FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen uzlet eura na optimizmu u vezi eurozone

LONDON/NEW YORK, 30. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima nakratko zabilježio novu najvišu razinu u 14 mjeseci prema dolaru i najvišu razinu u čak 33 mjeseca prema jenu, crpeći i dalje podršku iz poboljšanih izgleda za gospodarstvo eurozone.

Euro je probio razinu od 1,35 dolara prvi puta od prosinca 2011., nakon čega je nakratko dosegnuo i novu najvišu razinu u 14 mjeseci od 1,3563 dolara. Potom se stabilizirao na 1,3557 dolara, što znači da je na dobitku 0,5 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Jedinstvena europska valuta ujedno je dosegnula najvišu razinu u 33 mjeseca prema japanskom jenu, i njome se trgovalo po 123,87 jena.

I dolar je ojačao prema jenu, i to oko 0,5 posto, na 91,20 jena.

Vjetar u leđa euru je danas pružio najnoviji ohrabrujući pokazatelj koji govori u prilog smirivanju zabrinutosti u vezi krize u eurozoni, a riječ je o indeksu ozračja u gospodarstvima eurozone i EU koji izrađuje EK.

Optimizam među čelnicima kompanija i potrošača u eurozoni ojačao je u siječnju treći mjesec zaredom, ukazujući na poboljšanje ozračja u nizu sektora. Ohrabrujuće su i najnovije ocjene člana upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Ewalda Nowotnyja kako oporavak polako zahvaća realni sektor.

Dobrom raspoloženju pridonijela je i današnja uspješna aukcija talijanskih obveznica s rokom otplate za pet i 10 godina.

"Kako stvari trenutno stoje, euro će zasigurno ojačati prema većini valuta 10 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G10 zbog prilično pozitivnih do stabilnih gospodarskih pokazatelja", kazao je Peter Frank, valutni analitičar u banci BBVA.

U takvim okolnostima analitičari očekuju da će euro nastaviti jačati. Očekivano mu je dodatnu podršku pružio i razočaravajući podatak s druge strane Atlantika o padu gospodarske aktivnosti u SAD-u.

Američki BDP u četvrtom je tromjesečju lani skliznuo 0,1 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, što je u oštroj suprotnosti s očekivanim rastom od 1,1 posto.

U uvjetima slabljenja aktivnosti najvećeg svjetskog gospodarstva i zadržavanja vrlo popustljive monetarne politike u SAD euro bi po ocjenama analitičara i dalje trebao jačati. U fokusu ulagača će stoga biti i priopćenje američke središnje banke (Fed) po današnjem završetku dvodnevnog zasjedanja.

Jen je očekivano nastavio slabiti zbog očekivanja daljnjih poticajnih mjera monetarne politike u Japanu. Euro je u takvim okolnostima u ovoj godini ojačao čak osam posto prema jenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙