Riječ je o Zagrebačkom sajmu nautike i sajmu turizma CroTOUR, koji se održavaju od 13. do 17. veljače, te sajmu hrane, pića i gastronomskih inovacija INGA i sajmu hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa Hotel&Gastroteh koji počinju dan kasnije, 14. veljače i završavaju dan ranije, 16. veljače.
Time se za razliku od nekoliko prošlih godina ponovo na ZV-u sa sajmom nautike u jednom, zimskom terminu objedinjuje hrvatska turistička ponuda, enogastronomija i oprema za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, što je tražili i struka i partneri sajmova.
Direktor ZV-a Milan Trbojević i drugi predstavnici ZV-a na današnjoj su konferenciji istaknuli zadovoljstvo odazivom izlagača kojih će na sva četiri sajma unatoč nastavku negativnih trendova u gospodarstvu biti slično kao na lanjskim sajmovima.
Tradicionalno jedan od jačih sajmova ZV-a, nautički, i ove će godine, po riječima predsjednika Udruge hrvatske nautičke proizvodnje Romana Pičuljana ponuditi nekoliko premijera i pretpremijera brodova i drugih plovila domaće proizvodnje, kao i noviteta u opremi za nautiku i ronjenje. Bit će izloženo više od sto plovila.
Ocijenio je i da je sajam važna promocija hrvatske male brodogradnje koja je jedna od najpogođenijih grana uslijed krize.
Turistički sajam CroTOUR ove je godine više fokusiran na kontinentalni turizam i produljenje sezone, a kao i svake predstavit će i aktualnu turističku ponudu za ovu godinu.
U sklopu tog sajma održat će se i festival nematerijalne baštine nacionalnih manjina koji će pod nazivom "Svi zaJedno u EU" okupiti oko 500 sudionika iz cijele Hrvatske.
Sajmovi Hotel&Gastroteh i INGA predstavit će proizvođače i distributere opreme za čuvanje i pripremu hrane i pića te inovacije u gastronomiji, a predviđeno je i natjecanje 10 najboljih kuhara iz Hrvatskog kuharskog saveza (HKS) te izrada najduže torte u Hrvatskoj od 20 metara.