FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarski podaci poduprli oporavak eura nakon rasprodaja

LONDON, 5. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro se u utorak stabilizirao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, nakon rasprodaje dan ranije izazvane rastućim političkim rizicima u Španjolskoj i Italiji, a glavni poticaj za oporavak pružili su mu novi ohrabrujući podaci iz gospodarstva eurozone.

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,16 posto i njime se trgovalo po 1,3533 dolara. Time se djelomice oporavio od golemih gubitaka od prethodnog dana, ali se i dalje drži osjetno ispod prošlotjedne najviše 14-mjesečne razine od 1,3711 dolara.

Jedinstvena europska valuta prema jenu je ojačala 0,5 posto, na 125,51 jen, no i dalje je ispod najviše razine u 34 mjeseca od 126,97 jena, zabilježene prošli tjedan.

Dolar je prema jenu ojačao 0,4 posto, na 92,77 jena, i na putu je da dosegne najvišu razinu u 33 mjeseca od 93,185 jena, na koju se popeo u ponedjeljak.

Vjetar u leđa jedinstvenoj europskoj valuti dali su najnoviji podaci iz eurozone koji ukazuju na oporavak 17-članog gospodarstva. Kako je pokazalo konačno izvješće londonskog Markita, optimizam među poslovnim čelnicima u eurozoni u siječnju je dodatno ojačao, treći mjesec zaredom.

Ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji obuhvaća proizvodni i uslužni sektor eurozone, u siječnju je tako uvećan na 48,6 bodova, sa 47,2 boda u prosincu. Dosegnuo je tako najvišu razinu u posljednjih 10 mjeseci i snažniji je u odnosu na prvotno procijenjenih 48,2 boda, objavila je ugledna londonska tvrtka za prikupljanje i obradu podataka.

Euro će po ocjeni analitičara ostati ranjiv na ojačale rizike povezane s političkim neizvjesnostima u Španjolskoj i Italiji, koje su u ponedjeljak potaknule val rasprodaja jedinstvene valute, zbog čega je ona oslabjela za gotovo jedan posto prema dolaru. Trgovci i analitičari ipak su mišljenja da potencijalne političke napetosti u te dvije zemlje vjerojatno ne bi ugrozile nastojanja eurozone da riješi dužničke probleme.

"Uzlazni trend i dalje je prisutan. Ulagači nestrpljivo čekaju nove prilike za kupovine. Riječ o opće prisutnom mentalitetu da se valuta kupuje nakon rasprodaja", opisuje raspoloženje na tržištima jedan trgovac u Londonu.

Dodatnim pritiscima euro bi ipak mogao ponovno biti izložen u četvrtak, kada će Europska središnja banka (ECB) održati dvodnevno redovno mjesečno zasjedanje i tiskovnu konferenciju, napominju analitičari.

Prema rezultatima prošlotjedne ankete Reutersa provedene među 75 ekonomista, nijedan od ispitanika ne očekuje da će ECB na ovotjednom sastanku smanjiti ključnu kamatnu stopu koja je trenutno na rekordno niskih 0,75 posto.

Stoga će fokus kao i obično biti usmjeren tiskovnoj konferenciji, na kojoj bi čelnik ECB-a mogao biti primoran komentirati najnoviji snažan uzlet eura. Svaka nepovoljna izjava Marija Dragija mogla bi dodatno pritisnuti jedinstvenu europsku valutu, smatraju analitičari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙