FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podaci iz Njemačke poduprli europske burze

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice bile su u petak na dobitku nakon što su snažni gospodarski podaci iz Njemačke povećali očekivanja da najveće europsko gospodarstvo može pomoći izvući regiju iz krize.

Londonski FTSE porastao je 0,12 posto na 6.272 boda, frankfurtski DAX za 1,29 posto na 7.848 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,7 posto i iznosio 3.778 bodova.

Iznenađujuće jak Ifo indeks njemačke poslovne klime za siječanj nadogradio se na niz dobrih podataka iz Njemačke, uključujući indeks menadžera nabave objavljen u četvrtak. Indeks je u prvom ovogodišnjem mjesecu porastao na 104,2 boda, sa 102,4 boda koliko je iznosio u prosincu. Njegov je rast nadmašio očekivanja analitičara.

"Snažan zamah aktivnosti u eurozoni podupire snažniji rast europskih tržišta dionica u odnosu na ona u SAD-u", zaključio je Emmanuel Cau, strateg banke JPMorgan.

Među dobitnicima na tržištu danas se izdvajao financijski sektor, koji još crpi potporu iz obećanja Europske središnje banke (ECB) da će pomoći slabijim gospodarstvima u regiji.

Pozitivan učinak ECB-ovog poteza bio je vidljiv u petak slijedom objave banaka iz eurozone da će idućeg tjedna vratiti 137 milijardi eura jeftinih ECB-ovih kredita. To je poduprlo indeks bankarskog sektora koji je u prosjeku ojačao oko jedan posto.

Od pojedinačnih gubitnika izdvajala se pak finska Nokia cijena čijih je dionica pala drugi dan zaredom, pritisnuta među ostalim priopćenjem konkurenta Samsung Electronicsa da u prvom tromjesečju očekuje smanjenje globalnog tržišta pametnih telefona.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 2,88 posto, na 10.926 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙