FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Genos razvio sustav kontrole sljedivosti mesa DNA testiranjem

ZAGREB, 19. veljače 2013. (Hina) - Kontrola sljedivosti mesa DNA testiranjem dostupna je i u Hrvatskoj, tvrtka Genos razvila je sustav za analizu DNA koji utvrđuje porijeklo mesa, no primjena te kontrola u Hrvatskoj do sada nije pokrenuta, ističu iz te tvrtke.

To je posebno aktualno u svijetlu informacija kako je u 16 zemalja u EU otkriveno da je pod deklaracijom goveđeg mesa prodavana konjetina, u nekim slučajevima i do 100 posto, pa je Europska komisija svim članicama naredila DNA testiranje gotovih proizvoda od goveda i uzoraka po klaonicama.

Kontrola sljedivosti mesa DNA testiranjem dostupna je i u Hrvatskoj, no primjena ove metode do sada nije pokrenuta, napominju iz Genosa.

Tvrtka Genos, kako navode, razvila je sustav za analizu DNA koji jednoznačno i potpuno sigurno utvrđuje porijeklo određenog mesa, mesne prerađevine ili procesiranog mesa. Taj je sustav Genos razvio u okviru projekta "Primjena analize DNA u razvoju sustava sljedivosti u stočarskoj i mesnoprerađivačkoj industriji", koji je proveden u sklopu programa poticanja tehnologijskih istraživačko-razvojnih projekata TEST uz podršku Hrvatskog instituta za tehnologiju/Poslovno inovacijske agencije RH.

Svim zainteresiranim stranama u procesu - uzgajivačima, proizvođačima mesa i mesnih prerađevina i institucijama države ova metoda omogućuje da pouzdano kontroliraju sljedivost mesa, tj. deklariranu vrstu mesa što onemogućava bilo koji oblik manipulacije s porijeklom ili kvalitetom mesa.

Sljedivost mesa je sustav označavanje životinja neposredno poslije rođenja te njihovo praćenje u svim fazama uzgoja, klanja i proizvodnje prehrambenog proizvoda. Sljedivost hrane je sustav praćenja i nadzora porijekla nekog prehrambenog proizvoda od početka proizvodnje sve do prerade, skladištenja i prodaje. Primjena sustava važna je i u kontroli vrste mesa - npr. jednostavnom i cjenovno pristupačnom metodom može se pokazati npr. postoji li u deklariranom goveđem mljevenom mesu meso neke druge vrste, npr. konjsko.

Trenutačni pristup sljedivosti stočnog fonda u Hrvatskoj temelji se na praćenju tzv. 'markica', no tek dokumentiranje DNA svake jedinke odnosno dodavanjem šifre koja određuje genotip, u bilo kojem stupnju proizvodnje ili prerade mesa moglo bi se provjeriti odgovara li 'markica' jedinki kojoj je dodijeljena na samom početku procesa, napominju iz Genosa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙