FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački odvjetnik na čelu vatikanske banke

ZAGREB, 15. veljače 2013. (Hina) - Vatikan je u petak imenovao njemačkog baruna, industrijalca i odvjetnika Ernsta von Freyberga na čelo svoje banke a popunjavanje tog položaja, ispražnjenog još od svibnja, možda je zadnja važna odluka pape Benedikta XVI prije odlaska s položaja 28. veljače.

Von Freyberga je, uz punu potporu Pape, izabralo petočlano povjerenstvo kardinala između triju kandidata koji su ušli u najuži izbor, od početnih 40 koji su se prijavili na natječaj.

Vatikanska banka, koja se službeno zove Zavod za religijska djela (IOR), našla se u središtu skandala oko pranja novca koji je kulminirao otkazom bivšem direktoru, Talijanu Ettoreu Gottiju Tedeschiju, u svibnjun prošle godine zbog "zanemarivanja osnovnih obveza" i drugih teških pogrešaka.

Talijansko sudstvo pokrenulo je istragu zbog sumnji u pranje novca u toj banci. Banka je te optužbe odbacila, ali su one pojačale njezinu reputaciju institucije s vrlo slabom financijskom transparentnošću iza koje stoje desetljeća skandala.

U srpnju je u izvješću Moneyvala (stručne skupine Vijeća Europe zadužene za praćenje pranja novca) naglašeno kako je Vatikan ispunio 9 od 16 ključnih aspekata zadanih za transparentno financijsko poslovanje, da je "u kratkom vremenu postigao jako puno", ali da mu predstoji još puno posla, između ostalog i u procesu imenovanja novog čelništva vatikanske banke.

Vrijednost banke procjenjuje se na oko 5 milijardi eura, a njezini su najčešći klijenti svećenici, redovnice, episkopalne organizacije i zaklade,

U vatikanskom priopćenju navodi se da će Freyberg, uvjereni katolik i pripadnik reda Malteških vitezova, karitativne organizacije koja korijene vuče iz Križarskih ratova, banci donijeti "golemo iskustvo u financijskom poslovanju i regulatornim financijskim procesima".

Ernst von Freyberg rođen je 1958., a trenutačno je predsjednik uprave hamburškog brodogradilišta Blohm+Voss i član nadzornog odbora agencije za zapošljavanje Manpower GmbH te suosnivač investicijske tvrtke Daiwa Corporate Advisory Partners.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙