FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 27. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u utorak europske čelnike de ne popuštaju pred populizmom, nakon što su Talijani na izborima odbacili politiku štednje koju je provodio bivši premijer Mario Monti. Govoreći na Reutersovu summitu o budućnosti eurozone, koji se održava u Bruxellesu od ponedjeljka do četvrtka, Barroso je poručio da su za obnovu europskog gospodarstva potrebni vrijeme i odlučnost. To što su Talijani odbacili Montija ne znači da su njegove politike, ili one koje zagovara Europska unija, pogrešne, istaknuo je. Barroso je poručio da sve države članice, osobito one koje primaju europsku pomoć, moraju reformirati svoja gospodarstva i smanjiti deficite kako bi povećale konkurentnost i potaknule rast. Taj recept uspio je u Latviji i pokazuje rezultate u Portugalu, Irskoj, Španjolskoj i Grčkoj, kazao je. Premda su zahtjevi iz programa štednje, koji uključuju veliko rezanje javne potrošnje i reforme tržišta rada i mirovinskih sustava, teški i mnogima neprihvatljivi, oni su neophodni, istaknuo je. "Istina je da je ekonomska politika koju provodimo u EU zbog financijske krize doista izazov za političke čelnike", priznao je, istaknuvši da je za to potrebna odlučnost i dosljednost. "Nikada nismo rekli da će biti lako, bit će teško i ostat će tako."

MADRID - Španjolski premijer Mariano Rajoy objavio je u srijedu da je Španjolska smanjila deficit na 6,7 posto BDP-a u 2012., što je dramatičan rez u vrijeme recesije ali još ne ispunjava cilj dogovoren s EU. EU je odredila Španjolskoj da u 2012. trebala smanjiti deficit na 6,3 posto BDP-a, s 9,4 posto koliko je iznosio godinu dana prije. Rajoyova konzervativna vlada provodi zbog toga stroge mjere štednje koje, u vrijeme duboke recesije i nezaposlenosti veće od 26 posto, izazivaju redovite, masovne prosvjede. "To je golem napor čitavog španjolskog društva", rekao je Rajoy u španjolskom parlamentu. "Nesumnjivo će doprinijeti jačanju povjerenja u Španjolsku". Podatak o deficitu ne uključuje troškove spašavanja španjolskog bankovnog sustava od loših zajmova. Europska komisija to je dopustila Španjolskoj. Otkako je preuzela vlast u prosincu 2011., Rajoyova vlada pokrenula je mjere za uštedu 150 milijardi eura od 2012. do 2014. kroz rezanje javne potrošnje i povećanja poreza. Samo u idućoj godini, predviđa se štednja od 39 milijardi eura. Španjolski BDP smanjio se prošle godine za 1,37 posto, dok je vlada očekivala pad od 1,5 posto. Pad se nastavlja i u prvom kvartalu ove godine, objavila je španjolska središnja banka. Španjolska vlada očekuje ove godine gospodarski pad od 0,5 posto BDP-a.

RIM - Troškovi zaduživanja Italije u srijedu su snažno poskočili na aukciji obveznica koja je bila prvi test njezine sposobnosti da se dugoročno zadužuje nakon parlamentarnih izbora koji nisu donijeli stabilnu većinu nijednoj stranci. Kako u srijedu prenosi britanski BBC News, Italija je prodala 10-godišnje obveznice uz kamatnu stopu od 4,83 posto, nasuprot 4,17 posto koliko je morala izdvojiti na posljednjoj sličnoj aukciji u siječnju. Prodala je i 5-godišnje obveznice, također uz višu cijenu, po kamatnoj stopi od 3,59 posto, nasuprot 2,94 posto plaćenih na siječanjskoj aukciji. Uspješno je ipak namaknula 6,5 milijardi eura prodajom svih ponuđenih obveznica na današnjoj aukciji s rokom otplate za pet i deset godina. Rast troškova zaduživanja bio je očekivan, budući da su prinosi već uvećani u utorak nakon što parlamentarni izbori nisu nijednoj stranci donijeli stabilnu većinu u oba doma parlamenta. Stranka lijevog centra Piera Luigija Bersanija osvojila je tijesnu većinu u zastupničkom domu, no nije osigurala većinu u Senatu. Rascjepkani parlament vjerojatno će otežati pojedinoj političkoj grupaciji nametanje plana za oživljavanje gospodarstva, zbog čega bi mogao usporiti proces smanjenja golemog duga koji je lani dosegnuo 127 posto BDP-a.

BRUXELLES - Prosječna razlika u plaćama između muškaraca i žena u zemljama članicama Europske unije iznosi 16,2 posto, što znači da bi žene trebale raditi dodatnih 59 dana godišnji da bi dosegnule plaću muškaraca, objavila je u srijedu Europska komisija. Prema podacima iz 2010. razlika u zaradi po satu rada iznosi prosječno 16,2 posto u korist muškaraca, s tim da postoje velike razlike među zemljama članicama. Tako je u Sloveniji najmanja razlika u plaćama muškaraca i žena, samo 0,9 posto, zatim slijedi Poljska s 4,5 posto, Italija s 5,3 posto, Luksemburg sa 8,7 posto. Najveća razlika je u Estoniji 27,7 posto, zatim u Austriji 24 posto, Njemačkoj 22,3 posto, Grčkoj 22 posto. Razlike u plaćama su blago smanjene u zadnjih nekoliko godina, a jedno od objašnjenja za to moglo bi biti u tome što su pojedini sektori u kojima dominiraju muškarci, poput građevinarstva, najteže pogođeni ekonomskom krizom. Istodobno je u istom razdoblju porastao udio muškaraca koji rade skraćeno radno vrijeme ili koji rade slabo plaćene poslove. Komisija je objavila podatke uoči Dana jednakih plaća koji se obilježava od 2011. kako bi se ukazalo na neravnopravnost žena.

BRUXELLES/DUBLIN - Europska komisija blokirala je u srijedu i treći pokušaj irskog zrakoplovnog prijevoznika Ryanaira da preuzme konkurenta Aer Lingusa. Europska komisija uložila je 2007. veto na prvu ponudu Ryanaira za preuzimanje Aer Lingusa. Danas je iz Bruxellesa priopćeno da Ryanair nije ponudio dovoljno ustupaka kako bi ublažio bojazni koje izaziva očekivani monopol novonastale tvrtke na 46 ruta. Poručili su da bi 694 milijuna eura vrijedna Ryanairova ponuda za Aer Lingus mogla naštetiti konkurenciji i rezultirati višim cijenama prijevoza za putnike. "Ryanairova akvizicija Aer Lingusa najvjerojatnije bi rezultirala višim cijenama za (irske i europske putnike)", kazao je europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquin Almunia. "Ryanairovi prijedlozi jednostavno nisu bili dovoljni da se riješi niz ozbiljnih problema na području tržišnog natjecanja koje bi najavljena akvizicija kreirala na najmanje 46 ruta", pojasnio je Almunia. Trenutno dvije kompanije konkuriraju jedna drugoj na tim rutama. Regulator EU-a smatra također da ni Ryanairova prodaja pojedinih Aer Lingusovih linija britanskim avioprijevoznicima Flybeu i British Airwaysu ne bi bila dovoljna da se osigura poštena tržišna utakmica.

MOSTAR - Nadzorno vijeće mostarskog Aluminija donijelo je danas odluku o smanjivanju temeljnog kapitala tvrtke te provođenje daljih mjera štednje nakon što je prihvaćeno izvješće da je ove kompanija 2012. godinu završila s gubitkom od 65,8 milijuna maraka ili oko 33 milijuna eura, priopćeno je iz Aluminija. Visina gubitka, kako se navodi, rezultat je iznimno visoke cijene električne energije i najniže burzovne cijene metala u povijesti postojanja kompanije. Članovi Nadzornog vijeća usvojili su i izvješće uprave o opsežnim mjerama štednje koje su pridonijele da ukupan godišnji gubitak ne dosegne čak 80 milijuna maraka zbog vrlo visoke cijene električne energije od 57 eura po megavatsatu. Posebnom odlukom odobreno je pokrivanje gubitka smanjenjem dijela temeljnoga kapitala Aluminija, s obzirom na to da ova kompanija nema akumuliranih sredstava koja su iscrpljena dugogodišnjom krizom na tržištima metala i energenata.

LONDON - Euro je ojačao u srijedu prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima jer je ulagače ohrabrilo što se Italija unatoč političkim nestabilnostima uspješno dugoročno zadužila, iako uz višu cijenu, a podršku su mu pružili i ohrabrujući podaci o gospodarskoj klimi u Europi. Jedinstvena europska valuta nakratko je u takvim okolnostima dosegnula najvišu razinu u danu od 1,3123 dolara. Potom se stabilizirala na 1,3080 dolara, što znači da je u plusu gotovo 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Euro je pak ostao gotovo nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 120,10 jena. Dolar je prema jenu oslabio 0,7 posto, na 91,31 jen. Drži se tako osjetno ispod najviše razine u 33 mjeseca od 94,77 jena, na koju se popeo u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙