FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

RIM - Prema projekcijama rezultata na talijanskim izborima u ponedjeljak nijedna koaliciji nije dobila dovoljnu prednost da bi uspjela sastaviti vladu. Nakon više od dvije trećine prebrojanih glasova čini se da lijevi centar ima blagu prednost u utrci za donji dom parlamenta. No, nijedna stranka ili koalicija, kako se čini, neće uspjeti sastaviti većinu u gornjem domu, odnosno Senatu. To će parlament dovesti u slijepu ulicu i neće dati stabilan rezultat koji je Italiji očajnički potreban da bi se suočila sa sve duboljom recesijom, nezaposlenošću i velikim javnim dugom. Takav ishod ponovno budi strah od mogućnosti dugog razdoblja nesigurnosti u trećoj ekonomiji eurozone. Iznenađujući uspjeh na izborima postigao je komičar Beppe Grillo na čelu populističkog Pokreta 5 zvjezdica. Koalicija lijevog centra Pier Luigija Bersanija u donjem domu je, prema procjenama, dobila prednost od manje od jedan posto. Ostane li tako, to bi joj trebalo biti dovoljno jer izborni zakon jamči većinu od 54 posto onoj stranci koja osvoji najviše glasova. U Senatu bi, kako je izvijestila televizijska postaja RAI, Berlusconijev blok trebao dobiti 112 mjesta, lijevi centar 105, a Grillo 64, dok bi Montiju pripalo samo 20 mjesta nakon neuspješne kampanje. Za većinu u Senatu potrebno je 158 mjesta.

ANKARA - Njemačka kancelarla Angela Merkel u ponedjeljak je tijekom posjeta Ankari kazala da se zalaže za obnovu razgovora o odnosu Turske i Europske unije, ali da glavni kamen spoticanja i dalje ostaje spor oko podijeljenog Cipra. Merkel, koja se nalazi u dvodnevnom posjetu Turskoj i koja zagovara "privilegirano partnerstvo" s Turskom umjesto punopravnog članstva u Uniji, kazala je kako bi bilo dobro otvoriti novo poglavlje u pregovorima Ankare s Bruxellesom. No, pitanje tzv. Protokola iz Ankare kojim bi se carinski sporazum Turske i EU-a proširio i na otvaranje turskih luka za robu s Cipra, što Turska ne želi prihvatiti, stoji na putu njezinim ambicijama glede članstva u EU. "Danas sam rekla da bi trebali otvoriti novo poglavlje u pregovorima. Moram, međutim, dodati da sve dok se ne riješi pitanje Protokola iz Ankare, imat ćemo problema u otvaranju onolikog broja poglavlja koliko bi bilo dobro i primjereno", rekla je Merkel. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kazao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji da bi Turska potpisala taj protokol pod uvjetom da se istovremeno potpiše sporazum o bezviznom režimu putovanja turskih državljana u Europu.

WASHINGTON - Samo promjena predsjednika bez demokratskog otvaranja na Kubi neće biti dovoljna, ocijenile su u ponedjeljak Sjedinjene Države pošto je kubanski predsjednik Raul Castro najavio mogućnost prijevremenog odlaska u mirovinu. "Očito je da promjena čelnika koju ne prate bitne i nužne demokratske reforme što stanovništvu jamče mogućnost slobodnog izbora svojih čelnika, neće biti važna promjena za Kubu", rekao je pred novinarima glasnogovornik State Departmenta Patrick Ventrell. "I dalje iščekujemo dan kada će Kubanci živjeti u demokraciji, kada će moći slobodno birati svoje čelnike u otvorenom i demokratskom procesu i kada će uživati u slobodi govora i okupljanja, ne strahujući od posljedica", dodao je. Kubanska skupština je u nedjelju izabrala kubanskog predsjednika Raula Castra na drugi petogodišnji mandat kako bi nastavio reforme i pripremio svog nasljednika na dužnosti predsjednika tog otoka, uz pomoć novog drugog čovjeka, Miguela Diaz-Canela, pedesetogodišnjaka koji bi ubuduće trebao voditi Kubu bez braće Castro. Premda je to rekao u šali, Castro je na susretu s novinarima spomenuo mogućnost svog povlačenja.

DAKAR - Islamistička skupina Boko Haram preuzela je u ponedjeljak odgovornost za otmicu sedmero francuskih državljana, troje odraslih i četvero djece, članova iste obitelji, koje je prošlog tjedna otela na sjeveru Kameruna i zatim odvela u Nigeriju. Na videosnimci objavljenoj na YouTubeu vide se članovi te obitelji, četvero djece koja sjede na zemlji ispred odraslih, i maskirani otmičar koji zahtijeva oslobađanje svojih suboraca zatočenih u Kamerunu i u Nigeriji. Premijer Jean-Marc Ayrault je u ponedjeljak potvrdio da je ta skupina preuzela odgovornost za otmicu, dodavši da je francuska obitelj "vjerojatno u Nigeriji". Jedan od talaca na snimci koji kaže da su u rukama Boko Harama, traži uime otmičara oslobađanje nekoliko islamista zarobljenih u Nigeriji i u Kamerunu, napose žena. Na istoj snimci, jedan od otmičara koji govori arapski prijeti da će ubiti francuske taoce ako se zahtijevi skupine ne ispune. Otmičar optužuje francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, čije oružane snage od 11. siječnja interveniraju u Maliju, da vodi rat protiv islama. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius ocijenio je snimke "veoma potresnima". Otmičari i taoci su između mjesta Dikwe i Ngale, na krajnjem sjeveroistoku Nigerije, rekao je izvor blizak nigerijskoj sigurnosnoj službi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙