FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 23. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Broj osoba evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) danas je prešao 370.000, oko podneva je, po dnevnim podacima HZZ-a, trenutačni broj nezaposlenih bio 370.197 osoba. Na web-stranici HZZ-a također je objavljeno da slobodnih radnih mjesta ima 5.146. S obzirom na trenutni podatak o 370.197 nezaposlenih, proizlazi da je od početka siječnja do danas broj nezaposlenih porastao za gotovo 12 tisuća osoba, ili da je svaki radni dan na evideniciju prijavi bez posla ostajalo gotovo 800 osoba. Trenutni broj nezaposlenih predstavlja dnevno stanje nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciji HZZ-a, a broj slobodnih radnih mjesta prikazuje koliko je trenutno raspoloživih slobodnih radnih mjesta prijavljenih HZZ-u i oglašenih na web-stranici Burza rada HZZ-a. Ti su podaci informativnog karaktera i ovise o dnevnim događanjima koja nisu ravnomjerno raspoređena tijekom mjeseca, pojašnjava HZZ. Zadnji službeni podaci iz redovitog mjesečnog izvještaja HZZ-a odnosili su se na prosinac 2012., kada je u evidenciji HZZ-a bilo registrirano 358.214 nezaposlenih, što je u odnosu na studeni više za 3,2 posto ili 11.167 osoba, a u odnosu na prosinac 2011. godine više za 13,6 posto ili 42.776 osoba. Broj nezaposlenih na mjesečnoj razini raste od srpnja prošle godine, a stopa registirane nezaposlenosti u prosincu je, po jučer objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 21,1 posto, što je njena najviša razina od ožujka 2003.

ZAGREB - Gospodarski rast od 1,8 posto u ovoj godini ostvarit ćemo teško, ali vjerujemo da je to moguće, izjavio je danas premijer Zoran Milanović u Hrvatskom saboru, odgovorivši na pitanje HDZ-ovog zastupnika Domagoja Ivana Miloševića. Miloševića je zanimalo kako Vlada misli ostvariti planirani rast od 1,8 posto, s obzirom na to da je rast obećavala i prošle godine, a zabilježen je pad od gotovo 2 posto, kao i rast nezaposlenosti, pad industrijske proizvodnje, te standarda građana. Milanović je odgovorio kako nikada nije rekao da nije ništa obećao, već da ne želi davati velika obećanja, "ali vaša je uobičajena forma da vadite stvari iz konteksta i da na taj način pokušavate podvaliti". Naglasio je kako je Kukuriku koalicija davala realna obećanja da će uvesti reda u državu i paralelno s tim ljudima pokušati zajamčiti rad i poštenu plaću za pošten rad. Dodao je kako Vlada upravo na tome radi već godinu dana, da mjerama fiskalne konsolidacije pokušava smanjiti javnu potrošnju i deficit. "Mi ćemo rast od 1,8 posto ostvariti teško, ali vjerujemo da je to moguće", poručio je, istaknuvši da time ne daje nerealna obećanja, već iznosi Vladine prognoze da će Hrvatska u ovoj godini ostvariti rast. Milanović je HSS-ovcu Branku Hrgu odgovorio kako Vlada neće smanjivati PDV na hranu, jer to smatra neodgovornim i populističkim ponašanjem.

ZAGREB - Pred Ministarstvom financija je veliko čišćenje, poručio je danas ministar financija Slavko Linić u Hrvatskom saboru, najavivši da će uskoro biti prepolovljena brojka od 44 milijarde kuna koliko iznosi nelikvidnost tvrtki u prošloj godini. Linić je, na pitanje SDP-ove zastupnice Vesne Fabijančić Križanić vjeruje li da će se tvrtke više odlučivati na predstečajnu nagodbu, istaknuo kako je nelikvidnost najveći problem hrvatskog gospodarstva koji je doveo do toga da su vlastiti kapitali u tvrtkama pali ispod 15 posto, a ostalo su dugovi ili redovna zaduženja kod banaka. Istaknuo je da Vlada zadnjih godinu dana pokušava riješiti taj problem, da je u tom smislu i izradila Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji, unatoč tomu što je do kraja 2012. zahtjev za tom nagodbom uputilo samo 1400 tvrtki, ipak daje rezultate, pa je sada brojka nešto manja od 3000. Veseli, dodao je, što je u tih 3000 tvrtki i preko 340 velikih sustava koji bilježe oko 27 milijardi kuna obveza prema državi i bankama, a gdje je zaposleno oko 23 tisuće ljudi. Linić je istaknuo kako su u tijeku pregovori između tih velikih tvrtki i bankarskog sustava te da su negdje i pred završetkom, primijerice u slučaju Dalekovoda, Varteksa, Spačve, itd. Očekivanu brojku od 20 tisuća tvrtki koje bi ušle u predstečajnu nagodbu srušio je, ocijenio je, strah pojedinaca koji su "uvjereni po starom običaju da vjerojatno nećemo inzistirati na plaćanju od 60 dana, ali je evidentno da ćemo i to inzistirati". "Pred Ministarstvom financija je veliko čišćenje i evidentno je da će dobar dio tih trgovačkih društava koja nemaju zaposlenih biti samo predmet stečaja, a ne predstečajnih nagodbi", poručio je Linić.

ZAGREB - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas kako očekuje da će se nadležna ministarstva u idućih tjedan dana pozitivno očitovati o zahtjevima pet tvrtki koje su zatražile potkoncesije na pomorsko dobro u brodogradilištu Kraljevica te da bi te tvrtke za 20-ak dana mogle pokrenuti proizvodnju. Prije 15-ak dana na deset adresa poslali smo prijedlog potkoncesija, mogućnosti davanja potkoncesije nakon precizne snimke postojeće koncesije, do jučerašnjeg dana je stigao odgovor pet, a vjerujem da ćemo do kraja tjedna dobiti pozitivno mišljenje svih ministarstava, rekao je Hajdaš Dončić tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva. Ministar očekuje da će Vlada o potkoncesijama odlučiti u slijedećih 14 dana, s tim da će tvrtke koje traže potkoncesiju unaprijed morati kod javnog bilježnika ovjeriti izjavu da potkoncesija prestaje s okončanjem stečajnog postupka u brodogradilištu Kraljevica. "Stvaramo sve pretpostavke za pokretanje proizvodnje za 20-tak dana i zapošljavanje stotinjak djelatnika u ovih pet tvrtki", rekao je Hajdaš Dončić.

ZAGREB - Dostupnost informacija iz državnih proračunskih dokumenata u Hrvatskoj je iznadprosječna, no da bi se građani doista argumentirano mogli uključiti u donošenje odluka o javnim prihodima i rashodima potrebno je dodatno povećati i kvalitetu i opsežnost dostupnih informacija iz proračuna, pokazuju rezultati istraživanja "Indeks otvorenosti proračuna 2012.", koje danas predstavio Institut za javne financije (IJF). Istraživanje, temeljeno na podacima za 2010. i 2011. godinu, obuhvaća sto zemalja svijeta, a od maksimalne vrijednosti indeksa od 100 bodova, indeks za Hrvatsku iznosi 61 bod, što ju je svrstalo na 22. mjesto. Prosjek za sve zemlje iznosi 43 boda, dakle građanima zemalja obuhvaćenih istraživanjem, koje je proveo International Budget Partnership (IBP) iz Washingtona, dostupno je 43 posto traženih informacija iz njihovih državnih proračuna. Hrvatska je u ovom, četvrtom istraživanju, ostvarila napredak u odnosu na prethodno, kada je ostvarila 57 bodova, a porast se tumači objavljivanjem detaljnijih opisa i pokazatelja učinaka proračunskih aktivnosti i programa u prijedlogu proračuna. U ovogodišnjem istraživanju najvišu vrijednost IBP indeksa, iznad 90 bodova, imaju Novi Zeland (93) i Južna Afrika (90), a s nula bodova na začelju liste su Mianmar, Katar i Ekvatorska Gvineja. Od zemalja regije višu vrijednost indeksa od Hrvatske imaju Češka (75), Slovenija (74) i Bugarska (65), a iza su primjerice Italija (60 bodova), Poljska (59), BiH (50), Srbija (39) i dr.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske usprotivili su se danas prijedlogu Zakona o strateškim investicijskim projektima, kojim Vlada kani privući u Hrvatsku velike investicije. Takav zakon zapravo je nepotreban jer se prepreke ulaganjima nalaze u tijelima javne uprave, rekao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević na konferenciji za novinare. Nije zakonska regulativa kriva za izostanak investicija, nego nerad i nered u javnoj upravi, kaže Matijašević. Kako bi se izbjegle neželjene posljedice novog zakona, predlaže da se u njemu izrijekom navede kako mišljenja mjerodavnog upravnog tijela i DORH-a o izuzimanju pojedinih dobara iz režima općih dobara mora biti pozitivno, te da odluke o strateškim investicijama donosi Sabor dvotrećinskom većinom, uz postizanje šireg nacionalnog konsenzusa. SSSH smatra nedopustivim da se "pod krinkom zabrinutosti za budućnost 360.000 nezaposlenih" ozakonjuje mogućnost da se neposrednom pogodbom otuđe nekretnine u državnom vlasništvu, uključujući i šume, šumsko zemljište, poljoprivredno zemljište, javne ceste i javno vodno dobro.

ZAGREB - Najveće dobitke danas na Zagrebačkoj burzi ostvaruje prehrambeni sektor, pa je i Crobex blago ojačao, skupljajući snagu da probije otpor na 1.895 bodova, čime bi mu bio otvoren put do psihološki važne granice od 2.000 bodova. Oko podneva Crobex indeks bio je u plusu 0,44 posto, na 1.895 bodova. Crobex10 ojačao je 0,34 posto, na 1.063 boda. Redovni promet dosegnuo je gotovo 6 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego jučer u ovo doba. Najveće dobitke danas bilježi prehrambeni sektor. Dionica Vupika u plusu je 8,79 posto, Zvijezde 5,86 posto, Termes grupe 5,37 posto, Belja 3,37 posto, a Podravke 1,19 posto. Najlikvidnija je, kao i obično, dionica HT-a, s ostvarenih 2,3 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,22 posto, na 218 kuna. Među likvidnijim izdanjima znatniji gubitak bilježi dionica Diokija, čija je cijena pala 5,5 posto, na 12,22 kune.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,06 posto, a oslabila je i prema ostalim značajnijim inozemnim valutama. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,578037 kuna. Švicarski je franak ojačao prema kuni za 0,18 posto i njegov srednji tečaj iznosi 6,122677 kuna. Srednji tečaj američkog dolara je 5,685375 kuna, što je 0,23 posto više nego jučer, a britanska je funta ojačala za 0,33 posto i njen srednji tečaj iznosi 9,019325 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙