FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

ZAGREB, 21. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je danas kako ušteda ne može biti glavni kriterij prilikom održavanja nekih izbora, pa tako ni izbora za hrvatske zastupnike u Europski parlament, naglašavajući kako treba voditi računa o dostojanstvu i poštovanju institucija, a slobodni i demokratski izbori za važna tijela su demokratska institucija. Vlada je danas odlučila prihvatiti amandmane SDP-a i HNS-a na prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika iz RH u Europski parlament kojima se predsjedniku Republike otvara mogućnost da izbore za Europski parlament raspiše isti dan kada se održavaju i lokalni izbori, a u tom bi slučaju taj posao provodili isti birački odbori i izborna povjerenstva. Milanović je ponovio da o datumu izbora odlučuje predsjednik Republike te naglasio da „ne može glavni kriterij za održavanje bilo kojih izbora biti trošak“. „Nije samo da demokracija košta, nego se radi o dostojanstvu i poštovanju institucija, a slobodni i demokratski izbori za važna tijela su demokratska institucija. Da nisu važni ne bi bilo ni izbora“, poručio je premijer.

ZAGREB - Saborska oporba optužila je danas Vladu da izmjene Zakona o državnim službenicima predlaže kao nastavak uhljebljivanja političkih kadrova u državnoj upravi, što su iz SDP-a odbacili, te poručili kako je HDZ to kako zapošljava pokazao kada je fiktivno u stranci zaposlio Radu Buljubašića, koji je plaću dobivao u HEP-u. Davorin Mlakar (HDZ) Vladi je zamjerio da Zakon o državnim službenicima mijenja treći put u godinu dana, što je, smatra, potvrda nastavka polititičkog kadroviranja bez kriterija. "Možda to slijedi neku ideju da se za desetu izmjenu u godinu dana dobije zlatni sat ili neka druga nagrada", poručio je Mlakar, prozivajući Vladu da nastavlja narušavati sustav državne i javne uprave. Istaknuo je kako Vlada ovim zakonskim prijedlogom "političke poslušnike" koje je zaposlila u državnoj upravi sada želi i dodatno zaštititi, osiguravajući im da će nakon prestanka mandata aktualnog ministra ili predsjednika biti raspoređeni na radnim mjestima u institucijama u kojima sada rade.

ZAGREB - Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović kazao je da se nadao da će se na dnevnom redu skupštine danas naći prijedlog o prodaji i najmu tramvaja i kupnji autobusa te da će se raspravljati o problemu na kojem se radi više od godinu dana, jer grad nije riješio kvalitetno financiranje javnog prijevoza. "Radi se o kompleksnom aranžmanu koji je podrazumijevao kontakte s tri leasing kuće, provedbu javnog nadmetanja", rekao je Čović odgovaraju na pitanje gradske zatupnice Danire Bilić (HDZ) o prodaji i najmu Holdingovih tramvaja i autobusa te kako to da se predmeti leasinga prije roka otkupljuju da bi se uzeo novi leasing. Čović je napomenuo da u vrijeme kad su nabavljali vozila proračun bio 7,5 milijardi kuna te da je situacija sad drugačija i "cilj od 6,5 milijardi kuna je teško dosegnuti". "Ove godine smo za ZET tražili 800 milijuna kuna i na taj način bismo mogli normalno financirati obveze prema leasing kućama, ali nam je odobrena subvencija od 608 milijuna kuna. Našim vjerovnicima nije bitno tko je kriv, i zašto mi nemamo sredstava. Sredstva nedostaju i nije moguće normalno izvršavati obveze", upozorio je.

ZAGREB - Predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Margareta Mađerić usprotivila se danas što u dnevni red sjednice nije uvrštena tema legalizacije bespravne gradnje, kao što je bilo obećano. "HDZ smatra da je to trebalo biti danas jer je u tom smislu i išao dogovor te vjerujem da se dogovorom svih političkih opcija moglo naći dobro i kvalitetno rješenje", rekla je Mađerić na konferenciji za novinare. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić rekao je kako je ta stranka uz nekoliko gorućih problema u Zagrebu, od nezaposlenosti, Zagrebačkog holdinga koji iz dana u dan generira sve veće gubitke, prepoznala još jedan gorući problem - a to je lagalizacija objekata. Istaknuo je da je zagrebački HDZ krenuo u potpisivanje peticije za smanjenje troškova legalizacije te da je do danas skupio nešto manje od 4000 potpisa koje su na aktualnom satu predali gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku Gradske skupštine Davoru Bernardiću.

OSIJEK - Uoči početka konferencije za novinare u prostorijama HSP-a u Osijeku, koju je sazvao predsjednik te stranke Daniel Srb, pojavio se i smijenjeni predsjednik osječke podružnice HSP-a Josip Vuković kako bi u stranačke prostorije, kako je rekao, vratio neke stvari, među kojima su računala, dio pokućstva, pa i slika dr. Ante Starčevića. Vuković je izjavio kako je Srb "krivo optužio da su one otuđene po nalogu Ante Đapića, koji je nedavno isključen iz HSP-a i njegovih ljudi", te je ustvrdio kako su "one odnesene uoči preuređenja prostorija, kako je i dogovoreno sa Srbom". Također je rekao da se Srb i ostali nisu javljali na telefon pa se nisu mogli dogovoriti o vraćanju odnesenoga u stranačke prostorije. Među ostalim, optužio je predsjednika HSP-a Daniela Srba da nije glasovao za smjenu predsjednika Gradskog vijeća Josipa Vrbošića na sjednici 19. veljače zbog "interesne suradnje s HDSSB-om" te je ocijenio da je Srb produžena ruka HDSSB-a. Također je rekao kako je s današnjim danom njegov razgovor sa Srbom završen i da je odluka o njegovoj smjeni s dužnosti predsjednika osječkoga HSP-a nestatutarna, a pisanu obavijest o tome nije dobio.

PULA - Kandidat za istarskog župana Damir Kajin danas je lažnim i licemjernim ocijenio telefonske ankete koje ovih dana kako je rekao "provodi IDS s pitanjem - jeste li za Damira Kajina koji se zalaže za Plomin 3 na ugljen, ili ste za Valtera Flegu koji se zalaže za Plomin 3 na plin". "Nikada nisam izjavio da sam za Plomin 3 na ugljen, već sam uvijek naglašavao da sam za plin", ustvrdio je Kajin, No, dodao je, kako je izjavio "da će biti teško zaustaviti tu investiciju zbog svih onih radnji koje je Jakovčić poduzeo zajedno sa svojim pulenima". "Ne podmećite, ne klevećite, ne trošite javni novac na PR agencije i pripremite se za smjenu vlasti", poručio je Kajin čelnicima IDS-a dodavši kako će izgubiti izbore jer su licemjeri. Ustvrdio je da su mu IDS, Ivan Jakovčić i županijska skupština vezali ruke, ali da će se i dalje boriti da Plomin 3 bude na plin.Po njemu je anketno pitanje trebao glasiti - jeste li za župana na daljinsko upravljanje čiji je šef potpisao sve suglasnosti za Plomin 3 na ugljen ili za kandidata koji je od prvog dana protiv ugljena u Plominu.

OSIJEK - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić poslao je danas otvoreno pismo ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini i ravnateljici Hrvatske agencije za hranu Zorici Jurković sa zamolbom da se hitno istraže uzroci pojave aflatoksina u mlijeku. "U proizvodnji mlijeka Osječko-baranjska županija od 2003. bilježi stalan rast s obzirom na udjel u ukupnoj proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj", ističe Šišljagić i dodaje kako je ta županija 2003. proizvodila 10,5 posto mlijeka u Hrvatskoj, a 2012. godine 24,3 posto. U pismu stoji kako s posebnom pozornošću - budući da je najveća proizvodnja mlijeka na području Osječko-baranjske županije - prate događaje vezane uz pojavu aflatoksina u mlijeku, a posebno medijske napise po kojima je mlijeko zaraženo aflatoksinom proizvedeno na farmama u istočnoj Hrvatskoj.

RIJEKA - Predsjednik Istrarskog demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić izvijestio je danas da će biti prvi na zajedničkoj listi za izbore za Europski parlament triju stranaka - IDS-a, Primorsko-goranskog saveza (PGS) i Međimurske demokratske stranke (MDS). Uz te tri stranke očekujem podršku i nekih nevladinih organizacija pa i političkih stranaka, kazao je Jakovčić ma konferenciji za novinare u Rijeci. Naveo je da će na izbornoj listi biti uspješne osobe proeuropskog svjetonazora, a među njima i minstar turizma Veljko Ostojić. Ako budem izabran, u europarlamentu ću zastupati ne samo Hrvatsku nego i sve njezine regije, rekao je Jakovčić. Govoreći o datumu izbora naveo je da podržava prijedlog da se održe 2. lipnja, zajedno s drugim krugom lokalnih izbora. Ako je iz bilo kojeg razloga te izbore nužno razdvojiti, predlažemo da se za europarlament održe 16. lipnja.

ZADAR - Sudski vještak za telekomunikacije Vinton Afrić potvrdio je danas na suđenju da je barem deset mobitela stradalih vatrogasaca na Kornatima bilo ispravno i nakon tragedije. Afrić je to rekao u nastavku suđenja bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je u kolovozu 2007. u požaru umrlo 12 vatrogasaca na licu mjesta ili u bolnicama, a jedini je preživio Frane Lučić iz Tisnog. Na pitanje može li temeljem ispisa telefonskih poziva odrediti točno vrijeme kada su vatrogasci stradali, vještak Afrić je rekao da ne to može utvrditi. Vrijeme tragedije je bilo sigurno u razdoblju između 15 i 15:40 sati. To je siguran interval, sve ostalo bilo bi nagađanje i teoretiziranje. Mogu imati svoje mišljenje, ali to je samo moje mišljenje, to je siguran interval, a unutar njega preciznije ne mogu odrediti, rekao je vještak Afrić.Afrić će biti ponovno pozvan na sud, jer mu je sudsko vijeće naložilo dodatno vještačenje prijepisa svih telefonskih razgovora, te snimki razgovora šibenske Javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasno operativnog središta u Divuljima.

OSIJEK - Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović zatražio je danas u Osijeku od vlade da odmah smijeni pomoćnika ministra regionalnog razvoja Stanka Janića te da se zaustavi procedura izmjena i dopuna Zakona o područjima od posebne državne skrbi. Na konferenciji za novinare Kompanović je rekao kako je rad te zajednice, koja 19. ožujka ove godine treba proslaviti 20. obljetnicu, doveden u pitanje zato što ju je Ministarstvo regionalnog razvoja prestalo financirati. Ustvrdio je kako je prošle godine s ministarstvom sklopljen ugovor o financiranju te zajednice od 215.000 kuna, ali je ministarstvo uplatilo 125.000 kuna, a ostatak od 90.000 kuna trebalo je uplatiti do Božića. Dodao je kako taj novac do danas nije uplaćen jer, kako je rekao, "papiri mjesecima stoje u ladici pomoćnika ministra Stanka Janića", kojemu ne pada na pamet taj novac prebaciti kako bi mogli organizirati konferenciju 19. ožujka iako je hrvatski predsjednik Ivo Josipović obećao biti njezin pokrovitelj.

OSIJEK - Predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske (NSH) Mato Mlinarić izjavio je danas u Osijeku kako se u donošenje zakona o poljoprivrednom zemljištu uplela politika, ali ta ga je stranka spremna poduprijeti uz određene dorade i prihvaćanje njezinih prijedloga. Na konferenciji za novinare Mlinarić je rekao kako NSH među ostalim predlaže da u povjerenstvo za odlučivanje o dodjeli državnoga poljoprivrednog zemljišta uđu dva predstavnika jedinica lokalne samouprave, a u Upravno vijeće Agencije za poljoprivredno zemljište dva predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore. Mlinarić smatra da bi predstavnici općina i gradova trebali imati uvid u taj postupak i sudjelovati u odlučivanju o tome tko će dobiti poljoprivredno zemljište te da se u toj agenciji ne može odlučivati o poljoprivrednicima bez njihovih predstavnika.

ZAGREB - Pripadnici krijumčarske skupine koju je navodno okupio kanadski Hrvat Miroslav Aničić izjavili su na zagrebačkom Županijskom sudu da se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki optužnice koja ih tereti da su na Bahamima i u Dominikanskoj Republici nabavljali velike količine kokaina te ga unajmljenim privatnim zrakoplovima prebacivali u Europu. Obrana prvooptuženog Aničića najavila je da će tijekom suđenja dokazati kako je optužnica proizašla iz međunarodne policijske akcije "Spider web" (Paukova mreža) nedorečena, iako se navodni pokretač krijumčarskog lanca na optuženičkoj klupi našao nakon što je u njegovu automobilu u Austriji pronađeno više od 100 kilograma "bijelog praha". Da je USKOK-ova optužnica neutemeljena zaključio je na početku suđenja i odvjetnik Kolumbijca Davida Moline, jedinog optuženika koji se zbog nedostupnosti hrvatskom pravosuđu danas nije očitovao o krivnji.

ZAGREB - Hrvatski jezik ima pretpostavke za golemo bogatstvo izražavanja koje u nekim aspektima takozvana hibridizacija s drugim jezicima, primjerice s engleskim, bitno narušava, no tuđice su ipak prihvatljive ako se koriste i primjenjuju na pravim mjestima, složili su se danas sudionici razgovora upriličenog u Zagrebu u povodu Međunarodnog dana materinskoga jezika u organizaciji Hrvatskoga PEN centra. "Ideja iza obilježavanja Međunarodnoga dana materinskoga jezika leži u nekoj vrsti aktivizma po pitanju prava", kazala je otvarajući razgovor predsjednica Hrvatskoga PEN-a Nadežda Čačinovič. "Kada se govori o materinskome jeziku, ta su prava vezana uz čitav niz okolnosti a nečija su prava vrlo često i uskraćivanje tuđih prava", upozorila je. Stoga je za razgovor u sjedištu Hrvatskoga PEN centra na Gornjem gradu odabrana tema veze jezika i identiteta, kulture i baštine, a jedno od pitanja kojima su se sudionici bavili bilo je pitanje prava na vlastiti jezik kao elementarnog prava na vlastiti identitet.

ZAGREB - Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) danas je u povodu Međunarodnoga dana materinskoga jezika predstavio izdanja svojih knjiga u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. IHJJ je predstavio rječnike "Školski rječnik hrvatskoga jezika" skupine autora, "Rječnik Pitava i Zavale" Ante Barbića, rječnik Jakova Mikalje "Blago jezika slovinskoga (1649./1651.)", knjige Georga Holzera "Glasovni razvoj hrvatskog jezika", Antuna Halonje i Milice Mihaljević "Od računalnoga žargona do računalnog nazivlja", Barbare Kovačević "Hrvatski frazemi od glave do pete", zbornik urednika Amira Kapetanovića "Poj željno! Iskazivanje i poimanje emocija u hrvatskoj pisanoj kulturi srednjega i ranoga novoga vijeka", "Gramatiku horvatskoga narječja" Ignaca Kristijanovića, "Jezikoslovni priručnik Blaža Tadijanovića Svašta pomalo..." Marijane Horvat i Ermina Ramadanovića te "Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, br. 37, sv. 1 i 2".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙