FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer Tunisa dao ostavku

TUNIS, 19. veljače 2013. (Hina/AFP) - Premijer Tunisa Hamad Jebali objavio je u utorak da podnosi ostavku jer nije uspio njegov pokušaj formiranja tehnokratske vlade.

"Obećao sam da ću u slučaju neuspjeha moje inicijative podnijeti ostavku i to sam uradio", rekao je Jebali u televizijskom obraćanju nakon susreta s predsjednikom Moncefom Marzoukijem.

Premijer je predložio formiranje vlade sastavljene od tehnokrata kako bi zaustavio prosvjede do kojih je došlo nakon ubojstva oporbenog političara Chokrija Belada.

"Razočaranje našeg naroda u političku klasu je veliko i ta klasa mora ponovo uspostaviti povjerenje" rekao je Jebali. On je zatražio od sadašnjih ministara da nastave obavljati svoje dužnosti kako bi država mogla funkcionirati.

"Neuspjeh moje inicijative ne znači neuspjeh Tunisa i revolucije", naglasio je i ponovio da hitno treba odrediti datum novih izbora.

U Tunisu se koalicija sekularista s ljevice i islamisti iz Ennahde već mjesecima ne uspijevaju dogovoriti o raspodjeli glavnih ministarskih portfelja. Novi izbori ne mogu se održati prije donošenja ustava čija je priprema već mjesecima u blokadi zbog izostanka dogovora u Ustavotvornoj skupštini ustanovljenoj u listopadu 2011.

Tunis od ljetos potresa političko i socijalno nasilje, što potiče strah od destabilizacije zemlje dvije godine nakon revolucije kojom je svrgnut režim Zinea El Abidinea Ben Alija i započelo "Arapsko proljeće".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙