FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 12. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da se zahvaljuje na službi i moli za papu Benedikta XVI. koji je šokirao svijet odlukom da se odriče dužnosti poglavara Katoličke crkve. "Crkva ima važnu ulogu u SAD-u i svijetu i želim sve najbolje onima koji će se uskoro okupiti i izabrati nasljednika pape Benedikta XVI.", rekao je Obama u priopćenju. Benedikt XVI. nije posjetio Sjedinjene Države u Obaminom mandatu, ali su se njih dvojica susrela u Vatikanu u srpnju 2009.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso oglasio se u ponedjeljak u povodu najave odlaska pape Benedikta XVI. ističući poštovanje prema njegovu djelovanju i zauzimanju za obranu ekumenskih vrijednosti. "Predsjednik Barroso je s emocijama primio današnju najavu Njegove svetosti, pape Benedikta XVI. o skoroj ostavci. Barroso izražava poštovanje prema djelovanju pape Benedikta XVI. i njegovoj neumornoj potpori za obranu ekumenskih vrijednosti poput mira i uvažavanja ljudskih prava. Duh pomirenja koji je pokretao razmišljanje i djelovanje Svetog Oca također treba pozdraviti", kaže se u poruci koju je objavio Barrosov ured.

LJUBLJANA - Tri stranke koje napuštaju ili su već napustile slovensku vladajuću koaliciju predložit će za mandatara nove prijelazne vlade profesora ustavnog prava Miru Cerara, sina nekadašnjeg gimnastičkog prvaka, objavili su u ponedjeljak na večer neki slovenski mediji. Pozivajući se na neslužbene informacije iz redova Građanske liste (GL), Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), te Slovenske pučke stranke (SLS), ljubljansko "Delo" u svom elektronskom izdanju navodi da je izgledno da će one kandidirati Cerara, kad osiguraju dovoljnu novu većinu u parlamentu. Miro Cerar mlađi je sin nekadašnjeg gimnastičkog prvaka Mire Cerara koji je i sam odvjetnik, te nekadašnje ministrice pravosuđa, a prije toga i glavne državne odvjetnice Zdenke Cerar. Do sada se kao mogući kandidat tih triju stranaka za mjesto novog mandatara spominjao najčešće France Arhar.

KAIRO - Prosvjednici koji traže odlazak egipatskog predsjednika Mohameda Mursija sukobili su se s policijom pred predsjedničkom palačom u ponedjeljak, na drugu obljetnicu svrgnuća bivšeg autokratskog čelnika Hosnija Mubaraka. Deseci mladih bacali su kamenje po palači Etihadiji nakon mirne prosvjedne povorke tisuća demonstranata koji su optuživali Mursijevo Muslimansko bratstvo za "krađu" demokratske revolucije i pokušaj koncentriranja političke moći. Policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem sa zidova utvrđene zgrade, zaštićene bodljikavom žicom nakon što u napadima molotovljevim koktelima djelomično zapaljena prošloga tjedna. Interventna policija kasnije je otjerala prosvjednike od palače u obližnje ulice.

WASHINGTON - Amerikanka Amanda Knox, koja je u medijski izuzetno praćenom slučaju 2011. oslobođena optužbe za ubojstvo svoje britanske sustanarke u Italiji, dat će svoj prvi televizijski intervju istovremeno s izlaskom svoje knjige koja izaziva veliko zanimanje u Europi i Sjedinjenim Državama, objavio je ponedjeljak kanal ABC. Ekskluzivni intervju mlade žene (26) će biti emitiran u utorak 30. travnja navečer u emisiji World News with Diane Sawyer, prema priopćenju ABC-a. Istog dana će izdavačka kuća HarperCollins objaviti njezinu priču "Waiting to be heard". Talijanski žalbeni sud u listopadu 2011. ukinuo je presudu američkoj studentici Amandi Knox i njezinom bivšem dečku Raffeleu Sollecitu za ubojstvo britanske studentice i cimerice Meredith Kercher u Perugi 2007. i oslobodio ih nakon što su četiri godine proveli u zatvoru za djelo koje su uvijek poricali. Knox i suoptuženik Sollecito, osuđeni su u prvom stupnju seksualni napad i ubojstvo Kercher, koja je izbodena na smrt u svojoj spavaćoj sobi. Knox je bila osuđena na 26 godina zatvora, a Sollecito do 25 godina. Žalbeni sud ukinuo je presudu nakon što su neovisni forenzički istražitelji oštro kritizirali policijske DNK dokaze, rekavši da su nepouzdani. Slučaj Konx dobio je ogroman publicitet u SAD-u pa su najveće američke TV mreže izravno prenosile izricanje presude.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙