FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mnoge žene ne znaju da su intrauterini ulošci bolji od pilula

NEW YORK, 22. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Većina žena ima netočne predodžbe o sigurnosti i učinkovitosti intrauterinih uložaka kao kontraceptiva koji su u spriječavanju neželjene trudnoće uspješniji od kontracepcijskih pilula, pokazalo je američko istraživanje.

Prema radu objavljenom u časopisu Contraception američki stručnjaci utvrdili su i da je dijelu žena nepoznato da ti ulošci ne povećavaju rizik od spolno prenosivih bolesti.

"Nije jasno imaju li žene previše optimistično viđenje djelovanja kontracepcijskih pilula ili previše pesimističan pogled na intrauterini uložak", kaže voditeljica istraživanja Lisa Callegari sa sveučilišta Washington.

Koji god bio razlog tih pogrešnih informacija one dovode do nekorištenja jedne od najsigurnijih i najučinkovitijih metoda kontrole rađanja, kaže Jeffrey Peipert s washingtonskog sveučilišta.

Intrauterini ulošci usađuju se u maternicu na više godina i u 99 posto slučajeva spriječavaju neželjene trudnoće za razliku od pilula koje su u 95 posto slučajeva uspješne.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 1.600 žena u dobi od 18 do 50 godina s područja Pennsylvannije od kojih je tek svaka peta znala da su ulošci učinkovitije kontracepcijsko sredstvo od pilula a tek je manje od trećine znalo da su nakon tri godine stalne upotrebe kontracepcije ulošci jeftiniji od pilula. Puno veći postotak - njih 57 posto znalo je da ulošci ne povećavaju rizik od spolno prenosivih bolesti.

Stručnjaci kažu kako rezultati ne iznenađuju jer su ulošci, kada su uvedeni u promet u SAD-u prije 40-ak godina, bili na zlu glasu zbog infekcija no danas su ta sredstva sigurna.

Među 1.600 ispitanica tek je pet posto koristilo uložak, a još 5,8 posto kazalo je kako ga je ranije koristilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙