FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u ponedjeljak, potpomognute naznakama da bi se uskoro mogli riješiti proračunski problemi u Sjedinjenim Američkim Državama a potporu im je pružao i sektor komunalnih usluga.

Londonski FTSE porastao je 0,57 posto na 6.167 bodova, frankfurtski DAX za 0,37 posto na 7.731 bod, dok je pariški CAC bio u plusu 0,27 posto i iznosio 3.751 bod.

Trgovci su kao faktor koji je utjecao na današnji rast burzovnih indeksa naveli očekivanja da će u SAD-u biti postignut politički dogovor o razini dozvoljenog zaduživanja države. Republikanska stranka predložila je da se pitanje povećanja razine dozvoljenog zaduživanja odgodi za tri mjeseca.

"Pozitivan impuls iz SAD-a mogao bi oživjeti apetit za dionicama a čini se da je zastoj u pregovorima o plafonu zaduživanja prevladan. Ipak, danas će to tek ograničeno utjecati na tržišta", drži Anita Paluch iz tvrtke Gekko Global Markets.

Američka su tržišta danas zatvorena zbog blagdana.

Među pojedinačnim sektorima izdvajao se onaj komunalni, koji je u prosjeku ojačao 0,8 posto. Komunalne kompanije privlačne su ulagačima u razdobljima gospodarske neizvjesnosti jer donose relativno visoku dividendu a zarada im je stabilna. GDF Suez dobio je tako na vrijednosti 1,5 posto.

Među najvećim je pojedinačnim dobitnicima bio danski proizvođač industrijskih enzima Novozymes, koji je poskočio 6,3 posto nakon što je izvijestio o neočekivano snažnom rastu operativne dobiti u četvrtom tromjesečju.

Na Tokijskoj je burzi indeks Nikkei zaključio trgovinu u minusu 1,52 posto, spustivši se na 10.747 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙