FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

B'Tselem: Izrael koristi smrtonosnu silu protiv nenaoružanih Palestinaca

RAMALLAH, 28. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Izrael krši svoja vlastita pravila koristeći smrtonosnu silu kako bi rastjerao nenaoružane palestinske prosvjednike na okupiranoj Zapadnoj obali, izvijestila je u ponedjeljak izraelska skupina za ljudska prava B'Tselem.

Izraelske snage ubile su 56 ljudi od 2005. u sukobima s Palestincima koji su bacali kamenje, navodi B'Tselem, koji optužuje vojsku za "ekstenzivno i sustavno kršenje" pravila koja brane smrtonosnu odmazdu za nesmrtonosni napad.

Od 2005. godine šestero je palestinskih prosvjednika ubijeno gumenim mecima, dvoje kanistrima suzavca, a preostalih 48 ubijeno je mecima iz vatrenog oružja, tvrdi B'Tselem.

"U pravilima izraelske vojske eksplicitno stoji da ne smije ispaljivati streljivo na one koji bacaju kamenje", navodi organizacija.

Izraelska vojska je priopćila da je izvješće B'Tselema "pristrano i oslanja se na incidente koji su stari ili još pod istragom vojne policije".

"Izraelske obrambene snage (IDF) čine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurale da se sredstva za rastjerivanje prosvjeda koriste u skladu s pravilima", navodi IDF u pisanom odgovoru poslanom Reutersu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙