FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Islamisti u Tunisu počeli prosvjedovati

TUNIS, 16. veljače 2013. (Hina/AFP) - Više desetaka aktivista islamističke stranke Ennahde na vlasti u Tunisu počeli su prosvjedovati u subotu ujutro u središtu prijestolnice braneći svoje pravo da predvode vladu.

Prosvjednici su prošli Avenijom Habiba Burgibe noseći državne i stranačke zastave izvikujući slogane: "Narod želi čvrstu Ennahdu" i "Potpora Ennahdi je dužnost". Usto su izviždali bivšeg premijera Bejija Caida Essebsija i njegovu stranku Nidaa Tounes koja se predstavlja kao alternativa islamističkom pokretu.

Mimohod prethodi prosvjednom skupu koji se treba održati rano poslijepodne i koji je Ennahda sazvala kako bi osudila inicijativu svog premijera Hamadija Jebalija za sastavljanje apolitične vlade.

Jebali je u petak, pošto se sastao s predsjednicima glavnih stranaka, najavio nove konzultacije u ponedjeljak na vlastitu inicijativu i tako na neodređeno vrijeme odgodio formiranje vlade, produljujući političku krizu u zemlji.

Ennahda, islamistička stranka koju je 6. lipnja 1981. utemeljio njezin povijesni vođa Rached Gannouchi, dugo je bila izložena progonu u Tunisu dok se, nakon revolucije 2011. i prvih slobodnih izbora, nije nametnula kao glavna stranka u zemlji.

Nakon pada režima Zinea El Abidinea Ben Alija i njegova bijega u siječnju 2011., Ghannouchi se vraća u Tunis, gdje ga nakon dvadesetogodišnjeg egzila u Londonu, tisuće pristaša dočekuju kao proroka.

Njegova stranka pobjeđuje na izborima 23. listopada 2011. osvojivši oko 41 posto mjesta u Ustavotvornoj narodnoj skupštini (ANC) koja još nije dovršila izradu novog ustava. Ennahda zatim preuzima glavna ministarstva, unutarnjih poslova, pravosuđa i vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙