FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 7. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

OTOČEC OB KRKI - Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec objavili su u srijedu navečer da su našli rješenje za problem Ljubljanske banke, ali ga ne mogu predstaviti javnosti dok ga ne odobre vlade u Zagrebu i Ljubljani. Rješenje oko kojega smo se suglasili ima nekoliko različitih podvarijanti, rekli su ministri vanjskih poslova nakon šestosatnog sastanka u Otočcu ob Krki na kojem su tražili rješenje za pitanje stare devizne štednje hrvatskih štediša u bivšoj Ljubljanskoj banci. "Naš posao je pronaći rješenje koje je politički održivo i prihvatljivo za jednu i drugu stranu. Došli smo do takvoga rješenja", rekla je Vesna Pusić, ističući da rješenje obuhvaća ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu u roku koji će omogućiti Slovenija ne bude zadnja članica EU-a koja će to učiniti. Dodala je kako se radi o rješenju koje ne šteti nikome, a koristi objema stranama. Erjavec je ocijenio kako postoji "vidljivo rješenje" problema Ljubljanske banke koje omogućava ratifikaciju u slovenskom parlamentu. "Nas dvoje imamo rješenje koje je prihvatljivo za obje strane. Mislim da će Slovenija s tim rješenjem ostvariti svoje ciljeve", rekao je Erjavec. Pusić i Erjavec najavili su da će dogovoreno rješenje predstaviti svojim vladama, te ako ga one prihvate, ponovno će se sastati u Zagrebu 19. veljače.

BRUXELLES - Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Catherine Ashton objavila je u srijedu navečer da je prvi susret predsjednika Srbije i Kosova protekao u konstruktivnom ozračju. Predsjednici Srbije i Kosova Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga sastali su se prvi put u srijedu u Bruxellesu uz posredništvo visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. "Nakon što se sam se odvojeno sastala s njima, imala sam zajednički sastanak s predsjednicima u otvorenom i konstruktivnom ozračju", objavila je u priopćenju Ashton. Dodala je da je na sastanku bilo riječi o dijalogu koji se vodi na razini premijera Srbije i Kosova i unutar kojeg su "već postignut važan rezultati". "Sada se bavimo pitanjem sjevernog Kosova i predstojeći tjedni bit će ključni", rekla je Ashton. Srbijanski predsjednik Nikolić izjavio je novinarima nakon sastanka da nije bilo napretka u vezi sa statusom Kosova. "Predsjednica privremenih institucija u Prištini Jahjaga isključiva je u stajalištu da je Kosovo neovisna država, koja sa Srbijom kao susjedom treba imati dobre odnose", rekao je Nikolić. Istaknuo je da je na sastanku govorio o rezoluciji srbijanske skupštine o Kosovu, "koja predstavlja okvir iz kojeg srpski pregovarači neće izlaziti".

PARIZ - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu navečer su se susreli na prijateljskoj nogometnoj utakmici između Francuske i Njemačke gdje su više vremena posvetili zajedničkoj ljubavi prema sportu nego europskom susretu na vrhu što se u četvrtak i u petak ima održati u Bruxellesu. "Sve je to uzbudljivo kao i sjednica Europskog vijeća", komentirala je njemačka kancelarka, odgovarajući na pitanje francuske televizije TF1, u društvu francuskog predsjednika u poluvremenu utakmice. "Lijepo je prvi put biti ovdje na Stade de Franceu", rekla je. "(Kancelarka) voli nogomet, to se vidi", istaknuo je Hollande, i sam veliki ljubitelj nogometa. Dan prije europskog summita, dvoje čelnika je razgovaralo u jednom salonu na stadionu. "Istaknuli su spremnost da predsjednici država i vlada Europske unije postignu dobar dogovor" o europskom proračunu za razdoblje 2014.-2020., glavnoj temi bruxelleskog summita, doznaje se od savjetnice u Elizejskoj palači. Glasnogovornik Merkel je isto tako kratko rekao da su "imali kratak, ali intenzivan susret" radi pripreme summita kako bi "vidjeli kako bi mogao izgledati dogovor".

TUNIS - Tuniski premijer, islamist Hamadi Džebali rekao je u srijedu da će sastaviti "vladu stručnjaka i nestranačkih ljudi", nakon ubojstva oporbenog čelnika Šokrija Belaida koje je potaknulo val nasilja u Tunisu. "Odlučio sam sastaviti vladu stručnjaka i nestranačkih ljudi koja će imati ograničen mandat za upravljanje zemljom do raspisivanja izbora u najkraćem roku", rekao je u televizijskom obraćanju naciji. Džebali nije objavio vremenski plan za preustroj vlade i kani ostati na dužnosti predsjednika vlade koju će potvrditi Ustavotvorna narodna skupština. Nije objavio ni imena budućih ministara. Odluka dolazi u času kada se koalicija sekularista s ljevice i islamisti iz Ennahde već mjesecima ne uspijevaju dogovoriti o raspodjeli glavnih ministarskih portfelja. Džebali je rekao da je odluku o formiranju tehnokratske vlade u suženom sastavu donio prije "gnusnog ubojstva koje je užasnulo naš narod". Tunis od ljetos potresa političko i socijalno nasilje, što potiče strah od destabilizacije zemlje dvije godine nakon revolucije kojom je svrgnut režim Zinea El Abidinea Ben Alija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙