italiji.

"Smatramo da su dominantni pokretač cijena imovine dužnosnici središnjih banaka a ne političari. Središnje pak banke postižu što su smjerale, jer ključne kamatne stope polučuju željeni efekt", napisao je Hartnett u zabilješci.

Zrakoplovni konzorcij EADS bio je danas među najvećim dobitnicima nakon što je izvijestio o dobrim poslovnim rezultatima. Njegova je dionica danas dosegnula rekordnu vrijednost, poskočivši u protekla dva dana više od 10 posto. Poslovno izvješće podiglo je i cijene dionica francuskog proizvođača leća Essilor, za 6,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 2,71 posto na 11.559 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙