FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasprava o povjerenju vladi FBiH protječe uz svađe i optužbe

SARAJEVO, 12. veljače 2013.(Hina) - Više od tri sata trebalo je u utorak zastupnicima u Zastupničkom domu parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine samo kako bi potvrdili dnevni red sjednice sazvane kako bi se odlučivalo o povjerenju entitetskoj vladi.

Izvanredna sjednica koja se održava u Sarajevu na zahtjev klubova Socijaldemokratske partije BiH (SDP), HDZ BiH, HDZ 1990. i Saveza za bolju budućnost (SBB) započela je u ozračju oštrih optužbi i svađa između zastupnika iz ovog stranačkog bloka i onih koji dolaze iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB) koji se protive smjeni federalne vlade.

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a Jasenko Selimović je, obrazlažući zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi, kazao kako ona ne može nastaviti djelovati jer nema povjerenje parlamentarne većine.

Ministre iz SDA, HSP-a i NSRzB istodobno je optužio kako blokiraju sve reformske procese i time opasno kompliciraju ionako teško stanje u FBiH.

I federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) pred zastupnicima je kazao kako sadašnja vlada ne može funkcionirati zbog stranačkih podjela među njenim ministrima.

"Vlada nema kapacitet za donošenje bitnih odluka zbog čega postoji objektivna opasnost da dođe do novih brojnih problema koji će se u konačnici reflektirati na svakodnevni život. Vlada FBiH u trenutnom sastavu nije u mogućnosti donositi odluke", izjavio je Nikšić kojemu je lojalno osam ministara, dok ostalih devet pripada bloku SDA-HSP-NSRzB.

Predsjednik kluba zastupnika SDA Izet Omanović optužio je pak SDP da samo provodi želje Dragana Čovića kojemu je cilj da kadrovi HDZ BiH preuzmu ministarska mjesta u entitetskoj vladi. "Riječ je o diktatu Čovića i njegova HDZ-a koji njegovi partneri bezrezervno provode", kazao je Omanović.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH Marinko Čavara ustvrdio je pak kako njegovoj stranci ulazak u vladu nije bitan, ali jest funkcioniranje FBiH koja je već mjesecima blokirana zbog neučinkovite izvršne vlasti. "Naš interes je da stvorimo uvjete da FBiH može funkcionirati", kazao je Čavara.

Većina zastupnika koja stoji iz koalicije SDP-dva HDZ-a-SBB odbacila je prijedloge da se rasprava o povjerenju vladi odgodi pa je ona nastavljena uz veliki broj zastupnika koji su se prijavili kako bi govorili.

Očekuje se da Zastupnički dom ipak izglasa nepovjerenje vladi jer iza te inicijative stoji 56 od mogućih 98 zastupnika.

Da bi postala pravomoćna tu odluku mora potvrditi i Dom naroda entitetskog parlamenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙