FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinci se ne nadaju "koaliciji za mir" u Izraelu

RAMALLAH, 23. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Palestinci ne vjeruju da će se u Izraelu formirati "koalicija za mir", rekla je u srijedu čelnica PLO-a, dan nakon parlamentarnih izbora obilježenih neočekivanim uspjehom stranke centra na štetu desnice.

"Ne očekujem da bi se mogla formirati ili ponovo pojaviti mirovna koalicija ili mirovni blok", rekla je novinarima Hanan Ashrawi, članica Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije PLO, ocijenivši da "izgledi za mir neće tako brzo porasti".

"Ne mislimo da će mir brzo nastupiti. Bit će to jako teško, to više što će (premijer s desnice na odlasku Benjamin) Netanyahu, udruži li se s takozvanim umjerenim strankama, biti prihvatljiviji ostatku svijeta i (...) porast će mu ugled na Zapadu", rekla je Ashrawi.

Podsjetivši da je već počela planirana gradnja židovskih naselja na palestinskom teritoriju, ocijenila je kako je "malo vjerojatno da će neka koalicija poništiti te planove i akcije na terenu".

Netanyahu je oslabljen izašao iz izbora, ali je u najboljem položaju da sastavi novu vladu, nakon neočekivana uspjeha laičke stranke centra bivšeg novinara Yaira Lapida i neuspjeha desnog bloka.

U prvoj palestinskoj reakciji pregovarač Saeb Erakat rekao je za agenciju France Presse da su "rezultati izraelskih izbora unutarnja izraelska stvar", ali je dodao da "bez obzira na njezinu narav, koalicijska vlada mora htjeti mir i ići putem rješenja koje uključuje dvije države ne bi li vratila povjerenje u mirovni proces".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙