FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HK BiH: Ugrožen ustavno-pravni sustav i trodioba vlasti

SARAJEVO, 13. veljače 2013.(Hina) - Ishod sjednice Zastupničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održane u utorak, samo je dokaz da će se kriza vlasti u tom bosanskohercegovačkom entitetu nastaviti s neizvjesnim ishodom, a istodobno je to upozorenje kako je ugrožen cijeli ustavno-pravni sustav uključujući tu trodiobu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, upozorila je u srijedu predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Vera Jovanović.

"Ishod sjednice Zastupničkog doma pokazuje nam kako će se kriza produžiti", kazala je Jovanović novinarima u Sarajevu.

Zastupnički dom federalnog parlamenta u utorak je, nakon maratonske rasprave na zahtjev Socijaldemokratske partije BiH, HDZ BiH, HDZ 1990. i Saveza za bolju budućnost (SBB), izglasao nepovjerenje federalnoj vladi, no istodobno je donio odluku kojom joj je, sve do imenovanja nove, oduzeo ovlasti za donošenje financijskih odluka kao i za imenovanje članova nadzornih i upravnih odbora tvrtki u državnom vlasništvu.

Zastupnički dom je glasovima četvorostranačke koalicije te ovlasti koje zakon daje vladi prebacio na sebe iako za to ne postoji nikakva zakonska niti ustavna osnova.

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a Jasenko Selimović je izjavio kako su se na taj korak odlučili jer zakonom nije definirano što vlada može raditi dok joj traje tehnički mandat te kako bi spriječili moguće samovoljno trošenje proračunskih sredstava od nekih ministara.

"To po mom mišljenju nije normalno", izjavila je tim povodom Jovanović koja je ranije bila dugogodišnji ombudsman za ljudska prava FBiH i sutkinja.

Predsjednica Helsinškog komiteta BiH je istaknula kako je odlukama Zastupničkog doma narušena dioba vlasti na zakonodavnu i izvršnu podsjetivši pri tom i na slučajeve političkih pritisaka na sudove čime je dovedena u pitanje i samostalnost sudske vlasti.

Sve je to, drži Jovanović, protivno ustavu i dovodi u pitanje ustavno-pravni poredak u cijelosti.

Stranka demokratske akcije (SDA) najavila je kako će zbog odluke koju je donijela zastupnička većina, okupljena oko SDP-a, dva HDZ-a te SBB-a, razmisliti o pokretanju odgovarajućih sudskih postupaka, najvjerojatnije pred Ustavnim sudom FBiH.

Taj bi se sud mogao naći u poziciji da odlučuje i o tome hoće li ili neće u konačnici biti smijenjena federalna vlada, jer je SDA najavila kako će na sjednici Doma naroda koji mora potvrditi odluku Zastupničkog doma o smjeni vlade posegnuti za instrumentom zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Ako se zastupnici iz SDA pozovu na taj institut tijekom glasovanja na Domu naroda najavljenom za petak, donošenje konačne odluke se automatski odgađa do donošenja pravorijeka na Ustavnom sudu odnosno na njegovu posebnom vijeću.

Jovanović je podsjetila kako su u entitetskom ustavnom sudu upražnjene tri od devet sudačkih pozicija pa u tom tijelu nema ni kvoruma potrebnog za sjednice vijeća koje odlučuje o tome je li nekom odlukom povrijeđen nečiji vitalni nacionalni interes.

Na taj se način otvara mogućnost da pravomoćna odluka o smjeni sadašnje vlade nikada ne bude donesena, a da ona nastavi raditi u sadašnjem "umanjenom" tehničkom mandatu sve do izbora planiranih za listopad 2014. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙