FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stariji motociklisti izloženiji ozljedama

NEW YORK, 11. veljače 2013. (Hina) - Ako ste stariji od 40 godina i planirate sjesti na motocikl, budite oprezni - s godinama rastu izgledi za teže ozljede na motoru, upozorava New York Times koji prenosi američko istraživanje po kojem se vjerojatnost teških ozljeda kod starijih vozača utrostručuje u odnosu na mlađe motoriste.

Udio starijih vozača motora na cestama brzo raste i njihovo sudjelovanje u prometnim nesrećama sve je veći razlog za zabrinutost, upozoravaju znanstvenici sa sveučilišta Brown koji su utvrdili da je broj ozlijeđenih u nesrećema među onima starijima od 65 skočio 145 posto u razdoblju od 2000. do 2006. godine.

Znanstvenici su na temelju savezne baze podataka o nesrećama koje su završile težim ozljedama utvrdili da je od 2001. do 2008. u SAD-u bilo 1,5 milijuna nesreća u kojima su sudjelovali vozači motora stariji od 20 godina. Znanstvenici su ih podijelili u tri skupine - onu u 20-im i 30-im godinama života, onu od 40 do 59 i starije od 60 godina.

Sveukupno broj ozljeda u svim skupinama rastao je u tom razdoblju, no u usporedbi s najmlađom skupinom oni stariji od 60 godina imali su 2,5 puta veće izglede zadobiti teške ozljede u prometnoj nezgodi i tri puta veće izglede završiti u bolnici.

Sredovječna skupina imala je dva puta veće izglede završiti na bolničkom liječenju od najmlađe skupine, objavljeno je u Injury Prevention.

Utvrđeno je i da su oni u sredovječnoj i starijoj skupini imaju veće izglede za prijelome i unutarnje ozljede od mlađih vozača. Stručnjaci to dijelom pripisuju slabljenju vida s godinama kao i sporijim reakcijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙