FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 11. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

SARAJEVO - Dio kardinala okupit će se u Vatikanu 22. i 23. veljače na ranije planiranom susretu i tada su mogući neki dogovori o sazivanju konzistorija odnosno konklave za izbor novog pape, no konkretnih koraka neće biti prije 28. veljače kada nastupa odreknuće Benedikta XVI, kazao je u ponedjeljak novinarima u Sarajevu kardinal Viko Puljić, nadbiskup vrhbosanski. Kardinal Puljić je kazao kako je za njega osobno kao i za cijelu Crkvu u Bosni i Hercegovini papina odluka o odreknuću iznenađenje, no istaknuo je kako u cijelosti razumije razloge koji su Benedikta XVI naveli na taj korak. "Za sve nas skupa to je iznenađenje", kazao je Puljić, ističući kako Benedikt XVI predstavlja svijetli lik papinstva u povijesti. "Žao nam je što je došlo do ovakve geste, no razumijemo je. Papinska služba veoma je zahtjevna a taj ritam nije lako slijediti", kazao je vrhbosanski ndbiskup. Puljić je kazao kako je jasno da se Papa odlučio na odreknuće vodeći se svojom savješću i njemačkim odgojem koji mu je nalagao da sve što radi radi savršeno i precizno.

RIM - Glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi u ponedjeljak je izjavio da bolest nije razlog odluke Benedikta XVI da se povuče kao i da ga nitko nije poticao na takvu odluku. Nikakva bolest "nije utjecala na odluku" Pape, rekao je Lombardi. "Posljednjih je mjeseci gubio snagu. Znamo u kojoj je dobi i normalno je da osobe u poodmakloj dobi proživljavaju pad svoje snage a Papa je to osjetio posljednjih mjeseci i on je to lucidno prepoznao", rekao je Lombardi. "Nitko mu to nije sugerirao niti ga na to poticao. To mi se čini kao slobodna donesena odluka, prema Bogu i crkvi. Odluka koja zaslužuje poštovanje", istaknuo je otac Lombardi u vezi objave Benedikta XVI da napušta papinski položaj.

ZAGREB - Hrvatska je u ponedjeljak podnijela Arbitražnom sudu podnesak o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). Dokument je u elektronskom obliku predan tajništvu Arbitražnog suda u Haagu osnovanom u skladu sa Sporazumom o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije potpisanom 4. studenoga 2009. Podnesak je podijeljen u devet svezaka, sadrži nešto više od 3600 stranica, a u osnovnom dijelu na oko 300 stranica navode se stajališta Hrvatske o smjeru protezanja granice na kopnu i na moru između Hrvatske i Slovenije, te ostala pitanja koja su predmet spora. Preostali dio dokumenta na 3300 stranica donosi činjenične dokaze i pravne izvore kojima se potkrjepljuju stajališta Hrvatske, dodaje se u priopćenju. Hrvatski podnesak potpisale su zastupnica hrvatske vlade pred Arbitražnim sudom Maja Seršić i pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je u ponedjeljak Arbitražnom sudu poslala podnesak sa svojim argumentima glede graničnog prijepora s Hrvatskom. Tajništvu Arbitražnog suda u Den Haagu podnesak je poslan u tiskanom obliku sa svim prilozima i u elektronskom obliku, a Hrvatskoj će se tiskana verzije dostaviti preko slovenskog veleposlanstva u Zagrebu. Svoj podnesak s prilozima i zemljovidima Arbitražnom sudu u ponedjeljak je uputila i Hrvatska. Arbitražni sud u sastavu Gilbert Guillaume (predsjednik) i članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec odredio je 11. studeni kao rok do kojeg svaka stranka može sudu podnijeti svoj odgovor na podnesak druge stranke.

BRUXELLES - Sredstva iz Kohezijskog i strukturnih fondova Europske unije bit će glavni izvor investicija u Hrvatskoj za gospodarski rast i zapošljavanje, poručio je uoči svoga posjeta Zagrebu povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn. "Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji brzo se približava i kada do toga dođe, naša regionalna politika bit će glavni izvor investicija za rast i zapošljavanje i glavni instrument za dostizanje ciljeva iz strategije Europa 2020!", poručio je Hahn koji će u utorak u Zagrebu razgovarati s hrvatskim dužnosnicima o pripremama Hrvatske za korištenje sredstava iz europskih fondova. "Moramo osigurati da obični ljudi u Hrvatskoj čim prije osjete korist od koristi od toga kroz učinkovitu uporabu kohezijskih sredstava. Naša politika također prolazi kroz radikalne reforme kako bi se usredotočila na manji broj prioriteta i dala maksimalni učinak. Hrvatska, kao i sve druge zemlje članice EU-a, mora se sada prihvatiti toga izazova i početi strateško planiranje za razdoblje 2014-2020. Spreman sam osobno u tome pomoći i zato i dolazim u Zagreb ovoga tjedna", poručio je Hahn.

MOSTAR - Hrvatski ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović izjavili su u ponedjeljak u Bosanskome Brodu da su zadovoljni predočenim planovima za okončanje osuvremenjavanja rafinerije nafte u tome gradu, na čiji rad vrlo često pritužbe imaju stanovnici Slavonskog Broda zbog onečišćenja zraka, prenijeli su mediji. "Zadovoljan sam današnjim sastankom jer sam dobio uvjeravanja da se od roka za modernizaciju ove rafinerije nije odustalo", rekao je ministar Zmajlović nakon sastanka. Pojasnio je da je krajnji rok za rekonstrukciju sustava za filtriranje otpadnih plinova iz pogona u Rafineriji Bosanski Brod 2015. godina. Zmajlović je dodao da razumije zabrinutost građana zbog onečišćenja, jer je u kakvoća zraka u Slavonskom Brodu druge kategorije zbog prekoračenja emisije sumporvodika. Ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović istaknuo je da je napravljen značajan napredak u osuvremenjavanju rafinerije nafte u Bosanskom Brodu u pogledu zaštite životne sredine. "Napravljen je napredak kada je u pitanju zaštita životne sredine. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim radom uspjeti unaprijediti kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu i Brodu", rekao je Šarović. Po podacima predstavnika rafinerije, u posljednje četiri godine otkako ju je preuzela ruska tvrtka NefteGazInKor u smanjenje emisije štetnih plinova uloženo je 50 milijuna eura, a do 2017. planira se ulaganje još 70 milijuna.

MOSTAR - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u ponedjeljak da BiH neće moći pristupiti NATO-u ukoliko potvrdnu odluku na referenumu u Republici Srpskoj ne daju građani toga entiteta. "Srpska će se nesumnjivo u tom pogledu kretati k referendumu. Ovakavo stajalište utvrđeno je u razgovorima političkih stranaka iz Republike Srpske o važnim pitanjima“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci. Dodik je pri tome pojasnio kako je takvo stajalište prenio i ruskome ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, s kojim se susreo u Moskvi tijekom proteklog vikenda. Dodik je odbacio mogućnost da se ulazak BiH u NATO savez odvija po skraćenoj proceduri "uskog kruga ljudi", o čemu je kako tvrdi izvijestio i predstavnike toga vojnog saveza. Vlasti u RS mogu blokirati donošenje odluke u parlamentu BiH oko svih važnih pitanja, pa tako i o pristupanju zemlje NATO-u, pozivajući se na entitetski veto.

MILANO - Sudski proces protiv bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija zbog optužbi za plaćanje seksualnih usluga maloljetnici uslijed njegovih obveza u kampanji bit će obustavljen do iza izbora koji će se održati krajem veljače, odlučili su talijanski suci u ponedjeljak. Sljedeće ročište u postupku bit će održano 4. ožujka, tjedan dana nakon izbora 24. i 25. veljače. Milanski suci prihvatili su argumente Berlusconijevog odvjetničkog tima da njegova politička kampanja predstavlja legitimnu prepreku za njegovo sudjelovanje u procesu. Berlusconiju, 76-godišnjem medijskom magnatu i čelniku koalicije desnog centra protiv kojeg se vodi i postupci za poreznu prijevaru i drugi, svi će sudski procesi biti odgođeni za ožujak. Takozvani "Bunga Bunga" skandal, u kojem je Berlusconi optužen za plaćanje seksa s maloljetnom plesačicom u noćnim klubovima, jedan je od čimbenika koji su ubrzali njegov odlazak s mjesta premijera krajem 2011. godine na vrhuncu krize u euro zoni. Berlusconi je za ove izbore poveo žestoku televizijsku kampanju koja mu je omogućila da poveća podršku u ispitivanjima javnog mišljenja. Njegov savez stranaka desnog centra, međutim, još zaostaje za Demokratskom strankom lijevog centra.

LONDON - Škotska će vjerojatno morati ponovno pregovarati o članstvu u organizacijama kao što su Ujedinjeni narodi i Europska unija ako odluči proglasiti neovisnost na referendumu koji bi se trebao održati 2014., po izvješću dvaju pravnih stručnjaka pripremljenom za britansku vladu. Dokument na 57 stranica objavio je u ponedjeljak ured britanskog premijera Davida Camerona, koji se protivi neovisnosti Škotske koju zagovara škotska nacionalistička vlada. "Ako Škotska postane neovisna, samo bi 'ostatak Ujedinjenog Kraljevstva' i dalje automatski imao jednaka prava, obveze i ovlasti po međunarodnom pravu kao što to ima sada i ne bi morao ponovno pregovarati o postojećim ugovorima ili se ponovno kandidirati za članstvo u međunarodnim organizacijama", priopćio je Downing Street.

MOSKVA - U eksploziji metana u rudniku Vorkutinskaji na sjeveru Rusije u ponedjeljak poginulo je 18 rudara, po podacima ruskog ministarstva unutarnjih poslova. Spasioci su objavili da su na površinu rudnika ugljena u vlasništvu velike ruske čeličane Severtal u regiji Komi izvukli mrtva tijela deset rudara i da tragaju za preostalima. U trenutku eksplozije, koja se dogodila na 800 metara dubine, u rudniku je bilo oko 250 ljudi, ali se većina uspjela izvući sama ili uz pomoć spasilačkih ekipa, rekli su dužnosnici. "Moramo dobiti jasnu i razumljivu sliku o tome što se dogodilo", rekao je ministar za krizne situacije Vladimir Pučkov koji se lokalnim dužnosnicima i spasiocima obratio video vezom.

BRUXELLES - Afera s konjskim mesom prodavanim umjesto govedine ne predstavlja problem sigurnosti hrane, nego označavanja proizvoda, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije Frederic Vincent. "Nismo suočeni sa sanitarnom opasnošću, nije riječ o sigurnosti hrane jer nitko nije obolio. Ovdje je riječ o tome da sastav proizvoda nije označen korektno", izjavio je Vincent, glasnogovornik povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača Tonia Borga. Afera je izbila kada je Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) objavila da je u lazanjama marke Findus pronađeno više od 60 posto konjskog mesa, dok je ne deklaraciji pisalo da je riječ o goveđem mesu. Polovicom siječnja irske su vlasti utvrdile da su hamburgeri koji su se prodavali u Tescu u Irskoj i Velikoj Britaniji sadržavali konjsko meso. Ti su hamburgeri, utvrđeno je naknadno, proizvedeni u tvornicama u Irskoj i Velikoj Britaniji i prodavani su u više supermarketa poput Tesca, Lidla i Alda. I brojni francuski trgovački lanci objavili su u nedjelju da su s polica svojih dućana povukli proizvode tvrtki Findus i Comigel zbog moguće nazočnosti konjetine u goveđem mesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙