FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA snizila prognozu potražnje za naftom u 2013.

PARIZ, 13. veljače 2013. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je u utorak prognozu svjetske potražnje za naftom u tekućoj godini zbog tvrdokorne slabosti svjetskog gospodarstva, zanemarivši znakove oporavka u Kini i SAD-u.

U agenciji ističu da je marginalno smanjenje prognoze, za 85.000 barela dnevno, u skladu s prognozama usporavanja gospodarskog rasta koje je prošlog mjeseca u ažuriranim procjenama rasta svjetskog gospodarstva objavio Međunarodni monetarni fond (MMF). Sada očekuju rast svjetskog gospodarstva u 2013. po stopi od 3,5 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 3,6 posto.

IEA sada prognozira da će potražnja za naftom u 2013. iznositi 90,7 milijuna barela dnevno, s tim da najveći dio izmjene otpada na eurozonu i Latinsku Ameriku.

"MMF-ovo snižavanje gospodarske prognoze za Europu posebno je loš znak", istaknula je agencija u redovnom mjesečnom izvješću o svjetskom tržištu nafte, ukazujući na veličinu gospodarstva Starog kontinenta.

Tako u IEA sada prognoziraju da će potražnja za naftom u Europi pasti za 260.000 barela dnevno, ili za 1,9 posto, umjesto za 235.000 barela dnevno kao što su predvidjeli u ranijoj prognozi.

Opskrba naftom spustila se pak u siječnju na najnižu razinu u 12 mjeseci i na mjesečnoj je razini bila manja za 100.000 barela dnevno, kliznuvši na 30,34 milijuna barela dnevno, usprkos većoj proizvodnji Saudijske Arabije i Kuvajta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙