FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brahimi ne predviđa novu misiju u Siriji

NEW YORK , 31. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Međunarodni posrednik u Siriji Lakhdar Brahimi je rekao u četvrtak da se za sada nema namjeru vratiti Damask i bio je suzdržan u pogledu ponude šefa oporbe da sudjeluje u izravnim pregovorima sa sirijskim režimom.

U srijedu je Ahmed Muaz al-Hatib rekao da da je u znak dobre volje spreman na izravne razgovore s predstavnicima sirijskog režima u Kairu, Tunisu ili Istanbulu i postavio uvjete, među kojima je glavni oslobađanje 160.000 zatočenika režima.

"Uzimam na znanje taj prijedlog", reagirao je izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige u Siriji u razgovoru za tiskovnu službu UN-a. Glavni tajnik UN-a je Ban Ki-moon pozitivno reagirao na taj prijedlog i inzistirao na činjenici da "je razina patnje i uništenja već nepodnošljiva u Siriji", prenio je jedan glasnogovornik UN-a.

Lakhdar Brahimi je ovog tjedna ukazao na užas građanskog rata u Siriji i tražio je od Vijeća sigurnosti UN-a da hitno reagira.

Pobuna koja je prerasla u građanski rat je već odnijela 60.000 života u 22 mjeseca, i sada malo pomalo uništava zemlju, rekao je Brahimi.

Brahimi je priznao da nije postigao veliki napredak, te da vojne intervencije nisu uspjele zaustaviti sukob.

On je predložio da Vijeće otkloni nejasnoće deklaracije iz Ženeve koja predviđa prijelaznu vladu, a ne izjašnjava se o Asadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙