FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvođač kamiona Volvo izvijestio o padu prodaje i dobiti

STOCKHOLM, 6. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Švedski proizvođač kamiona Volvo izvijestio je u srijedu da mu se dobit u četvrtom tromjesečju prošle godine smanjila 17 posto zbog slabije potražnje na ključnim tržištima.

Neto dobit je u posljednja tri mjeseca 2012. iznosila 793 milijuna švedskih kruna (125 milijuna dolara), u odnosu na 4,72 milijarde kruna koliko je iznosila u istom razdoblju godinu ranije. Prihodi su se smanjili na 71,8 milijardi kruna, s 86,5 milijardi kruna u godini ranije.

Europska dužnička kriza pritisnula je potražnju, posebice u južnoj Europi gdje su narudžbe Renault Trucksa koji je u vlasništvu Volva pale 18 posto.

U Sjevernoj Americi narudžbe su pale 21 posto budući da su kupci odgodili kupnju zbog sporog rasta zaposlenosti i zabrinutosti vezane za fiskalnu krizu, objavio je Volvo.

"Sjevernoamerički kupci ustrajali su u oprezu zbog neizvjesnosti oko budućeg gospodarskog razvoja", priopćila je kompanija.

Potvrdili su ipak prognozu da će tržište teških kamiona u 2013. dosegnuti oko 250.000 vozila u Sjevernoj Americi i 230.000 u Europi.

Prošlog mjeseca Volvo je najavio da će kupiti 45 posto udjela u kineskoj kompaniji Dongfeng Motor Group, čime namjerava postati najveći svjetski proizvođač teških kamiona.

Kamioni predstavljaju dvije trećine prodaje Volva, koji još proizvodi i autobuse, građevinsku opremu, te motore za brodove i zrakoplove.

Volvo je prodao odjel za proizvodnju automobila 1999. kompaniji Ford Motor, koji ga je pak 2010. prodao kineskoj kompaniji Geely Holding Group.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙