FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora danas je na tematskoj sjednici iscrpno raspravio kurikulum zdravstvenog odgoja s gledišta ljudskih prava i prihvatio nekoliko zaključaka, među kojima je i zaključak o iznimnoj važnosti otvorenoga dijaloga za kreiranje učinkovitih i usuglašenih akata relevantnih strana u duhu tolerancije i poštivanja ljudskih prava. Sjednica je sazvana na poticaj Komisije "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije (HBK). Odbor nije dao potporu zaključku što ga je predložila Marijana Petir da roditelji imaju pravo odabrati koji će zdravstveni odgoj pohađati njihova djeca u skladu sa svjetonazorom, vjerskom pripadnošću i filozofskim uvjerenjima te s uvažavanjem da odgoj mora biti u skladu s dobi i zrelošću djece. Jednoglasno je pak prihvatio zaključke da je uvođenje zdravstvenog odgoja u nastavni program nužno i iznimno korisno za poboljšanje zdravstvenog stanja djeca te zaključak kojim poziva na kontinuirano evaluaciju i daljnje unaprjeđenje modula koji se odnosi na nasilničko ponašanje djece, njihovu ovisnost te zdravo življenje. Kad je pak riječ o četvrtom modulu, koji je izazvao najveću polemiku u javnosti, Odbor je pozvao na nastavak dijaloga kako bi se pronašla najbolja rješenja, a zaključio je i da se što prije izradi priručnik ili udžbenik za zdravstveni odgoj. Većinom glasova Odbor je prihvatio i prijedlog Ante Babića (HDZ) da pučki pravobranitelj podnese Hrvatskome saboru posebno izvješće o temeljnim pravima roditelja vezano za odgoj i obrazovanje djece. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorila je da u agresivnoj kampanji koja je vođena uopće nisu poštivana ni uvažena prava djece koja pak žele, kako je rekla, točne i relevantne informacije od kompetentnih odraslih osoba.

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav odlučio je danas Saboru predložiti da novu pučku pravobraniteljicu izabere između dvije kandidatkinje - ravnateljice Pravosudne akademije Ivane Goranić i predstojnice Ureda UNICEF-a Hrvatska Lore Vidović. Goranić je dobila osam, a Vidović šest glasova članova Odbora, dok je kandidatkinja koja je, uz Loru Vidović, jučer dobila podršku Odbora za ljudska prava, sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić dobila samo dva glasa, no mišljenje tog odbora nije obvezujuće. Odbor je jednoglasno donio Odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, no većina je odlučila odgoditi odluku o prijedlogu Državnog izbornog povjerenstva da se obustavi isplata proračunskog novca za SDSS, DC, zastupnika mađarske manjine Deneša Šoju i nezavisnog Ivana Grubišića, jer do zakonskog roka, 16. siječnja, nisu objavili donatore u 2012. Većina je podržala i konačni tekst prijedloga Zakona o financiranju izborne promidžbe.

ZAGREB - Oboljela djevojčica Nora Šitum sutra u 9,50 sati odlazi u Philadelphiju na liječenje, a za njezino liječenje prikupljeno je 5,3 milijuna kuna, rečeno je poslije podne na konferenciji za novinare na kojoj je nazočila njezina majka Đana Atanosovska Šitum i članovi novogradiške Udruge roditelja i djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Hrabro dijete". Norina majka, Đana Atanosovska Šitum, izvijestila je da su danas dobili vize za SAD, a prvi liječnički pregled Nore u Philadelphiji trebao bi biti u petak. Uz Noru i roditelje, u zrakoplovu će s njima biti i dvoje liječnika iz Zagreba koji će Noru pratiti tijekom leta. Đana Atanosovska Šitum dodala je da je Croatia Airlines osigurala dvije zrakoplovne karte u business klasi, a ostatak troškova pokrila je hrvatska Vlada. Norina majka zahvalila je svima koji su pomogli kako bi se omogućila primjena eksperimentalne terapije u tom svjetskom bolničkom centru. zbog zloćudne hematološke bolesti liječi peti pol godišnja Nora Šitum, priopćio je danas da su iscrpljeni svi oblici liječenja, prema jasno dokazanim postupcima koji se primjenjuju u liječenju ovog oblika bolesti, te u obzir dolazi primjena eksperimentalne terapije u jednom svjetskom centru. Nora Šitum ima pet i pol godina i boluje od zloćudne hematološke bolesti, a u Hrvatskoj su iscrpljeni svi oblici liječenja te teške bolesti.

RIJEKA - Načelnica primorsko-goranske Policijske uprave Senka Šubat ocijenila je na današnjoj konferenciji za novinare iznoseći godišnje izvješće o njezinu radu da je sigurnosno stanje u Primorsko-goranskoj županiji zadovoljavajuće. Istaknula je da su prioriteti u daljnjem radu policije suzbijanje korupcije i svih oblika organiziranoga kriminala, borba protiv zloporabe droga, borba protiv svih vrsta nasilja te smanjenje broja kažnjivih djela vezanih uz imovinski kriminal. Godine 2012. na području Primorsko-goranske županije bilo je 4887 kažnjivih djela, što je 6,3 posto u odnosu prema 2011. godini, izvijestila je PU. Razriješeno je 64,8 posto kažnjivih djela, a šteta nastala tim djelima procjenjuje se na 115,7 milijuna kuna, što je 55 posto manje u odnosu prema 2011. godini. Godine 2012. najviše je bilo kažnjivih djela općeg kriminala, a među njima najbrojnija su bila imovinska kažnjiva djela, i to provalne krađe.

PULA - Pula je ovogodišnji dobitnik PRO.PR Vision City nagrade za sustavnost u upravljanju komunikacijama koja se dodjeljuje u sklopu međunarodne konferencije PRO.PR, obavijestio je Odsjek za informiranje grada Pule. Konferencija svake godine okuplja svjetske i regionalne stručnjake iz komunikacija, a nagrada PRO.PR Vision City Award dodjeljuje se jednom od gradova u zemlji domaćinu PRO.PR konferencije. Domaćin ovogodišnje PRO.PR trodnevne konferencije jest Opatija pa će predstavnici grada Pule nagradu primiti 15. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela "Kvarner". Stručno povjerenstvo bira pobjednika na temelju stvaranja dodatnog publiciteta unutar i izvan državnih granica kulturnim, sportskim ili gospodarskim događajem, arhitektonskim obilježjem ili nekim drugim vrijednostima. Inače, nagrada PRO.PR Vision City dolazi nedugo nakon proglašenja Pule trećim najtraženijim hrvatskim obilježjem na najpoznatijoj internetskoj tražilici Google, za što u gradu kažu da je rezultat mnogih prošlogodišnjih zbivanja zbog kojih se o Puli pronio glas po svijetu, poput hokeja u Areni te Outlook i Dimensions festivala.

ZAGREB - Upravno vijeće Hine je na današnjoj sjednici otvorilo pristigle ponude na natječaj za imenovanje glavnog urednika/urednice Hine i konstatiralo da je od sedam pristiglih pet pravovaljanih i pravodobnih prijava. Upravno vijeće je na svojoj 8. sjednici konstatiralo da je na natječaj za glavnog urednika/urednice pristiglo sedam ponuda od kojih je pet pravovaljanih i pravodobnih, dok su dvije ponude nepotpune. U daljnji postupak izbora idu prijave Gordane Gojak, Ive Lovrića, Damira Margetića, Snježane Vukić i Alenke Zelić, navodi se u priopćenju Upravnog vijeća Hine.

SPLIT - Jedna je osoba poginula, a nekoliko ih je ozlijeđeno u prometnoj nesreći koja se dogodila danas nedaleko od Muća, doznaje se u splitskoj policiji. Prometna nesreća dogodila su u 14,10 sati na D-56 u Postinju, nedaleko od Muća, a u njoj su sudjelovala tri automobila. Jedna je žena poginula, a nekoliko teško ozlijeđenih osoba prevezeno je u splitski Klinički bolnički centar.

MATENCI - Dvije su osobe ozlijeđene u naletu vlaka na osobni automobil oko 15,30 sati u Matencima, između Zaboka i Gornje Stubice. Željezničko-cestovni prijelaz obilježen je Andrijinim križem i znakom stop. Po izvješću krapinsko-zagorske Policijske uprave, vlak koji prometuje između Zaboka i Gornje Stubice udario je u osobni automobil u kojem su bile dvije osobe. HŽ navodi da je jedna osoba teže ozlijeđena, a jedna lakše te da je željeznički promet bio prekinut od 15,35 do 16,40 sati.

PULA - Prilikom radova na izgradnji obalnog kolektora u Puli, na dionici Flaciusove ulice na rivi danas su pronađeni antički ostaci drvene građe zbog čega su radovi privremeno obustavljeni. Na lokaciji koja se nalazi u neposrednoj blizini zgrade glavne pošte počela su arheološka istraživanja koja će utvrditi o kakvom je materijalu riječ i iz kojeg doba datira, a prema prvim pokazateljima mogla bi biti riječ o antičkom brodu. "Oduševljen sam ali istodobno zabrinut. Ako je doista riječ o vrijednom arheološkom nalazu, tada možemo biti zadovoljni jer time na određeni način dodatno obogaćujemo povijesnu građu našeg grada i otvaramo nove mogućnosti njene valorizacije", istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić i dodao kako s "s druge strane, želi vjerovati da će se radovi u što bržem roku nastaviti kako se izgradnja obalnog kolektora ne bi dovela u pitanje".

ZAGREB - U program istaknutog festivala kratkih filmova Glasgow short film festival, koji se ove godine održava od 7. do 10. veljače u tome škotskome gradu, uvršteno je pet hrvatskih kratkih filmova koji će biti prikazani u sklopu posebnog programa "Focus on Croatia". Kako se ističe u najavi programa na mrežnim stranicama festivala, riječ je o programu u čijem je fokusu noviji hrvatski film, a rezultat je suradnje toga festivala s hrvatskim međunarodnim festivalom kratkometražnog filma Tabor Film Festivalom. Škotska će publika imati priliku vidjeti "Tulum" Dalibora Matanića, "Nogomet" Ane Hušman, "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića, "Ona koja mjeri" Veljka Popovića, te "Onda vidim Tanju" Juraja Lerotića.

ZAGREB . Britanski indie rock bend Arctic Monkeys ove će godine prvi put nastupiti na zagrebačkom INmusic festivalu koji će se na Jarunu održati od 24. do 26. lipnja. Uz Arctic Monkeys, koji će nastupiti u sastavu Alex Turner (vokal), Jamie Cook (gitara), Matt Helders (bubnjevi) te Nick O'Malley (bas gitara), nastup na najvećem hrvatskom open air festivalu dosad su potvrdili bendovi Iggy and the Stooges, te NOFX, izvijestio je danas organizator. Arctic Monkeys prodali su dosad milijune albuma diljem svijeta, osvojili brojne glazbene nagrade i nastupili na gotovo svim većim glazbenim festivalima.

ZAGREB - U sklopu edukativnih programa "Egzotične zime" u zagrebačkom Zoološkom vrtu gostovat će Kazalište Svarog s predstavom "Zoo novosti". Riječ o prvom gostovanju nekog kazališta u zagrebačkom ZOO-u, a predstava će se izvoditi u edukacijskom centru Zoološkog vrta u subotu 9. veljače (10 sati) i tjedan dana kasnije, 16. veljače (10 i 11 sati), priopćio je Zoološki vrt. "Zoo novosti" nastale su po istoimenoj zbirci suvremenih basni spisateljice i animatorice Ivane Guljašević, u predstavi glume Iskra Jirsak i Petar Atanasoski, a namijenjena je djeci od 5 do 11 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙