FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Pregovori Rusa, Amerikanaca i Brahimija u Ženevi

ŽENEVA, 11. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Ruski i američki čelnici i međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi obvezali su se u petak ujutro u novom krugu pregovora u UN-ovu sjedištu u Ženevi na traženje političkog rješenja za sirijski sukob.

Ovo je treći put od prosinca da je organizirana ovakva vrsta susreta.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američka državna tajnica Hillary Clinton dogovorili su se o ovakvom formatu razgovora 6. prosinca u Dublinu. Zamjenik američke državne tajnice William Burns i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov nastavili su razgovore 9. prosinca u Ženevi. U petak su se opet sastali u UN-ovu sjedištu u Ženevi.

Posebni izaslanik UN-a i Arapske lige Lakhdar Brahimi po dolasku je samo pozdravio novinare i nije dao nikakvu izjavu, kao ni Burns i Bogdanov. Pregovori su se sve dosad održavali u velikoj tajnosti i ne zna se puno o njihovu sadržaju.

Susret se događa u času kada se Sirija u četvrtak naljutila na Brahimija, ali mu ipak nije otkazala suradnju. "Izjave Lakhdara Brahimija svjedoče o njegovoj očitoj pristranosti prema krugovima (koji kuju urotu) protiv Sirije i sirijskog naroda", rekao je čelnik ministarstva vanjskih poslova a prenijela je službena televizija.

No Damask nije htio prekinuti suradnju s međunarodnim posrednikom. "Sirija se i dalje nada uspjehu svoje misije i nastavit će suradnju s njim polazeći od svog gledanja na političko rješenje sirijske krize", dodao je čelnik.

Damask je reagirao na razgovor koji je Brahimi u srijedu dao za BBC, u kojemu je ocijenio da je plan izlaska krize koji je u nedjelju predstavio sirijski predsjednik "još isključiviji i pristraniji" od prethodnih.

Moskva je opetovala svoje stajalište da rješenja sukoba nema bez dijaloga vlasti i oporbe, bez preduvjeta, za razliku od pobunjenika i Zapada koji traže odlazak predsjednika Bashara al-Assada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙