FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katolički biskupi protiv izraelskog zida

JERUZALEM , 10. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Izaslanstvo rimskih katoličkih biskupa, koje predstavlja razne episkopalne skupine Sjeverne Amerike i Europe, ukazalo je u četvrtak u Jeruzalemu na nepravdu koju predstavlja izraelski zid na Zapadnoj obali.

Tijekom godišnjeg posjeta od 8. do 10. siječnja, Koordinacija biskupa za Svetu zemlju sastala se sa kršćanskim zajednicama u Pojasu Gaze, Betlehemu i Beit Jali, kao i u Jordanu.

"U dolini Cremisan, blizu Betlehema smo slušali o pravnim borbama za zaštitu zemlje i lokalnih vjerskih institucija od prodiranja sigurnosne barijere", naglašava Koordinacija u priopćenju.

"Obvezujemo se da nastavimo tražiti od vlade da spriječi tu nepravdu", dodaje se u tekstu koji je potpisalo osam biskupa.

Koordinacija biskupa za Svetu Zemlju razmatra pitanja i probleme koji se postavljaju Katoličkoj crkvi u regiji koju obilježavaju političke i vjerske napetosti.

Duže od sto godina kršćanska zajednica Beit Jala obrađuje slavne vinograde, u kojima se proizvodi vino Svete Zemlje.

Izgradnja izraelskog zida, kojeg Palestinci nazivaju zidom apartheida, odvojit će ih od doline Cremisan.

Palestinci regije su uvjereni da je svrha putanje zida da im prikrati pristup do njihove zemlje. Oni optužuju Izrael da je planirao pripojenje pograničnih zona Betlehema kako bi odvojili taj palestinski grad od Jeruzalema, udaljenog samo pet kilometara.

Izraelski čelnici opravdavaju gradnju tog zida potrebom sigurnosti i objašnjavaju da pokušavaju spriječiti infiltriranje palestinskih komandosa u Izrael.

U mišljenju od 9. srpnja 2004. Međunarodni sud pravde je ocijenio da je to nelegalna gradnja koja treba biti srušena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙