FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažna španjolska aukcija i ojačano povjerenje u eurozonu poduprli uzlet eura

LONDON, 17. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u četvrtak prema dolaru i švicarskom franku na međunarodnim deviznim tržištima, a snažno je poskočio i prema jenu nakon uspješne aukcije španjolskih obveznica.

Euro je tako nakratko dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,3378 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3338 dolara, što znači da je na dobitku gotovo 0,4 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Dosegnuo je i novu najvišu razinu prema franku u posljednjih 15 mjeseci od 1,24580 franaka.

U takvim okolnostima jedinstvena europska valuta poskočila je i gotovo dva posto prema jenu, na 119,66 jena. Time se ponovo primaknula najvišoj razini u 20 mjeseci od 120,13 jena, na koju se popela u ponedjeljak.

I dolar je poskočio prema jenu, i to za više od 1,1 posto, te se njime trgovalo po 89,37 jena.

Glavni fokus u Europi bio je na španjolskoj aukciji obveznica na kojoj se Madrid zadužio za daljnjih 4,5 milijardi eura, i to uz nižu cijenu nego na prethodnoj sličnoj aukciji. Uspješna aukcija signalizira da je među ulagačima ojačalo povjerenje u prognoze za eurozonu, trenutno pogođenu recesijom.

"To svjedoči o snažnoj likvidnosti i poboljšanom raspoloženju spram rubnih zemalja eurozone", kazao je glavni ekonomist u tvrtki Merrion Stockbrokers Alan McQuaid.

Povjerenje u eurozonu ojačalo je nakon što je predsjednik ECB-a Mario Draghi prošli tjedan iskazao optimizam glede oporavka na financijskim tržištima. Ujedno je obećao da će poduprijeti obveznice svake posrnule članice eurozone koja je spremna provesti reforme u gospodarstvu.

"Još ima prostora za jačanje tečaja eura, koji se kreće prema razini od 1,34 dolara", kazao je Arne Lohmann Rasmussen, čelnik odjela valutne analize u banci Danske. Očekuje da će euro u idućih tri do šest mjeseci dosegnuti 1,37 dolara.

Optimizam spram eura podupro je i jačanje eura prema funti na novu najvišu razinu u devet i pol mjeseci. Ojačao je i na najvišu razinu u posljednja dva tjedna prema australskom dolaru.

Jen se pak našao pod pritiscima prodaja, čime je izbrisao dio dobitaka ostvarenih proteklih dana, nakon što je japanski ministar gospodarstva Akira Amari kazao da su njegove izjave o negativnim učincima pretjeranog slabljenja jena bile krivo protumačene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙