FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok kineskog trgovinskog viška u siječnju

BEIJING, 8. veljače 2013. (Hina/AFP) - Kineski trgovinski višak u siječnju je uvećan za 7,7 posto na godišnjoj razini slijedom neočekivano snažnog skoka izvoza i uvoza, pokazali su u petak najnoviji podaci opće carinske uprave.

Trgovinski višak u siječnju je tako dosegnuo iznos od 29,2 milijarde dolara, pokazuju podaci carinske uprave.

Izvoz tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva poskočio je za 25 posto na godišnjoj razini, na 187,4 milijarde dolara, dok je uvoz poskočio 28,8 posto, na 158,2 milijarde dolara, objavila je carinska uprava.

U carinskoj upravi napominju da je ovogodišnji siječanj imao više radnih dana nego siječanj 2012. zbog ovogodišnjeg početka Kineske nove godine, što je utjecalo na rezultate.

Ako se izuzme učinak praznika, izvoz je uvećan 12,4 posto a uvoz za 3,4 posto prema siječnju prošle godine, navodi se u priopćenju.

"Podaci ukazuju na snažnu i domaću i vanjsku potražnju, što podupire naša stajališta da je gospodarstvo na putu cikličnog oporavka u prvoj polovini ove godine", tumači ekonomist Nomure Internationala Zhang Zhiwei.

Kinesko gospodarstvo lani je poraslo za 7,8 posto u usporedbi s godinom ranije, što je njegov najslabiji rast od 1999., a posljedica je slabosti i domaćeg i ključnih inozemnih tržišta.

U zadnjem je tromjesečju gospodarstvo poraslo za 7,9 posto na godišnjoj razini slijedom jačanja industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji, čime je zaustavljen trend usporavanja rasta koji je obilježio prethodnih sedam uzastopnih tromjesečja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙